Femeia însărcinată este un caz aparte, care presupune multe precauţii. Orice demers medical, de la anestezie până la administrarea de antibiotice şi radiografii, trebuie să ia în calcul potenţialul de risc asupra copilului.

Se pot administra antibiotice în sarcină?

În primul trimestru, când are loc organogeneza, formarea organelor fetale, trebuie evitată orice medicaţie.

Se recomandă anesteziile în sarcină?

În primul şi în al treilea trimestru sunt contraindicate anesteziile cu adrenalină.

Se pot face radiografii în timpul sarcinii?

Nu se recomandă în niciunul dintre trimestre, dar unii medici le solicită, cu menţiunea de a proteja abdomenul mamei şi glanda tiroidă.

Tot în timpul sarcinii survin sau se agravează afecţiuni preexistente. Astfel, puteţi afla, în timpul sarcinii, că aveţi anemie, fără să fi fost anemică, trombocitopenie de sarcină, prurigo de sarcină sau situaţii mai complicate ca sindromul HELLP. În timpul sarcinii, unul dintre cei mai importanţi nutrienţi este calciul, necesar creşterii şi întăririi osaturii fetale. Lipsa calciului în organismul dumneavoastră, în timpul sarcinii, poate afecta sistemul osos, sistemului nervos sau musculatura fătului şi vă poate predispune la osteoporoză.

În timpul celor 9 luni de sarcină vă veţi confrunta cu:

  • dureri de dinţi
  • carii sau eroziuni dentare
  • diverse forme de parodontopatii
  • afte bucale
  • herpes bucal
  • abcese dentare

Tratamentele dentare în sarcină

Prima întrebare pe care şi-o va pune o femeie însărcinată, în condiţiile în care afecţiunile dentare nu au fost rezolvate, este când şi ce medicamente sau acţiuni stomatologice trebuie evitate. Orice acţiune externă poate influenţa viaţa copilului. Orice lipsă de atenţie sau grijă poate avea urmări asupra organismului fetal. Trimestrul sigur, care nu presupune multe riscuri, pentru şedinţele şi tratamentele stomatologice, este cel de-al doile. În primul trimestru de sarcină, se pot rezola doar urgenţele ce nu suportă amânare. Profilaxia (detartrajul şi periajul profesional) se poate face chiar şi în primul trimestru de sarcină. Astfel se previn afecţiunile severe din timpul sarcinii, gingivită sau parodontită.

Indicaţii în sarcină

  • Lavajul dentar după fiecare masă
  • Aţa dentară
  • Apa de gură, doar la recomandarea medicului stomatolog.
  • Vizite la dentist pentru detartraj şi periaj, dar şi pentru depistarea altor afecţiuni. Puteţi evita, în acest fel, afecţiunile dentare severe. (Dr. Dan Gavrilă)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here