•   Primarul Claudiu Motrescu:   ,,Vin astăzi în faţa dumneavoastră în cămăşi albe, scrobite, şi vă promit din nou, aceiaşi care au jecmănit comuna noastră”

 

,,Deşi este campanie electorală, pentru noi, Executivul comunei Beclean,  proiectele aflate în derulare  şi lucrările se continuă. Continuăm împreună pentru bunăstarea comunei noastre” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean. Vineri, 11 septembrie, primarul comunei a analizat împreună cu proiectantul condiţiile tehnice privind realizarea reţelei de canalizare pentru Clabor şi Boholţ.

  • ,,Cei care astăzi sunt în campanie electorală şi-au demonstrat capacitatea timp de 4 ani. Vin astăzi în faţa dumneavoastră în cămăşi albe, scrobite, şi vă promit din nou. Vă amintiţi cum în 2016, în ziua alegerilor locale, au fost aduse utilajele pe drumul Beclean-Luţa, dar a doua zi au fost retrase de acolo fără să se lucreze ceva. Au fost minciuni pe faţă, iar acum vin cu aceleaşi promisiui deşarte. Vă amintiţi ce au făcut  în păşunatul ,,Mesteacănul”.  Au jecmănit pe faţă! Ce am promis eu şi echipa mea am făcut, iar proiectele continuă cu toate piedicile pe care le-am avut în CL Beclean. Iluminatul public putea fi deja realizat, dar s-au opus tot ei.  Vom rezolva şi această investiţie, proiectul fiind depus pentru finanţare la Mediu” a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Investiţii în fiecare sat al comunei

În fiecare sat al comunei Beclean s-au realizat investiţii, iar localnicii au apreciat fiecare implicare a conducerii comunei care a adus un plus pentru comunitatea lor. Am stat de vorbă cu sătenii din Calbor şi Boholţ, dar şi cu cei din Luţa.

  •  ,,Cea mai importantă problemă a noastră, a satelor Clabor şi Boholţ,  a fost apa potabilă. De ani de zile am fost amăgiţi.  S-a tot promis apă în  aceste sate, dar au rămas doar vorbe.  Apa din fântâni o puteam folosi doar la spălat şi  la animale. După cum s-a demarat treaba încă din luna iunie 2020, sperăm să avem apă cât de curând la robinete şi la băile pe care ni le vom construi. În jurul acestei investiţii s-au derulat mulţi bani, dar nu în interesul realizării ei, ci pentru alţii. Abia când am văzut prima săpătură în satele Calbor şi Boholţ am avut convingerea că intenţiile sunt bune. Primarul Claudiu Motrescu a fost alături de noi şi a realizat ceea ce a promis” au spus sătenii din Calbor care urmăresc şantierul.

Această investiţie a fost aprobată şi finanţată în 2014 prin PNDL1, la valoarea de 7.295.615 lei inclusiv TVA, şi încredinţată, prin licitaţie, firmei Consal SRL. Dar proiectul n-a fost implementat atunci, fiind unul cu mari deficienţe. Reţeaua de apă din cele două sate va fi alimentată din cele 4 puţuri forate la o adâncime de 160 m, iar pentru a putea fi folosită apa se vor introduce o staţie de clorinare şi alta de filtrare, după cum explică primarul Claudiu Motrescu.  Pentru cele două sate se lucrează la proiectul de canalizare.

  •   ,,Pentru   Luţa cea mai mportată investiţie este drumul care leagă satul de DN1. În campania electorală trecută au fost aduse utlajele pentru a arăta că încep lucrările, dar după alegeri au fost retrase. Bătaie de joc la adresa noastră, a sătenilor din Luţa. Acum am văzut ordinul de începere a lucrărilor şi avem convingerea că  şantierul va fi deschis şi vor fi demarate lucrările” spun sătenii din Luţa. Aşa cum arată documentele, şantierul pentru drumul judeţean Beclean-Luţa-Ludişor, de 13 km, va începe în intravilanul satului Luţa cu  construirea unui pod nou, după care artera va fi modernizată.
  •   DC 71 pe o lungime de 1,5 km, între Hurez şi Iaşi (comuna Recea), a fost asfaltat, în prezent finalizându-se rigolele. Investiţia a fost finanţată prin PNDL.  Şi DC 68, Beclean –Hurez, va fi reabilitat, finanţarea fiind solicitată de la MDRAP.
  • ,,Am obţinut avizele necesare aprobării proiectului  aflat în faza DALI de către Ministerul Dezvoltării pentru finanţare” a explicat primarul Claudiu Motrescu.
  •   ,,Localitatea Beclean nu are reţea de canalizare funcţională, dar se vorbeşte despre această utilitate în fiecare an” spun sătenii din Beclean.
  • ,,Este o prioritate pentru noi şi am făcut demersurile necesare pentru această investiţie. În anul 2017  s-au realizat  o expertiză tehnică şi inspecţia video la  reţelele existente pentru a se vedea starea  acestora. S-a întocmit studiul de fezabilitate  în vederea finanţării proiectului de către  MDRAP, introducând în proiect şi satul Luţa.  În 2019 s-au demarat demersurle pentru organizarea licitaţiei (proiectare şi execuţie), iar în acest an proiectul a fost depus pentru finanţare” a explicat primarul Claudiu Motrescu.
  •   Căminele culturale din satele comunei  au fost  reabilitate şi modernizate sau sunt în curs. Lucrările de modernizare pentru căminele din Beclean şi Calbor  se ridică la 500.000 euro, fonduri europene. Căminul cultural din Hurez a fost reabilitat complet, urmând în această perioadă să fie programată  recepţia obiectivului. La toate  căminele s-au făcut şi dotări.

Titluri de proprietate însoţite de extrase CF

Fondul funciar este o altă prioritate a Primăriei Beclean.  În acest sens au fost angajate două firme de cadastru care, împreună cu angajaţii primăriei,  să se ocupe de măsurători şi de parcelarea terenurilor, dar şi de documentele aferente punerii în posesie. Titlurile de proprietate  pe care le-au primit sătenii sunt însoţite de extrase CF.

  • ,,Întârzierea eliberării titlurilor de proprietate se datorează şi extraselor de carte funciară pe care le-am obţinut pentru fiecare poziţie. Astfel am scutit proprietarii de o cheluială, pentru că un astfel de demers costă şi 1000 lei. Am înmânat titluri pentru gospodarii din Beclean, Hurez, urmează alte tranşe pentru  toate satele comunei” explică primarul Claudiu Motrescu.

A fost rezolvată situaţia juridică a terenului ADS din satul Beclean.

  • ,,După un lung proces în instanţă, terenul folosit de ADS a revenit comunei. Acum lucrăm la preluarea  acestei suprafeţe pentru a putea fi folosită la punerea în posesie a proprietarilor de drept. Vom prelua păşunatul comunal de la Comuna Voila la comuna noastră, în acest sens lucrăm la partea juridică a documentaţiilor. Am reuşit, de asemenea, să închiriem păşunatul comunal din fiecare sat doar  cetăţenilor cu domiciliul în satul respectiv” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here