Peste 1300 de vize de flotant au fost înregistrate la Serviciul Public de Evidenţa Persoanei Făgăraş în ultimele 2 luni. Cele mai multe solicitări au fost ale cetăţenilor care, deşi au domiciliul şi locuiesc în Făgăraş, vor să voteze în comune din Ţara Făgăraşului urmând anumite interese. Este o obişnuinţă ca în preajma alegerilor electorale, fie ele locale sau parlamentare, să se dezvolte fenomenul cunoscut ca ,,turism electoral”. Pentru a da o tentă legală acestui fenomen îşi dau mâna candidaţii la funcţii publice şi reprezentanţi instituţilor publice, mai ales funcţionarii publici din primării. În Ţara Făgăraşului cele mai multe vize de flotant, de ordinul sutelor, s-au înregistrat în comuna Părău, solicitanţii având domiciliile în Făgăraş. Îi urmează comuna Beclean, apoi Voila, Sâmbăta de Sus, Mândra, Viştea.

  • ,,În ultimele 2 luni am înregistrat câte 30-40 vize de flotant pe zi faţă de lunile anterioare acestei perioade când aveam câte 1-2 solicitări pe zi. Avem peste 1300 de cereri rezolvate din care 95% sunt dinspre Făgăraş spre comunele din Ţara Făgăraşului. Majoritatea sunt justificate prin adeverinţe eliberate de primăriile locale” a declarat Lucian Gavrilă, directorul SPLEP Făgăraş.

Comuna Părău, peste 200 de vize de flotant

Situaţia înregistrată în comuna Părău scoate în evidenţă şi la aceste alegeri locale războiul dintre candidaţii pentru funcţia de primar. Aşa cum arată statisticile, pentru a fi desemnat primar al comunei Părău un candidat are nevoie de până la 700 de voturi, iar un număr de cel puţin 200 de vize de flotant ar influenţa radical opţiunile de vot ale cetăţenilor comunei. La scrutinul din 2016 de exemplu, cetăţenii din comuna Părău s-au prezentat la urne în proporţie de peste 60%, iar cele mai multe voturi le-a obţinut Popeneciu Mihai, PNL, 701 voturi, care a primit astfel al patrulea mandat. Din nefericire mandatul s-a încheiat pentru Mihai Popeneciu în noiembrie 2017. La aceste alegeri locale sunt trei candidaţi, care reprezintă trei partide politice, PMP, PSD, PNL. Aşa cum susţin cetăţenii din comună, ,,flotanţii, cei care nu trăiesc, aici, cu noi, vor decide din nou soarta comunei noastre ceea ce nu este moral. Vrem un primar pus de noi, care să facă pentru comună ceva, şi nu unul care să aibă alte interese” au spus localnicii. Moral, răspunzători sunt în primul rând angajaţii din Primăria Părău care eliberează adeverinţele necesare obţinerii  vizelor de flotant.

Sesizări pe bandă  la Părău

Inginerul Ovesea Ovidiu Alexandru, candidatul PMP, este singurul care contestă şi critică turismul electoral. Acesta a depus plângeri la instituţiile statului abilitate pentru a stopa acest fenomen.

  • ,,Am depus sesizări pentru a bloca turismul electoral la Poliţia Comunei Părău, Poliţia Română, DNA, Circumscripţia Electorală Părău, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş. Având un precedent privind alegerile electorale locale din comuna Părău prin care s-a constatat un număr de votanţi nejustificat de mare pe listele electorale prin care s-a prejudiciat libertatea de decizie a votului liber consimţit am cerut o verificare amplă a vizelor de flotant şi a cărţilor de identitate emise în perioada iulie-septembrie 2020 cu scopul eliminării şi opririi turismului electoral” a declarat Ovidiu Ovesea.

Pe de altă parte directorul Lucian Gavrilă de la SPLEP Făgăraş spune că a sesizat Poliţia din comunele în care n-a fost respectată legislaţia.

  • ,,Acolo unde pe o adresă au fost solicitate mai mult de două vize de flotant am cerut Poliţiei să verifice şi să efectueze anchete la domiciliu” a mai spus directorul Lucian Gavrilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here