•   Mărturiile Erikăi Dobrilă, soţia bărbatului de 46 de ani decedat în izolare

  •  Soţia pozitivă la testul  COVID-19, iar soţul, netestat,  a decedat subit

 

Decesul unui bărbat de 46 de ani din Victoria a surprins pe toată lumea. Era izolat la domiciliu împreună cu soţia lui, după ce consoarta  i-a fost depistată pozitiv. El nu a fost testat pentru COVID-19 şi niciunul nu avea simptome. Bărbatul era însă bolnav şi urma tratamente medicamentoase. Ziua de luni, 5 octombrie 2020, a fost una tragică pentru familia Dobrilă. Erika a privit neputincioasă cum soţul ei se stinge fără să poată face nimic. Nici salvatorii alertaţi prin 112 n-au putut să-l mai ţină în viaţă pe Ioan Dobrilă. Au urmat clipe  dureroase   pentru Erika Dobrilă, care au culminat cu lipsa ei de la înmormântarea soţului din cauza izolării la domiciliu.

Tragedia familiei, într-o zi dein pndemie

Femeia a fost testată la sfârşitul lunii septembrie a.c., şi a fost confirmată pozitiv. De atunci DSP a impus familiei să rămână izolată la domiciliu. N-au mai ieşit din casă  cu toate că erau asimptomatici.   Primul contact cu exteriorul a fost abia luni, 5 octombrie 2020, în jurul orei 13.00,   când bărbatul a început să respire tot mai greu. Soţia speriată a sunat la 112 şi a cerut ajutor. La faţa locului a ajuns un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Victoria, însă bărbatul a intrat în stop cardio-respirator. Conform protocolului  i s-au aplicat manevre de resuscitare însă fără rezultat.  Din păcate  bărbatul a fost declarat decedat. La faţa locului au ajuns şi reprezentanţi de la Poliţia Victoria şi de la Medicină Legală Făgăraş, dar soţia a decis ca trupul neînsufleţit  al soţului ei  să rămână în apartament şi s-a apelat la o firmă de servicii funebre care a sigilat sicriul.   Marţi, 6 octombrie 2020,  în jurul orei orei 13.00, corpul neînsufleţit  al bărbatului a fost transportat în satul Arpaşul de Sus , unde a avut loc înmormântarea.   Procedura de înmormântare a fost rapidă, dar soţia nu a putut participa la slujba de înmormântare.    ,,Nu îmi vine să cred că a decedat. Analizele şi investigaţiile medicale de la ultimul control medical au fost bune, nu ştiu ce s-a întâmplat” a spus Erika Dobrilă.

 

  Ce spune medicul de familie, Silviu Morariu    

,,Bărbatul din Victoria  decedat  luni, 5 octombrie a.c., care se afla în izolare alături de soţia sa depistată pozitiv la testul COVID-19, era în evidenţele medicilor specialişti de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti şi la Spitalul CFR Sibiu. Periodic mergea la control  medical fiind diagnosticat cu: insuficienţă renală, diabet de tip II, dislipidemie şi obezitate morbidă. Bărbatul se afla la un pas de dializă. La sfârşitul lunii septembrie a.c., soţia a fost testată şi confirmată  pozitiv şi împreună cu soţul au  stat în izolare la domiciliu. Am vorbit cu ei la telefon şi mi-a spus că sunt asimptomatici. Luni, 5 octombrie 2020, soţia pacientului m-a sunat şi mi-a spus că soţul respiră greu şi i-am recomandat să sune la 112. Ambulanţa a ajuns imediat, dar  din păcate  bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat.  În perioada de izolare la domiciliu, reprezentanţii de la DSP  au luat legătura  telefonic zilnic cu cei doi soţi pentru  verificarea stării de sănătate.  Pacientul decedat era o persoană vulnerabilă şi nu a mai putut fi salvat” a spus medicul de familie, Silviu Morariu din Arpaşu de Sus.

Povestea Erikăi Dobrilă

Soţii Erika şi Ioan Dobrilă din oraşul Victoria  au fost izolaţi la domiciliu din data de 26 septembrie  a.c.,  când Erika a fost confirmată pozitiv cu COVID -19. Cei doi soţi s-au conformat măsurilor de izolare, dar  nu aveau simptome COVID-19.  ,,Am făcut testul COVID -19  joi, 24 septembrie 2020, iar sâmbătă, 26 septembrie a.c.,  am fost confirmată pozitiv.   Imediat  m-au sunat  de la DSP şi mi-au spus că trebuie să ne izolăm la domiciliu.  Am anunţat medicul de  familie, apoi am sunat şi la 112 şi am discutat cu personalul de la dispecerat, care  ne-a rugat să cerem ajutor  în cazul în care apar simptomele de COVID -19 ” a rememorat Erika Dobrilă, soţia bărbatului decedat, începutul izolării la domiciliu. Deşi vestea i-a dat peste cap, soţii Dobrilă au luat partea frumoasă a perioadei, aceea de a avea timp doar pentru ei.  ,,În prima fază ne-am bucurat că nu avem simptome de COVID -19 şi ne-am făcut un fel de program pentru cele 14 zile de izolare.  Nu ne-am gândit nicio clipă că se va întâmpla ceva rău cu noi. Dumnezeu ne-a dat ocazia să petrecem ultimele zile împreună. Simţeam nevoia să petrec mai mult timp alături de soţ pentru că de când cu pandemia programul de muncă s-a schimbat. Am început să  lucram în două schimburi pentru a respecta distanţarea socială la locul de muncă, în atelier, dar şi în  microbuz. Decizia a fost bună, dar la   schimbul II  plecam de acasă la ora 14.00 şi ajungeam  noaptea târziu.  Soţul lucra doar  schimbul I şi din acest motiv la  schimbul II nu ne întâlneam decât noaptea. Abia aşteptam zilele de sâmbătă şi duminică să ne vedem şi să  povestim. Pentru noi perioada de izolare a fost un dar de la Dumnezeu şi pentru că nu aveam simptome de infectare. Ne-am uitat la filme pe Netflix, mâncam, dormeam şi discutam.  Zilnic ieşeam în geam să ne vadă poliţiştii că respectăm măsura de izolare” a povestit  Erika.

 

Erika Dobrilă: ,, Nu a avut simptome de COVID -19 şi totuşi a murit”

Luni, 5 octombrie 2020, a fost ziua în care Ioan Dobrilă a urcat la cer, mult prea devreme, la doar 46 de ani.   ,,Luni, 5 octombrie a.c., în jurul prânzului eram în bucătărie să pregătesc masa de prânz. Era o zi obişnuită de izolare.  Când am revenit  în cameră soţul mi-a spus ,,parcă nu te văd bine”  şi ,,respir foarte greu”. Dintr-o dată i s-a  făcut rău. Am sunat imediat  medicul de familie care mi-a recomandat să sun la 112 pentru că soţul meu era bolnav cronic. În casă aveam o geantă pregătită pentru spital, pentru că soţul meu era programat periodic la control medical în Bucureşti şi Sibiu. Am sunat la 112. Le-am spus că suntem la izolare şi că am fost  confirmată pozitiv, iar soţul meu nu a fost testat, dar nu se simte bine. Asistenţii medicali au ajuns în câteva minute, dar eu am sunat din nou la 112 pentru că soţul şi-a dat ochii peste cap şi m-am speriat şi mai tare. În momentul în care am sunat a doua oară la 112 asistenţii erau la  uşă. I-au pus o perfuzie şi au început să-i facă resuscitare pentru că a intrat în stop cardio-respirator. Asistenta s-a conectat cu medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă din  Târgul Mureş care i-au  spus să facă resuscitare 40 de minute. Au trecut minutele respective şi nu a dat niciun semn de viaţă. M-am rugat de ei să-l resusciteze în continuare, să-l aducă la viaţă, dar nu şi-a mai revenit. Totul s-a întâmplat atât de repede! Nu a avut simptome de COVID -19 şi totuşi a murit” a mai explicat Erika.

 A văzut înmormântarea pe telefon

Fiind un caz special, la domiciliul familiei Dobrilă au ajuns poliţiştii şi angajaţii firmei de servicii funerare.  ,,Poliţiştii m-au întrebat dacă depun sicriul la capelă sau rămâne acasă.  Nu am vrut să-l ducă la capelă pentru că eu eram la izolare şi nu puteam să fiu lângă el.  Am vrut să fie lângă mine, să-mi petrec ultima noapte alături de el. Am stat pe fotoliu lângă sicriu, m-am rugat, am plâns şi mi-am adus aminte de clipele petrecute împreună.   A doua zi a venit momentul când angajaţii firmei de servicii funerare au ajuns din nou în apartamentul nostru.  Momentul respectiv a fost cel mai greu pentru mine. Când au luat sicriul şi au ieşit pe uşă a fost îngrozitor. Îmi pare rău că  nu mi-am putut conduce soţul  pe ultimul drum. Am urlat de durere!  Un verişor din partea soţului a filmat înmormântarea şi prin intermediul acesteia, pot să spun că am fost lângă el. Și cumnata mea din Spania a participat la slujba de înmormântare ca şi mine, tot în direct. Aceste clipe nu le voi uita, acest om a fost totul pentru mine, nu ştiu ce o să fac fără el” a mai spus femeia.

,,Soţul meu a fost om bun”

Pe reţelele de socializare femeia a primit multe mesaje de încurajare care au ajutat-o, spune ea, să treacă mai uşor peste tragedie. ,,Am fost şocată, foarte multă lume a fost cu gândul la mine,  am primit multe  mesaje de încurajare de la fostii colegi de muncă ai soţului, de la foştii colegi de liceu din Oradea, dar şi de la necunoscuţi. Soţul meu a fost un om  bun şi am fost o familie fericită. De zece ani ne cunoaştem şi de opt ani suntem căsătoriţi. Alături de el am petrecut  cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Acest om m-a făcut fericită, a fost jumătatea mea. Mi-aş dori ca toate familiile să aibă parte de o căsnicie aşa cum am avut-o noi” a mai spus Erika Dobrilă.

2 COMENTARII

  1. […] Ioan Dobrilă, 46 ani, din orașul brașovean Victoria, era în izolare la domiciliu alături de soția depistată pozitiv când a început să respire cu greutate și s-a stins într-o oră. Bărbatul avea multiple suferințe, exact cele care agravează COVID-19, dar nicio autoritate nu i-a spus să se testeze și el deși era contactul direct al soției, care avea COVID! Cazul a fost prezentat în premieră de Monitorul de Făgăraș. […]

  2. […] Ioan Dobrilă, 46 ani, din orașul brașovean Victoria, era în izolare la domiciliu alături de soția depistată pozitiv când a început să respire cu greutate și s-a stins într-o oră. Bărbatul avea multiple suferințe, exact cele care agravează COVID-19, dar nicio autoritate nu i-a spus să se testeze și el deși era contactul direct al soției, care avea COVID! Cazul a fost prezentat în premieră de Monitorul de Făgăraș. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here