Aşa cum a promis la lansarea cărţii ,,Proiectul unei limbi universale- Istoria clopotelor de la origini”,  care a avut loc în ianuarie 2020,  în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraşului,   profesorul  Ovidiu Oană Pârâu  va înfiinţa un muzeu în satul Şercaia.  Muzeul Clopotelor Lumii aşa cum va fi denumit, va fi amenajat  la Şercaia, fiind un proiect al Asociaţiei „Proiectul unei Limbi Universale” care a fost lansat oficial joi, 15 octombrie a.c., la Primăria Şercaia.  Va fi un muzeu inedit, bazat pe colecţia însumând peste 600 de clopote, clopoţei, zurgălăi şi talăngi a pprofesorului Ovidiu Oana-Pârâu, fiu al satului şi preşedinte al asociaţiei amintite. Obiectivul va avea şi o componentă  în aer liber, sub genericul „Clopotul – limbaj universal”. Clădirea ce va fi transformată în muzeu aparţine  Bisericii Evanghelice şi a funcţionat aici vechea şcoală din Şercaia.  Iniţiatorii proiectului estimează că muzeul indoor şi cel în aer liber s-ar putea realiza în următorii trei ani, iar pentru amenajarea lui fiind nevoie de peste 1,8 milioane de euro, bani care ar putea fi accesaţi din fonduri europene.  La evenment a participat primarul din Şercaia, preşedintele  Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea şi reprezentanţii asociaţiei conduse de prof. Ovidiu Oană Părău.   „Înfiinţarea Muzeului Clopotelor Lumii este un demers remarcabil şi unic în spaţiul cultural românesc. Este un proiect   important al comunităţii din Şercaia, care nu face altceva decât să diversifice şi mai mult agenda cultural-turistică a judeţului Braşov şi să pună la dispoziţia tuturor celor care ne calcă pragul cât mai multe oportunităţi de a petrece timpul liber în judeţul nostru”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

,,Sufletul, Negura şi Credinţa”

Despre istoria clopotelor şi despre un muzeu al acestora, Ovidiu Oană Pârâu  a vorbit pentru prima dată făgărăşenilor  în Cetatea Făgăraşului, la lansarea cărţii sale ,,Istoria clopotelor de la origini”.  Autorul a purtat audienţa  într-un periplu istoric,  marcând istoria clopotului de la începuturi şi până astăzi.  A adunat în volumul său ,,Sufletul, Negura şi Credinţa”, alcătuind cele trei capitol ale cărţii.   ,,Sufletul”, o culegere de cca. 1200 de poezii, ghicitori, zicători, strigături şi licenţe poetice despre clopote, clopoţei, tălăngi şi zurgălăi din literatura română şi universală.  ,,Negura”  descrie apariţia şi diversificarea utilizării clopotelor în toate cele şapte continente şi în toate timpurile. ,,Credinţa” este un album destinat clopotelor celebre din lume şi din România.

Ce reprezintă clopotul pentru colecţionarul Ovidiu Oană Părău

Pentru că a făcut o pasiune pentru clopot, Ovidiu Oană Părău îl descrie într-un mod propriu:

  •  Este o rugăciune sculptată în bronz;
  •  Este simbol  şi mesager născut din cupola divină,
  •  E cel ce ne întoarce cu faţa spre Dumnezeu, oricine şi oriunde  am fi, ca datori pentru darul suprem;
  • Un clopot e uşor de inventat când ai cupola celestă deasupra-ţi;
  •   Clopotele, mai întâi au ţinut loc legii, apoi au fost glasul ei;
  •  Datorită clopotelor, Dumnezeu nu a putut fi modernizat mai devreme;
  •  Ştefan cel Mare s-a menţinut în conştiinţe şi prin dangătul ctitoriilor sale, care ajutau obştile să se adune,  să se identifice şi să hotărască, aşa cum făceau în cele vremuri

Colecţie de 600 clopote

Colecţia  profesorului însumează  600 de piese, care vor fi expuse în muzeul ce se va amenaja la Şercaia.   ,,Colecţia este apreciată în cercurile de specialitate ca fiind una dintre cele mai complexe din lume, privind diversitatea şi vechimea pieselor care o compun. Mariana Paula Şova, expert în patromoniul mobil la Ministerul Culturii, consideră această carte ca o enciclopedie a clopotelor. Elaborarea acestei enciclopedii dedicată clopotelor însoţită de o documentaţie impresionantă şi de colecţia valoroasă: clopote, clopoţei, tălăngi şi zurgălăi din ţară şi străinătate, fac ca această lucrare să fie un unicat. În cei 20 de ani de cercetare a reuşit să elaboreze această carte,  care este singura istorie mondială a clopotelor şi care redă apariţia clopotului  acum cca 20.000 de ani şi evoluţia lor în toate marile culturi ale lumii” prezintă   prof. Mihaela Gârlea de la Asociaţiunea ASTRA colecţia de clopote şi volumul dedicat clopotelor de către prof. Ovidiu Oană Părău.

Istoria clopotului

Clopotul îşi are începuturile la civilizaţiile antice, cu 10-12.000 de ani în urmă, când preocuparea oamenilor era  în primul rând de a-şi crea unelte din lemn, bronz, cupru sau alte metale şi aliaje  pentru diverse îndelecniciri, clopotul  era un mijloc de comunicare.    Ovidiu Oană  vorbeşte de un clopot din bronz din China, făurit cu 4500 de ani î.Hr.,  de clopotele turnate în bronz din ţări europene: Egipt, Macedonia,  Grecia, Roma, Thracia, dar şi în timpuri moderne din Galia, Cehia, Slovacia. Ajunge cu evoluţia lui şi în ţara noastră, descriind  clopotul care a animat viaţa monahală din fiece mănăstire de azi şi cu veacuri în urmă.    „Toate lucrurile ciudate încep ciudat“, spune Ovidiu Oana-Pârâu despre pasiunea  lui pentru clopote pe care le numeşte bijuterii.  A descoperit  povestea fiecărui clopot în parte. Dar a mai aflat ceva, că   toate, clopote, clopoţei sau zurgălăi, spun lucruri interesante care ar merita auzite şi de cei care nu cunosc acest domeniu.  O atare pasiune este rar întâlnită la noi în ţară, unde există vreo 12 colecţionari, pe când în America, de exemplu,  a fost înfiinţată o adevărată asociaţie cu peste 1.400 de membri.   (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here