•  Opt biserici din Țara Făgăraşului poartă hramul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”

  •  ,,Mulţi localnici sunt la un pas de depresie din cauza pandemiei” a spus preotul Mihai Fogoroş din Victoria

 

Măsurile anticoronavirus n-au blocat sărbătorile de hram din satele făgărăşene, iar  localnicii au participat în număr mare la slujbele religioase.  În  opt biserici din Ţara Făgăraşului s-a sărbătorit hramul  de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru comunităţile ortodoxe din Victoria, Veneţia de Sus, Grid, Șercăiţa, Râuşor, Dridif, Luţa şi Hurez ziua de 14 octombrie a fost mare sărbătoare. Mihai Fogoroş, preotul paroh  de la biserica  ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” din oraşul Victoria a pregătit altarul de vară din curtea locaşului  pentru manifestarea religioasă prilejuită de hram.  Pregătirile au  început încă de luni, 12 octombrie 2020,   iar în ajunul sărbătorii, la ora 18.00,  s-a oficiat slujba de vecernie. La hram, miercuri, 14 octombrie a.c., alături de preotul paroh, Mihail Fogoroş,  au mai participat preoţii Adrian Magda şi  Daniel Smădu.  ,,Mă bucur că am putut organiza hramul bisericii ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” împreună cu preoţii din oraş chiar şi în pandemie. Credincioşii au înţeles situaţia, au respectat distanţarea şi au purtat masca de protecţie. Am oficiat sfânta liturghie la altarul de vară din curtea bisericii.  A fost o rugăciune colectivă ca să trecem cu bine peste această perioadă. Nu trebuie să ne pierdem credinţa, trebuie să ne rugăm la Dumnezeu să ne ocrotească în continuare de rău” a spus preotul paroh, Mihai Fogoroş.

Localnici la un pas de depresie

,,În această perioadă, am împărtăşit şi spovedit  persoane care s-au izolat în locuinţă de frica virusului. Mulţi credincioşi au intrat în panică, sunt disperaţi şi la un pas de depresie din cauza pandemiei. În aceste cazuri comunitatea trebuie să se implice, iar aceşti oameni trebuie ajutaţi.  Măsurile de protecţie impuse de lege pentru răspândirea coronavirus trebuie respectate, însă nu trebuie să ne izolăm, trebuie să  socializăm şi să comunicăm. În această zi de sărbătoare, ne-am rugat  Sfintei Parascheva să ne ocrotească” a mai spus preotul Mihail Fogoroş.

 

Preotul Mihai Fogoroş: ,,Trebuie să fim mai buni”

,,Coronavirus este un semnal de alarmă de la Dumnezeu, iar noi trebuie să fim mai buni. În ultima perioadă am observat şi pe reţelele de socializare mesaje de  răutate. La noi în comunitate nu  trebuie să existe ură şi dezbinare. Am ajuns să fim străini  unii de alţi din cauza invidiei. Depresia a pus stăpânire pe unii oameni, iar noi trebuie să le întindem o mână de ajutor. În aceste condiţii de pandemie nu trebuie să ne panicăm, trebuie să avem credinţă în bunul Dumnezeu şi în biserică. Sfânta Parascheva face minuni, nu întâmplător se duc credincioşii la Iaşi să se roage la racla Cuvioasei Parascheva.  Cei care au ajuns acolo o dată, se duc mereu. Și eu am fost ani la rând, am fost binecuvântat, însă ce am simţit nu pot exprima în cuvinte. Unii oameni nu înţeleg acest lucru,  doar cei care au ajuns o dată lângă racla Sfintei Parascheva se duc mereu” a mai spus preotul, Mihail Fogoroş.

Biserica ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost construită în secret

Biserica ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” din oraşul Victoria  a fost construită în perioada când se demolau bisericile în ţară, înainte de 1989. Deşi comuniştii erau împotriva construcţiei de biserici, preotul Cornel Codrea a reuşit să ridice biserica din Victoria chiar cu riscul de a fi arestat de comunişti.  ,,Această biserică s-a construit  în perioada când  biserica ,,Sfânta Vineri” din  Bucureşti a fost  demolată din ordinul lui Ceauşescu. Muncitorii au refuzat păgâna misiune şi au apelat la puşcăriaşi. Oamenii prezenţi la faţa locului se rugau în genunchi, spuneau rugăciunea ,,Tatăl nostru”, iar Elena Ceauşescu şi-a ieşit din fire şi a spus ,, Jos porcăria”. O bătrânică din mulţimea de lângă biserică i-a spus  Elenei Ceauşescu: ,,Dumnezeu o să vă bată, o să muriţi în ziua de Crăciun”. Şi aşa s-a întâmplat. Biserica ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost prima biserică construită din  oraşul Victoria.   În luna decembrie  1980, preotul Cornel Codrea a ţinut prima slujbă religioasă în biserica edificată împreună cu enoriaşii” a relatat preotul  Mihai Fogoroş.  Biserica ce poartă hramul ,,Sfânta Cuviasă Parascheva”  a fost construită la demisolul casei parohiale.  În 1977 s-a făcut proiectul pentru casa parohială, nu pentru biserică şi a primit aprobare în anul 1979.  În perioada 1977 – 1978 s-au strâns materiale pentru construcţie, după care s-a deschis şantierul pe strada Moldoveanu.  În timpul lucrărilor securiştii au aflat că se construieşte o biserică în oraşul Victoria şi au dat ordin să se demoleze tot ce s-a făcut. În anul 1981 preotul Cornel Codrea a fost amendat cu o sumă mare de bai, valoarea depăşea trei salarii. Credincioşii care munceau la biserică l-au ajutat pe preot să plătească amenda.  Atunci  lucrările au fost sistate pentru o perioadă de timp, dar apoi preotul Cornel  Codrea a  continuat  lucrarea până  la finalizare. Fiecare localnic a contribuit la edificarea acestui loca de cult, cuu bani şi cu zile de muncă.   Această biserică a fost ultima   sfinţită înainte de revoluţie de către Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here