Azilul de Bătrâni ,,Castanul” din Victoria este un focar COVID-19, unde beneficiarii sunt izolaţi, iar personalul care a mai rămas neinfectat lucrează non-stop. Sunt 2 asistente medicale şi 4 infirmiere la cei 36 de beneficiari, din care 26 sunt infectaţi, unii dintre ei în stare gravă. Pentru bunicii de aici nu mai sunt locuri în spitalele COVID şi non-COVID, camerele lor din azil au fost transformate în saloane de spital. Există  un singur aparat de oxigen, iar  asistentele medicale şi   infirmierele  fac cros prin azil pentru a  ajunge cu oxigenul la persoanele care au nevoie.   Asistenta medicală Simona Monea explică tot calvarul carantinei de la ,,Castanul”.

 

Îngrijiţi de 6 angajaţi

La  centrul,,Castanul” mai lucrează doar 2 asistente medicale şi 4 infirmiere, restul find izolate la domiciliu întrucât testele COVID au fost positive. Patru beneficiari au fost  internați la Spitalul Municipal Făgăraș, la secția Boli infecțioase, cu febră și dificultăți de  respirație, dar după câteva zile doi dintre ei au fost externaţi deşi nu erau vindecaţi.  ,,Medicii de familie au evaluat  pacienții și pentru câțiva s-a recomandat internarea. Am solicitat ajutor  prin apel 112 pentru beneficiari și după opt ore a ajuns ambulanța în curtea unității. Bolnavii au fost transportați la spitalul din Făgăraş, unde  au beneficiat de analize, radiografie pulmonară și tratament și în aceeași zi au fost trimiși înapoi în centru pentru că nu sunt locuri în  spital.  Toate paturile din spitalele suport COVID  din județul Brașov sunt ocupate. Sperăm să nu se agraveze starea bunicilor. Noi facem tot ce putem să le fie bine. Împreună cu medicii de familie, telefonic, evaluăm zilnic fiecare pacient și dacă este cazul schimbăm tratamentul” au spus asistentele medicale izolate la centrul ,,Castanul”.

 

,,Suntem ca un  spital suport COVID -19”

Unii beneficiari infectați au nevoie de oxigen, iar asistentele medicale fug dintr-o cameră în alta cu aparatul de oxigen. Această unitate are în dotare doar un singur aparat care a fost primit dintr-o  donație din Germania  în urmă cu doi ani.

  • ,,Bolnavii sunt tratați ca într-un spital suport COVID – 19. Avem un aparat de oxigen cu care alergăm de la o cameră la alta pentru a ajuta bolnavii să respire.   Într-o tură normală, când nu aveam COVID,  în 12 ore lucram  două asistente, 4 infirmiere, un asistent social și psihologul, dar  acum, pe o tură de 24 de ore, suntem o asistentă și două infirmiere. În aceste condiții avem grijă de 36 de beneficiari. Opt dintre ei sunt în stare mai gravă, aceștia sunt imobilizați la pat și  au nevoie de asistenţă permanentă.  În fiecare dimineață evaluăm starea de sănătate la toți beneficiarii, le măsurăm tensiunea, temperatura și saturația de oxigen.  După micul dejun, începem tratamentele și apoi,  în funcție de starea beneficiarilor,  mutăm aparatul de oxigen  la alte persoane care au saturația sub 90%. Pas cu pas urmăm  sfatul medicilor și facem tot ce putem să trecem cu bine de această perioadă. Munca noastră este îngreunată pentru că mulți beneficiari sunt imobilizați la pat și au nevoie de ajutorul nostru.  Reprezentanții de la DSP și de la Spitalul Municipal Făgăraș ne-au spus că nu mai sunt locuri libere în spitalele COVID din județul Brașov, iar noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru binele beneficiarilor” a spus Simona Monea, asistent medical la ,,Castanul”.

 

Spitalul din Făgăraş trimite pacienţii acasă cu perfuziile la mâini

O pacientă care nu a fost confirmată cu COVID -19, nu a fost internată la spitalul municipal Făgăraș deşi se simţea rău. ,,S-a simțit rău, starea de sănănătate era foarte gravă și am solicitat ajutor prin apel 112. Pacienta  a fost transportată la spitalul din Făgăraş  și după câteva ore a trimis-o înapoi. Un alt pacient infectat cu COVID -19 avea febră peste 40 grade C, iar saturația de oxigen era mică și în acest caz, după câteva ore, beneficiarul a fost trimis înapoi în centru cu perfuzie în mână. Este foarte greu pentru că suntem doar  trei angajați într-o tură de  24 de ore” au mai spus  asistentele.

 Telefonul instituției sună non-stop

Aparținătorii bunicilor sună non-stop la centru  pentru a primi detalii despre  starea de sănătate a rudelor. ,,Sunt oameni vârsnici, iar starea de sănătate se poate agrava de la o zi la alta, totul este imprevizibil. Noi facem tot ce putem pentru bunicii noștri, stăm lângă ei, le dăm tratament, măncare, îi spălăm și îi consiliem. Deși suntem obosite ne ocupăm de  fiecare beneficiar în parte  ca și când ar fi bunicii noștri.   Această perioadă este grea și pentru noi, angajați, și pentru beneficiari pentru că sunt izolați fiecare în camerele lor” a mai spus asistenta medicală Simona Monea.

 Angajați epuizați

,,Reprezentanții DSP-ului ne-au recomandat măsura de carantinare pentru  perioada 12 – 25 noiembrie 2020. Șase persoane sunt izolate la locul de muncă și asigură toate serviciile de care au nevoie  cei 36 de beneficiari. Situația este critică, în spital nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii COVID, iar  angajatele sunt epuizate. În centru sunt internate 36 de persoane din  care 26 sunt infectate cu coronavirus.  La ora actuală, în centru se lucrează în condiții grele, șase colege sunt izolate la locul de muncă și fac tot posibilul ca bunicii să treacă cu bine această perioadă. Zilnic se face dezinfecţie, curățenie, se hrănesc beneficiarii, îi schimbă, îi spală și fac tratamente. Se lucrează ca într-un spital suport Covid -19. Personalul izolat la locul de muncă lucrează echipat cu combinezoane, măști, vizier  și mănuși” a spus Sorin Geczi, directorul de la azilul ,, Castanul”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here