•   Colaj de cântece patriotice de Ziua Naţională şi un program de colinde de Crăciun

Un grup de făgărășeni pasionați de muzică a lansat un proiect cultural sub coordonarea lui Constantin Cîrstea, cunoscut  în lumea muzicii făgărășene. Nume important în cadrul trupei ,,Sirinx”, Titi Cîrstea, cum îi spun prietenii, a fondat și grupul de copii ,,Sirinx” cu care a participat la numeroase evenimente culturale în plan local și național. Bun cunoscător al flautului și al instrumentelor cu clape, trecut prin furcile caudine ale liceelor militare, Constantin Cîrstea le oferă făgărășenilor un proiect nou  în care a atras oameni ai locului, de toate vârstele, care au însă ceva în comun, sunt iubitori ai muzicii. ,,Fiii Făgăraşului” este grupul artistic coordonat de Constantin Cârstea care îşi propune să  revitalizeze viaţa culturală a Ţării Făgăraşului îmbinând  cu succes tradiţiile locului cu promovarea valorilor zonei şi a talentelor.

Dar de Ziua Naţională

Muzicianul Constantin Cîrstea și-a dorit, pe lângă proiectul ,,Sirinx” organizat  cu elevii școlilor din Țara Făgărașului, să mai aducă ceva nou în  Făgăraş.

  • ,,Mi-am dorit foarte mult să inițiez un grup format din prieteni pasionați de muzică, cu vârste mai înaintate și, până la urmă, acest vis al meu a devenit realitate. Suntem un grup de prieteni pe care îi leagă pasiunea pentru muzică. Pentru noi, este o petrecere plăcută a timpului liber dar totodată muncim serios.  Este un mod plăcut de a ne petrece timpul și a ne relaxa prin artă, în cazul nostru muzica. Eu sunt profesionist, dar membrii grupului vin aici din dragoste pentru muzică și îmi face mare plăcere să lucrez cu ei.  Eu îi încurajez pe făgărășenii pasionați de muzică, pe această cale, să se alăture grupului nostru care este deschis pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau profesie.  Toți făgărășenii care au mai cântat în grupuri vocale și nu numai, toți cei care au voce și calități vocale sau stăpânesc instrumente muzicale, sunt rugați să ni se alăture. Putem extinde grupul și să iasă ceva frumos pentru Făgăraș. Am început să repetăm cam de un an, iar, pe parcurs, grupul nostru s-a extins. Am început cu doi prieteni, preoți iar apoi în grup am reușit să aducem și alți prieteni sau colaboratori de-ai mei. Ștefan Botoran, preot, profesor de religie și jurnalist mi s-a alăturat și a fost încântat de această idee, el cântă vocal și este îndrăgostit și de muzicuță, instrument la care cântă de ani buni. Apoi a venit un alt prieten, tot preot, Iosif Ciolan, care este foarte talentat la chitară. Pe parcurs ni s-au mai alăturat Adrian Balut la voce, mecanic auto, Nicușor Cătană, mecanic și el, la voce și saxofon, Ghiță Grecu, care este un vocalist foarte talentat și Dorel Cornea. L-am adus pentru proiectul nostru și pe Adrian Duruș, un vechi colaborator de-al meu pe plan muzical. Ne-am gândit să lansăm acum un program de cântece patriotice, pe care îl dedicăm tuturor făgărășenilor de Ziua Naţională” a spus Constantin Cîrstea, sau Titi, cum îi spun prietenii.

Înregistrări pe dealul Rucărului

Noul grup înființat a lucrat la un proiect de cântece patriotice pentru 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. ,,Am ales un program de cântece patriotice sugestive pentru ziua de 1 Decembrie pe care le dedicăm tuturor făgărășenilor.   Împreună cu Adrian Băluţ am ales și locul în care să facem filmările,  pe  dealul Rucărului, care dezvăluie un peisaj superb și o panoramă extraordinară pentru Țara Făgărașului. Pentru filmări și fotografii am apelat la Alex Balasz. S-au făcut filmări la masa din dealul Rucărului și la Crucea mare de lemn. Le-am propus băieților să îmbrace costume naționale pentru acest proiect.   Le mulțumim pe această cale primarului comunei Viștea și preotului paroh Silviu Goga care ne-au găzduit și ne-au primit călduros” a spus Constantin Cîrstea.

Adrian Băluţ: ,,Am ales un nume sugestiv pentru grup”

,,Ne-am tot gândit împreună cu Titi cum să se numească grupul şi până la urmă am zis că numele cel mai sugestiv ar fi  ,,Fiii Făgărașului”  pentru că suntem făgărășeni, născuți și crescuți pe aceste meleaguri. Au fost și unele păreri ca grupul să se numească ,,Fiii Transilvaniei”, era și asta o denumire frumoasă, dar am considerat că nu este sugestivă pentru noi. În cele din urmă am rămas ideea mea, la ,Fiii Făgărașului” a spus Adrian Băluţ (Kalu) pentru Monitorul de Făgăraş.

 

Ştefan Botoran: ,,Ne-am strâns pe rând, iar acum formăm un grup închegat”

,,Fiii Făgărașului” este un proiect de suflet  în cadrul căreia ne petrecem timpul într-un mod plăcut și frumos. Facem repetiţii de două-trei ori pe săptămână și cântăm  muzică instrumentală, cafe, cântece îndrăgite de generații întregi și muzică populară. Apreciem că Titi ne cere seriozitate și dăruire. Povestea grupului nostru este destul de interesantă, fiecare membru venind cu talentul lui, iar cu ajutorul lui Titi Cârstea, toţi ne perfecţionăm.  Adrian Băluţ, Adrian Duruş,  Nicuşor Cătană, Gheorghe Grecu, Dorel Cornea şi eu.  Pe unii dintre ei îi cunosc demult, pe alţii i-am cunoscut în timpul documentării mele ca reporter.  Ne-am strâns pe rând, iar acum formăm un grup închegat” a spus Ștefan Botoran, preot și jurnalist la  Monitorul de Făgăraș.

Constantin Cîrstea: ,,Vom avea şi un program de colinde”  

,,Pentru că este, totuși, vremea Postului Nașterii Domnului, vom începe să lucrăm și la un program de colinde. Acolo o să fie iarăși mult de lucru, pentru că vom avea nevoie de mai multe voci. Dorința mea este, ca pe lângă colindele cunoscute, să alegem niște colinde specifice Țării Făgărașului” a spus Constantin Cîrstea. (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here