Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-un dosar de corupţie  în care sunt implicaţi mai mulţi funcţionari publici  prin a căror activitate, în perioada 2019 – 2020,  ar fi adus un prejudiciu   în dauna spitalelor în  sumă totală de 1.669.234 lei. Cei implicaţi ar fi primit de la o firmă pe care au avantajat-o prin achiziţii publice sumele de bani cuprinse  între 5.000 euro și 89.000 euro.

  •   ,,Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada decembrie 2019 – prezent. În cursul zilei de  3 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei” comunică DNA.

 Infracţiuni de corupţie

  • Aşa cum au comunicat procurorii DNA, cercetările penale vizează mai mulţi funcţionari publici în legătură cu presupusa comitere  a următoarelor infracțiuni:
  •  luare de mită,
  •  dare de mită,
  •  trafic de influență,
    – cumpărare de influență,
  • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

    ,,Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro” se arată în comunicatul DNA Braşov.

     Percheziţii şi la IJP Braşov

Procurorii fac percheziții și la sediul Biroului pentru Operațiuni Speciale Brașov din cadrul IPJ Brașov, aflat în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române. Sunt vizați șeful biroului județean și un ofițer, lasă de înțeles surse din IPG. Aceste percheziții au legătură  dosarl de corupție și perchezițiile de la Spitalul Neuro și cel de Infecțiiase din Brașon și spitalul din Miercurea Ciuc, dar şi cu perchezițiile domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Surse judiciare spun ca printre cei vizati de ancheta DNA se află și consilierul local PNL Săcele, Cristian Marius Popa. Acesta ar fi un apropiat al managerului spitalului din Miercurea Ciuc si ar fi avut interese in unele contracte de achizitii. Cei doi ar fi facut afaceri impreuna, conform ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here