purolite
Acasă De actualitate Cu ce se ocupă Anisie de la Educaţie. A înfiinţat o...

Cu ce se ocupă Anisie de la Educaţie. A înfiinţat o comisie de avizat WC-urile din şcoli

1583
1

 

Ministerul Educației a înființat o comisie de eliberare a unor avize pentru amplasarea de WC-uri mobile de tip container în curtea școlilor care au toaletele în curte. Înființarea comisiei s-a făcut prin ordin de ministru semnat de Monica Anisie pe 9 decembrie 2020.  Este vorba despre  Ordinul de ministru 6.141 din 9.12.2020  şi  ,,Comisia pentru acordarea avizului Ministerului Educației și Cercetării care să certifice necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activităților didactice”.

Înfiinţarea comisiei are loc în contextul în care, în urma unui inventar realizat prin intermediul Sistemului SIIIR, s-a descoperit că 33% dintre şcoli nu au autorizaţie sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate şi 35% nu au toalete interioare.

Comisia   va da avize primarilor care vor să obţină bani din fonduri UE ca să cumpere astfel de WC-uri, pe care să le instaleze în curtea şcolilor care nu au un grup sanitar interior, care nu sunt racordate la reţeaua de apă potabilă şi la reţeaua de canalizare. Pe baza documentelor depuse de primari şi pe baza declaraţiilor acestora pe propria răspundere, în condiţiile în care primăria respectivă nu a mai primit niciodată alte fonduri pentru problema toaletelor din şcoala respectivă, Comisia va decide dacă acordă sau nu avizul solicitat. Avizul este prevăzut în Ghidul solicitantului pentru programul lansat de Ministerul Fondurilor Europene pe 19 octombrie 2020. Pe lista anexată acestui ghid de finanțare făcut de ministerul Fondurilor Europene apar doar 135 de școli.

 Comisia are în componență șase persoane, funcționari din minister şi este condusă de  Sorin Decă, secretarul general adjunct al instituției. Componența comisiei este următoarea:
  • Sorin Decă, secretar general adjunct Ministerul Educației
  • Roxana Ilie, consilier Direcția Generală Investiții, MEN
  • Silviu Paragină, inspector în cadrul DRPPS
  • Diana Alinta Roșu, șef serviciu Juridic
  • Cristinel Mihai Tudor Radu, consilier Direcția Generală Învățământ Preuniversitar
  • Gabriela Alina Savu, consilier în DGI – secretarul comisiei

În dosarul pe care trebuie să îl depună primarii pentru a primi avizul cerut de Ministerul Fondurilor Europene, aceștia trebuie să aibă șase documente – o cerere, un acord, trei declarații pe propria răspundere și un referat.

Ce face comisia pentru avizat WC-uri

Pe baza documentelor depuse de primari și pe baza declarațiilor acestora pe propria răspundere, în condițiile în care primăria respectivă nu a mai primi niciodată alte fonduri pentru problema toaletelor din școala respectivă, acordă sau nu avizul solicitat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here