Un cutremur puternic a avut loc marți, în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb.  Potrivit primelor informaţii, seismul a înregistrat o magnitudine de 6.4 și vine pe fondul panicii produse de un alt seism, produs cu o zi în urmă cu magnitudine de 5.2.

Epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic .   Mai multe zone din Croaţia au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar liniile telefonice au fost afectate.

  • Pur și simplu, casele se legănau”, a povestit un localnic.
  • Am reuşit să scoatem un copil afară, era în maşină. Totul s-a prăbuşit, proprietarul este înăuntru, dar nu răspunde„, a declarat un tânăr.

Seismul a fost resimțit și în Italia, de-a lungul coastei Adriaticii, de la Trieste la Abruzzo, unde pompierii au primit sute de apeluri, scrie cotidianul La RepubblicaCu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia.Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis şefa executivului european pe Twitter.

Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi „vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie”.

  

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here