• Angajat ONU: „sincer, cred că doamna Pașca Palmer este o rasistă. Are o atitudine negativă față de africani și față de persoanele cu origini africane.
  • Activitatea la ONU a fostului Ministru din Guvernul Cioloş: “comportament rasist împotriva persoanelor de culoare, hărțuire, abuz de autoritate și represalii
  • Funcţionar ONU: „nu am mai experimentat niciodată ceva asemănător cu această experiență traumatizantă, înjositoare și degradantă
  •  Paşca Palmer a cheltuit averi la ONU pentru a-şi atinge “obsesia pentru călătoriile în jurul lumii

Cristina Daniela Paşca Palmer şi-a dat demisia, la 30 noiembrie 2019, din funcţia de secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitatea Bilogică, invocând “factori care îi afectează sănătatea“. Demisia ce invocă motive medicale a intervenit după ce fostul ministru al Mediului din Guvernul Cioloş a fost acuzată de rasism, discriminare împotriva africanilor și de intervenție în reînnoirea contractului său la ONU. Documentele analizate de ziarul  Climate Home News descriu un mediu de lucru haotic la secretariatul condus de Paşca Palmer, care a provocat îmbolnăvirea personalului sau demisionarea acestuia, existând şi acuzaţii cu privire la modul în care Pașca Palmer a discriminat personalul african din cauza rasei.

„Interferează și subminează în mod șocant un proces și o entitate interguvernamentală”

Paşca Palmer a fost acuzată de către un oficial egiptean, fost secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Biodiversitate, de intervenții neadecvate în deliberările privind reînnoirea contractului său: Hamdallah Zedan, reprezentant al Egiptului și fost secretar executiv la CBD, a scris despre Paşca Palmer că „interferează și subminează în mod șocant un proces și o entitate interguvernamentală” și susține că el a încheiat orice socoteală cu astfel de „îndrăzneală de necrezut”. Ulterior s-a confirmat şi faptul că, sub conducerea Cristinei Paşca Palmer, personalul secretariatului Convenţiei ONU pentru Diversitatea Biologică, cu sediul în Montreal, Canada, a devenit din ce în ce mai demoralizat, conform unor probe preliminare ale auditorilor de la Oficiul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă (OIOS). Personalul a spus auditorilor în interviuri că încrederea în management a scăzut considerabil, iar Pașca Palmer era indisponibilă din cauza programului de călătorie încărcat. Din acest motiv, secretariatul a devenit un loc de muncă „conflictual și stresant”.

Mulţi angajaţi şi-au dat demisia 

În prima jumătate a anului 2017, 22 de angajați „cu vechime și experiență” și-au dat demisia – reprezentând o cincime din întregul personal – iar șapte dintre ei au renunțat în prima jumătate a anului 2019. În 2016, 18 angajați și-au luat un total de 172 de zile libere din cauza bolilor. După venirea lui Pașca Palmer în 2017, în primele cinci luni ale anului 2019, 58 de angajați și-au luat un total de 458 de zile libere. Pe lângă faptul că personalul era cu moralul la pământ, câțiva dintre ei se simțeau izolați de comportamentul lui Pașca Palmer, unii dintre ei chiar din cauza culorii pielii. Această problemă de discriminare rasială a fost ridicată în două plângeri, depuse de membri cu vechime ai personalului către OIOS în mai și iunie 2019. În ambele plângeri, Pașca Palmer a fost acuzată de încercarea de a-i elimina din secretariat. O reclamantă a pretins că Pașca Palmer a discriminat-o din cauza faptului că era de culoare. Angajata cu vechime a ONU a susținut că a observat și alți colegi în această situație și a menționat câțiva dintre aceștia din Africa, care și-au dat demisia sau au fost intimidați de Pașca Palmer. În plângere a concluzionat că „sincer, cred că doamna Pașca Palmer este o rasistă. Are o atitudine negativă față de africani și față de persoanele cu origini africane.

A doua reclamantă către OIOS – care este albă – a semnalat „acțiuni de discriminare împotriva colegilor africani de la secretariat”.

  • „În calitate de funcționar public internațional cu o vechime în muncă, nu am mai experimentat niciodată ceva asemănător cu această experiență traumatizantă, înjositoare și degradantă” a scris funcţionarul ONU. Într-un alt articol publicat de Inner City Press (vezi linkul aici) Paşca Palmer a fost acuzată de “comportament rasist împotriva persoanelor de culoare, hărțuire, abuz de autoritate și represalii“. Paşca Palmer a mai fost acuzată că a cheltuit sume enorme pentru călătoriile cu avionul în activităţi care nu ar fi justificat asemenea deplasări costisitoare. De exemplu, Pașca Palmer a acordat 11 zile, din care 4 zile de călătorie cu avionul și trenul, pentru o expediție în țara Nunavut în teritoriile canadiene nord-vestice, călătorie care a costat SCBD o mică avere. Scopul expediției lui Pașca Palmer a fost să citească o lectură la Expediția Arctică Studenți pe Gheață 2019… Aceasta este doar mică faţetă din “obsesia pentru călătoriile în jurul lumii” manifestată de Cristina Daniela Paşca Palmer cât timp a fost secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Biodiversitate.

În acelaşi articol se arată că:

  • Pașca-Palmer nu are aptitudinea de a învăța să se adapteze într-un mediu multicultural.
  •  “Nu îi putea suporta pe cei care nu erau de acord cu ea. Dorința ei continuă de a fi înconjurată de oameni care îi dovedesc loialitate absolută și nu îi pun la îndoială acțiunile, a adus-o într-un conflict constant cu o parte din personal și cu regulile ONU.”
  • Doamna Pașca-Palmer ia lucrurile foarte personal, iar represaliile dânsei sunt rapide și nemiloase. Se pare că are satisfacție când umilește și abuzează unii membri din personal care îndrăznesc să-i pună la îndoială acțiunile și să-i stea în cale.

Domna Paşca Palmer şi-a dus năravul demonstrat în România, în perioada cât a fost Ministrul Mediului în Guvernul Cioloş – apetitul pentru călătorii cu elicopterul, finanţate de miliardarii din Fundaţia Conservation Carpathia –   şi la ONU:

  • doamna Pașca-Palmer nu acceptă să rămână în biroul său din Montreal mai mult de câteva zile, iar în cazuri excepționale, câteva săptămâni. Îi place să călătorească, iar cheltuielile călătoriilor sale sunt mari. Își modifică, frecvent, itinerariile în ultimul minut și, drept consecință, cauzează pierderi financiare mari secretariatului. Doamna Pașca-Palmer știe foarte bine și momentele potrivite pentru călătoriile în anumite locuri, precum cea de vara trecută din țările din Africa de Sud – vizitele la safari și la site-ul de extragere a diamantelor, care au fost foarte bine planificate. Rezultatele acestor călătorii variază de la nimic la vizibilitate politică neglijabilă, în timp ce costurile se estimează la zeci de mii de dolari, mai ales dacă sunt în compania unuia sau mai multor însoțitori.

În fine, un al treilea articol, publicat de The Namibian (aici linkul de accesare al articolului)  consemnează că membrii africani ai Biroului Convenției ONU pentru Diversitatea Biologică (CBD) nu sunt mulțumiți de felul în care secretarul executiv, Cristiana Pașca Palmer, conduce organizația:

  • Secretariatul s-a schimbat într-un fel care îndepărtează Africa. (…) Secretarul executiv (Paşca Palmer – n.n.) pare că are cunoștințe limitate cu privire la biodiversitate și alte chestiuni legate de aceasta și din acest motiv, după doi ani de conducere, nu a oferit o viziune strategică pentru secretariat și nici nu și-a îndeplinit rolul de a susține eforturile de dezvoltare ale țărilor africane în implementarea convenției

Paşca Palmer, Conservation Carpathia şi  Munţii Făgăraşului 

Analizând cele trei articole de presă, concluzionăm – acesta este moştenirea doamnei Cristina Daniela Paşca Palmer la ONU: comportament rasist împotriva persoanelor de culoare, hărțuire, abuz de autoritate și represalii!

 Nostra Silva a expus şi atitudini rasiste ale coordonatorului Conservation Carpathia (Christoph Franz Johannes Promberger) – momentul în care Flucuş Dumitru citează afirmaţia domnului Christoph Promberger “ROMÂNII ĂŞTIA SUNTEŢI NIŞTE ŢIGANI. SUNTEŢI MAI RĂU CA ÎN AFRICA. Nu trebuia să vă primească în UE” poate fi vizionat aici.

Nostra Silva remarcă tăcerea absolută a presei din România cu privire la acest subiect: în mai bine de un an de la demisia doamnei Paşca Palmer din funcţia de secretar executiv al Convenţiei pentru Diversitate Biologică mass-media din România nu a relatat/investigat acuzaţiile grave al funcţionarilor de la ONU… în schimb a scris mii de articole despre acuzaţiile de rasism aduse unui arbitru de fotbal.(Nostrasilva.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here