Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea a trei persoane care ar fi plasat bani falși tipăriți de o grupare din Brașov, destructurată de procurori acum 2 săptămâni. „În cauză s-a reținut faptul că, în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, inculpații au constituit, pe raza județului Galați, un grup infracțional organizat ce a procedat la punerea în circulație a unui număr de cel puțin 120 de bancnote falsificate (de 50 euro), provenite de la o grupare infracțională destructurată de către DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov, la data de 27.01.2021 și a indus în eroare un număr de opt persoane vătămate cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de vânzare cumpărare, în scopul obținerii unor foloase materiale injuste, prejudiciul creat fiind de peste 6.400 euro”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT. Anchetatorii gălățeni i-au „săltat”  pe cei trei suspecți, acuzându-i de „constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la falsificarea de valori străine” în formă continuată, „punere în circulație de valori falsificate” în formă continuată şi „înșelăciune” în formă continuată, toate în concurs real.

Acţiunea de la Braşov

Reamintim că în data de 27 ianuarie 2021poliţiştii au efectuar  28 de percheziții în Brașov, Craiova, Ploiești și Alba, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monede, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și trafic de droguri de risc și de mare risc.  În cursul lunii iulie 2020,

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în județul Brașov, s-ar fi constituit o grupare infracțională organizată, ai căror membri ar fi implicați în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri. În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene. Din investigații a reieșit faptul că o parte a membrilor grupării ar fi întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de statul român, respectiv bancnote din cupiura de 100 de lei, sens în care ar fi efectuat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original. Un alt palier abordat ar fi fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care ar fi oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină) mai multor persoane. În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate. În urma perchezițiilor, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei. Falsurile produse de membrii grupării au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din Uniunea Europenă. Membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here