•   Grupul vocal bărbătesc ,,Cetina de brad’’ din oraşul Victoria promovează cântecele culese de la bătrânii din satele făgărăşene

Sunt iubitori de folclor şi de tradiţii locale, iar de 11 ani au bătut satele făgărăşene de unde au cules cântece vechi păstrate doar de bătrânii din Ţara Făgăraşului. Tot de atunci au înfiinţat grupul vocal bărbătesc ,,Cetina de brad” pentru a promova folclorul tradiţional şi cântecele păstrate de-a lungul anilor în zonă. Şapte bărbaţi formează ,,Cetina de brad”,  Adrian Ivan, Mihai Fogoroş, Constantin Tudor, Olivian Simen, Romică Sava, Dorel Bărbat şi Ciprian Pop. Cel mai nou membru şi cel mai  tânăr  este Ciprian Pop de 43 de ani,  iar cel mai vârsnic,  Dorel Bărbat, de 66 de ani.

 

 Sorin Petrişor, iniţiator al proiectului ,,Cetina de brad”

Sorin Petrişor a înfiinţat  acest grup vocal bărbătesc în martie 2009, iar de atunci îl regăsim la toate festivalurile cu acest specific organizate în zonă şi nu numai.  În primii doi ani de activitate,  activau  mai mulţi localnici, dar în timp unii membri s-au retras. În prezent, cei şapte  componenţi ai grupului prezintă cântece de haiducie, de ciobănie şi cătănie specifice satelor din Ţara Făgăraşului, dar şi frumoasele colinde de Crăciun.   Grupul ,,Cetina de brad’’ a  urcat pe scenă pentru prima dată în oraşul Victoria, după trei luni de la înfiinţare.   Sorin Petrişor era director la Casa de cultură din oraşul Victoria când a organizat un spectacol cu artiştii locali de muzică şi dansuri populare. ,,Evenimentul a avut loc în luna iunie 2009.  Sala de spectacol a fost plină, iar noi am încântat publicul cu  trei melodii:  ,,Munte, munte, brad frumos’’ , ,,De-ar veni primăvara’’ şi ,,Cucuruz cu frunza-n sus’’. La prima melodie am avut emoţii, însă spectatorii ne-au aplaudat şi  am prins curaj şi emoţiile ne-au trecut’’ a spus Adrian Ivan, mebru al grupului.

 

 Mihai Fogoroş, fondator al grupului

Majoritatea bărbaţilor din acest grup vocal activează  în corul bisericii din Victoria cu hramul ,,Sfântul Ilie”, unde preot paroh este Adrian Magda.  ,,De la început m-am alăturat grupului  vocal ,,Cetina de brad’’, iar  din august 2009 am început activitatea  şi la corul  ,,Armonia’’ de la biserica ,,Sfânta Parascheva’’ unde preot paroh era părintele Cornel Codrea, iar acum sunt în corul bisericii ,,Sfântul Ilie’’. Prima dată am cântat în cor  în vara anului 1988  la Drăguş, când a venit  profesorul Mihăilescu din Braşov  şi ne-a pregătit să  participăm la un festival din  Sibiu. La insistenţele lui Sorin Petrişor  am intrat în grupul ,,Cetina de brad”.  Îmi aduc aminte de prima repetiţie când  învăţam cântecul ,,Munte, munte, brad frumos’’ la care ştiam versurile.  Pe vremea când se organizau nunţi la căminul cultural din Drăguş, la finalul evenimentului,  bărbaţii se retrăgeau într-un colţ la o masă şi cântau melodia ,,Munte, munte, brad frumos’’, iar femeile strângeau de pe mese.  Sunt 11 ani de când cântăm împreună şi nu aş renunţa pentru nimic în lume la această activitate culturală. Cu această pandemie îmi este teamă să nu se desfinţeze grupul, ar fi o mare pierdere pentru oraş’’  a spus Mihai Fogoroş, membru în grupul vocal ,,Cetina de brad’’.

Artistul local Costică Tudor s-a alăturat grupului vocal

Costică Tudor este cunoscut  în Ţara Făgăraşului ca artist local,  participând la toate evenimentele culturale din oraşul Victoria organizate în ultimii 45 de ani. Şi el  este fondator al acestui grup vocal bărbătesc.  Costică Tudor îi acompaniază cu acordeonul său la repetiţii. ,,Nu am făcut studii muzicale, dar mi-a plăcut muzica populară din copilărie. Când eram elev am învăţat singur să cânt la acordeon.   Repetiţiile le facem cu ajutorul acordeonului, dar în public cântăm pe trei voci fără instrumente’’ a spus Costică Tudor.

  Olivian Simen, basul grupului

Solistul Olivian Simen este basul grupului ,,Cetina de brad’’. Vocea lui a fost remarcată de dirijorul corului ,,Tronos’’ de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. ,,În luna decembrie 2018, la evenimentul ,,Fii bun de Crăciun!’’  organizat ca Casa de cultură din oraşul Victoria, unde am fost invitaţi, colegul nostru Olivian Simen a fost remarcat de  dirijorul corului ,,Tronos’, părintele arhidiacon Mihail. Acesta  a declarat în public  că nu a auzit o voce de bas atât de deosebită.  Atunci, Olivian Simen a fost invitat pe scenă  să cânte alături de corul ,,Tronos’’ a spus Adrian  Ivan.

Nelipsit de la  festivalul anual din  Arpaş

,,Din cauza pandemiei, în ultimul an, ne-am întâlnit de puţine ori. Am făcut doar câteva  repetiţii, dar sperăm să se  intre în normal cât de curând pentru a se organiza evenimente culturale la care să participăm  aşa cum eram obişnuiţi. În acest an am participat la festivalul anual ,,Uniţi în cuget şi-n simţiri’’ organizat de Primăria Arpaş la  24 ianuarie la casa de cultură din Arpaşul de Jos, Acest eveniment a fost pe sufletul nostru, ne-a descreţit frunţile şi am cântat cu drag pentru spectatori”,  au spus membrii grupului ,,Cetina de brad’’.

Două CD-uri

După cinci ani de activitate, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, artiştii locali au reuşit să înregistreze  primul lor album într-un studio din  Rupea. ,,După multe ore de repetiţii am reuşit să facem primul albumul pe care l-am denumit ,,Pe răzor la fântânele’’. Am cuprins  zece cântece de haiducie, ciobănie, cătănie printre care:  ,,Pe răzor la fântinele’’, ,,Pe cărarea de la stână’’, De-ar veni primăvara’’, Munte, munte, brad frumos’’, ,,Cucuruz cu frunza-n sus’’ . În 2015 am  realizat un alt  CD,  dar de această dată de colinde intitulat ,,Frumos soare-a răsărit’’. Colindele sunt vechi culese   de la oamenii bătrâni din  comunele Ucea şi Viştea” au mai spus membrii grupului. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here