•   ,,La chimioterapie totul se face pe bandã rulantã, nu existã compasiune pentru noi, pacienţii”

  •  Pe lângã dubla taxare, existã o discriminare negativã a pacienţilor oncologici faţã de pacienþii infectaţi cu Covid, ca şi cum cancerul nu este prioritar şi nu ar trebui tratat contratimp

  •  Nu existã un Plan Naţional de Cancer

Numărul bolnavilor de cancer a crescut în Ţara Făgăraşului, la fiecare trei luni înregistrându-se cel puţin o persoană diagnosticată cu cancer.  Aşa declară medicii de familie, care însă menţionează că la cabinetele lor nu ajung întotdeauna fişele acestor bolnavi.  ,,Ei sunt diagnosticaţi în spitale sau în clinici private, iar fişele lor ajung la noi târziu sau nu ajung deloc chiar dacă suntem medicii lor de familie. Ei urmează tratamentele oncologice în spitalele din Braşov, Cluj sau Bucureşti” a spus medicul de familie Cristina Marele. La Victoria, în comparaţie cu anii trecuţi, numărul bolnavilor de cancer a crescut.  Zeci de pacienţi diagnosticaţi cu cancer se află pe listele  celor trei medici de familie din oraş.  La sfârşitul lunii ianuarie 2021 la cabinetul medicului de familie Sorin Prică erau înregistraţi 39 de bolnavi de cancer. ,,Numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an. De regulă la trei luni înregistrăm un caz nou. În zona noastră predomină cancerul mamar şi uterin la femei, iar la bărbaţi cancerul la prostată, pulmonar, stomac, pancreas şi colon. Persoanele diagnosticate cu tumori maligne la pancreas nu rezistă mult la tratament, iar după cel mult un an de când sunt diagnosticaţi pacienţii decedează.  În ultimii ani, am avut şi cazuri fericite când unii pacienţi diagnosticaţi cu cancer  s-au operat şi vindecat şi nu mai sunt în evidenţele oncologice. Dacă boala este depistată la timp atunci pacientul are şanse mari să se vindece” a spus medicul de familie Sorin Prică.

 

Diagnosticarea în spitale oncologice

Diagnosticarea pacienţilor se face de regulă în spitale sau clinici oncologice, dar sunt şi medici de familie care chiar dacă pun un astfel de diagnostic îşi trimit pacienţii la spital pentru investigaţii amănunţite. ,,În prezent la cabinet am înregistrat 39 de persoane diagnosticate cu cancer.  Sunt  pacienţi tineri, dar şi vârsnici, unii au 40 de ani, iar alţii au peste 70 de ani. De regulă bolnavii de cancer sunt depistaţi  în spital atunci când se fac investigaţii mai amănunţite, dar am avut pacienţi care au ajuns la cabinet şi i-am trimis la medic specialist în spital care a confirmat suspiciunea mea.  Pacienţii din oraşul Victoria cu afecţiuni oncologice sunt trataţi în policlinică sau în spital la Braşov.  De regulă medicul specialist prescrie tartament  de chimioterapie şi  radioterapie, foarte rar unii pacienţi sunt trataţi doar cu pastile” a mai spus medicul Sorin Prică.

Tratamente costisitoare

Deşi tratamentele sunt gratuite întrucât spitalele oncologice au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienţii plătesc medicaţia suplimentară care este foarte costisitoare. ,,Bolnavii se tratează în spitale şi clinici care au contract cu CAS, foarte puţini pacienţi îşi permit să facă tratament oncologic la clinici private, pentru că sunt costurile   foarte mari. Pacienţii care sunt luaţi în evidenţă la oncologie nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie atunci când merg la control sau la tratament.  Din păcate majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu cancer mor pentru că boala slăbeşte organismul, imunitatea, iar bolnavii  mor nu neapărat că suferă de cancer, apar alte complicaţii’’ a mai spus medicul de familie Sorin Prică.

,,Totul se face pe bandă rulantă”

,,Dacă ajungi la chimioterapie este ultimul drum. Este un tratament pe care corpul îl suportă foarte greu. Asta pe de o parte, dar la aceasta se adaugă condiţiile şi comportamentul personalului medical din spitalul oncologic. Nu conta că eşti şi tu medic, totul se face pe bandă rulantă. Parcă suntem animale, nu există compasiune pentru pacient. Ţi se vorbeşte urât, te uită pe un pat, te apostrofează să te mişti repede că sunt alţi pacienţi la rând, etc. Pentru noi care abia mai putem sta în picioare, astfel de tratamente contribuie la agravarea stării de sănătate, în special ne afectează psihic. Să nu mai adăugăm şi costurile tratamentului. Nu ai bani, mori” s-a destăinuit un bolnav de cancer din Făgăraş.

 

Pandemia a afectat diagnosticarea şi tratamentul bolnavilor de cancer

Diagnosticarea bolnavilor de cancer a scãzut cu 30-40% în anul pandemiei în ţara noastrã, comparativ cu anul 2019, avertizeazã Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociaţie ce reprezintã pacienţii oncologici din România.  În contextul lansãrii Planului European de Cancer şi al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul şi tratamentul cancerului, este momentul ca România sã accelereze demersurile pentru dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Cancer menit sã reducã povara bolii, aratã Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Un Plan Naţional de Cancer ar ajuta pacienţii oncologici  

Un astfel de instrument cadru este singura soluţie pentru ca în România sã se reducã incidenţa şi mortalitatea prin cancer şi totodatã sã creascã calitatea vieţii pacienţilor oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi şi prin utilizarea eficace si eficientã a resurselor disponibile, iar Planul Naţional de Cancer ar trebui sã facã parte din strategia de siguranţã naţionalã, aratã reprezentanţii pacienţilor oncologici. Pacienţii oncologici sunt extrem de vulnerabili în faţa provocãrilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situaţia este amplificatã de lipsa unui Plan Naţional de Cancer (PNC). „Din pãcate, aşa cum o ştiam deja din sondajele şi datele strânse de noi anul trecut de la pacienţi şi aşa cum confirmã acum şi datele oficiale recente, pandemia a avut implicaţii majore asupra diagnosticului şi tratamentului pacienţilor oncologici. De aceea, în 2021 solicitãm autoritãţilor sã isi facã o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament şi monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scarã mai largã a unor soluţii tehnologice care sã permitã furnizarea unor servicii medicale la distanţa (telemedicinã, monitorizarea la distanţã a unor parametri medicali etc) Lipsa Planului Naţional de Cancer nu a fãcut decât sã genereze victime odatã ce accesul la investigaţii şi tratamente a fost restricţionat prin acel Ordin de Ministru care prioritiza doar asistenţã medicalã asigurata urgenţelor. Având în vedere evoluţia galopantã a cancerului şi implicatiile sale socio-economice, acestã afecţiune trebuie sã fie abordatã ca o urgenţã şi tratatã cu prioritate”, subliniazã   a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Problemele cu care se luptã bolnavii de cancer

Principalele probleme semnalate în ultima perioadã de pacienţii oncologici prin call center-ul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de cancer – Suport pacient – 021 253 0591:
1. Pacienţii considerã cã majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem în sine, atât în mediul public, cât şi în cel privat.
2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienţii sunt nevoiţi sã cheltuiascã sume mari de bani pentru aceste investigaţii.
3. Mare parte din medicamentele ajutãtoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite şi reprezintã costuri importante pentru pacient.
4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedurã decontatã intervalul de aşteptare atinge 6 – 8 luni – fapt confirmat public şi de medici.
5. Comunicarea cu personalul medical şi spital în general (în unele locuri) este foarte dificilã, indiferent cã este sau nu pandemie.
6. Pacienţii semnaleazã faptul cã medicii oncologi recomandã efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.
7. Comunicarea medic – pacient este foarte dificilã spre zero (în unele locuri); medicul nu explicã sau nu rãspunde concret întrebãrilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului şi a suprasolicitãrii.
8. Personalul medical este insuficient! Lipsa specialiştilor din sistem genereazã cozi la uşa cabinetului de pânã la 8-12 ore!
9. Majoritatea pacienţilor semnaleazã faptul cã plafoanele de la CJAS se consumã mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii şi tratament.
10. Sunt semnalate ambiguitãţi sau condiţii mult prea restrictive pentru pacienţii care au nevoie de încadrare în grad de handicap.
11. Pacienţii considerã cã se aplicã o dublã taxare a serviciilor medicale, în sensul cã sunt activi din punct de vedere al contribuţiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiţi sã plãteascã din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigaţii, proceduri etc.
12. Pacienţii care nu au informaţii elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu ştiu unde sã se adreseze prima datã, se duc în “orb” şi acceseazã potenţiale investigaţii în funcţie de bãnuielile proprii. Considerãm cã medicul de familie reprezintã primul îndrumãtor şi trebuie sã fie alãturi de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.
13. Exista echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialişti – ori nu existã deloc, ori activeazã insuficient.
14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din reţeaua cu circuit deschis, lipsã ce agraveazã starea de sãnãtate a pacienţilor.
15. Întreruperea tratamentelor pacienţilor oncologici fãrã o argumentare ştiinţificã.
16. Accesul anevoios în spitale, din cauza testãrii SARS-CoV-2 şi a organizãrii defectuoase a traseelor.
17. Discriminarea negativã a pacienţilor oncologici faţã de pacientii infectaţi cu Covid, ultimii având prioritate ca şi cum cancerul nu este prioritar şi nu ar trebui tratat specific, la timp şi fãrã amânãri dat fiind natura iminenta a bolii.
18. Vaccinarea pacienţilor oncologici, rãmâne o afirmaţie între incertitudine şi adevãr.

Cozi interminabile pentru a intra în spital

De parcã nu ar fi îndeajuns, bolnavii de cancer stau cu orele la cozi pentru a fi testaþi anti-COVID ca mai apoi sã fie primiþi în spitale pentru tratament. Au fost surprinse imagini  revoltãtoare de la Institutul Oncologic din Capitalã, dar ºi la alte spitale din þarã.  Sute de bolnavi de cancer erau  puşi sã aştepte într-un spaţiu închis, în aglomeraţie, pentru a fi testaţi anti-Covid. Testul este obligatoriu înainte de internarea în spital pentru efectuarea de citostatice sau alt tip de tratament specific acestei boli, precum citostatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here