• Lunga listă a  clădirilor neîngrijite din Făgăraş uitată prin sertare

  •   Printre proprietarii neglijenţi este şi Primăria Făgăraş

 

În plenul CL Făgăraş desfăşurat în luna inanuarie 2021, a fost emisă HCL nr.  17 prin care este obligat proprietarul imobilului din strada Titu Perţea, nr. 13, la plata   impozitului majorat cu 500% ca urmare a ,,constatării stării tehnice de clădire neângrijită”. Constatarea stării neîngrijite a acestei  clădiri a fost stabilită de o comisie a Primăriei Făgăraş formată din Stelea Radu, Iacoban Marcel, Grecu Gabriel, Stanimir Dorel şi Negrea Emil, aşa cum arată documentele ce însoţesc HCL 17/28 ianuarie 2021. Aceeaşi clădire i-a adus proprietarului  o sancţiune şi în 2019, prin HCL nr. 307/19 decembrie 2019, când  impozitul datorat  la bugetul local a fost majorat cu 300%. Pare a fi singura sancţiune de acest fel propusă de Executiv şi aprobată de CL Făgăraş în ultimii ani. În condiţiile în care şi alte imobile de pe raza municipiului se încadrează în ,,clădire neângrijită”, adică ruine.  

Proprietarii neglijenţi

Câţi dintre făgărăşeni au ajuns pe strada Salcâmilor? Dar pe strada Prunului din cartierul Galaţi? Sau pe Ciocanului şi Plopului din cartierul Combinat? Făcând o comparaţie cu imobilele din cartierele Florilor,  Meltea sau Doamna Stanca lesne poţi observa că par a fi  două lumi diferite, una a civilizaţiei şi o alta a sărăciei şi indolenţei. Din păcate ambele  fac parte din municipiul Făgăraş, iar locatarii au obligaţii faţă de municipalitate, dar şi municipalitatea faţă de ei.  Nu poţi trece cu vederea nici imaginea dezolantă a laturii de sud a municipiului Făgăraş, unde mai stă în picioare ceea ce a fost cândva combinatul chimic. Sunt clădiri risipite pe întreaga suprafaţă a fabricii, care astăzi sunt părăsite şi distruse, o imagine demnă de un scenariu de film horor. Astfel de construcţii se pot vedea şi în alte zone mărginaşe ale urbei, dar şi în cartiere.  Deşi există legislaţie care poate obliga proprietarii să-şi întreţină şi îngrijească proprietăţile, dar şi HCL nr. 77 din mai 2016, aceste prevederi legale nu s-au aplicat echidistant pentru toate clădirile neîngrijite de pe raza Făgăraşului.   În Primăria Făgăraş există o comisie care se ocupă de starea clădirilor abandonate de pe raza municipiului. Pe masa acestei comisii, aşa cum au declarat unii membri,  sunt zeci de imobile, dar dosarele ar fi în lucru. Proprietarii clădirilor abandonate sunt persoane fizice, firme şi Primăria Făgăraş.

  •  Fosta fabrică de lapte din Făgăraş de pe strada Negoiu era  o clădire impozantă în urmă cu aproape 25 de ani când de aici mai plecau maşini încărcate cu produsele preparate din laptele colectat din Ţara Făgăraşului.  Odată desfiinţată, totul s-a ruinat.  Astăzi stau mărturie doar zidurile dărăpănate ale clădirii, care sunt pe de o parte un pericol, dar şi  ruşinea zonei.
  •     IPIC-ul a fost construit pentru a prelua producţia de cartofi a ţăranilor făgărăşeni şi a da pe piaţă produse finite.   Fabrica avea şanse mari să se dezvolte, având materie primă suficientă şi tehnologia necesară, dar Roclip şi Agroclip, moştenotoarele IPIC-ului, nu au reuşit să se impună pe piaţa de profil.  Ultimul investitor de aici  le-a pus însă pe butuci.   Astăzi aceste fabrici sunt în paragină, o imagine dezolantă pentru municipiu.
  •    Cele două cinematografe din municipiu, Negoiu şi Transilvania, au devenit doar o amintire, clădirile fiind astăzi  în paragină.   Clădirea din Republicii nr. 21 unde se află cinematograful Negoiu  a aparţinut lui Lauritsch Iuliu, un făgărăşean  originar din Viena, aşa cum ne explica notarul Mariana Săbăduş.   Urmaşii vienezului au  primit clădirea în proprietate prin retrocedare, fiind transmisă ulterior şi altor persoane.   Această curte de la nr. 21 a fost una dintre cele mai populate din centrul urbei, aici funcţionând nu doar cinematograful ci şi atelierele  fotografilor renumiţi ai Făgăraşului. Cinematograful  Transilvania  a intrat   pe mâna primăriei şi de atunci continuă să fie  o ruină.
  •  O ruină este şi baia comunală din faţa Cetăţii Făgăraş, doar că zidurile degradate sunt de peste 6 ani ascunse sub o învelitoare.
  •   Blocul cu nr. 6 din cartierul Combinat este pata neagră a municipiului.   Camerele închiriate de la primărie, dar şi cele câteva ajunse în proprietatea unor locatari sunt într-o stare avansată de degradare, nu sunt racordate la utilităţi, iar şobolanii sunt apariţii obişnuite  ale blocului. Ai nevoie de mască de gaze, dar şi de o îmbrăcăminte adecvată pentru protecţia împotriva muşcăturilor de şobolani şi de pureci dacă te încumeţi să urici până la ultimul etaj.    Şi blocul vecin, cu nr. 12, este o ruină deşi în urmă cu nici 10 ani acesta a fost predat locatarilor în condiţii optime, cu uşi şi geamuri termopan, cu utilităţi, zugrăvit, o mansardă modernă şi pază.

 
 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here