Un elicopter al IGSU cuprins în programul ,,Viziune 2020” este repartizat pentru intervenţiile montane din zona Braşov-Sibiu.  ,,În urmă cu 2 ani am depus o solicitare la ISU Braşov pentru a dota unitatea cu un elicopter care să acţioneze în zona montană. Mă bucur că acum s-a reuşit achiziţionarea acestui elicopter. Au fost discuţii prin care s-a analizat posibilitatea ca elicopterul să fie garat la Victoria, ar fi  locaţia ideală pentru intervenţiile din Munţii Făgăraşului.  De asemenea, s-a propus ca locaţie  să fie în curtea unităţii de pompieri din Victoria. Dar au fost şi alte propuneri, la Făgăraş, Braşov sau Sibiu. Acest elicopter este foarte util ţinând cont de numărul mare de evenimente care se înregistrează în masivul Făgăraş. Anul trecut au fost peste 8 intervenţii care au necesitat transportul victimelor cu elicopterul,  când s-a reuşit salvarea de vieţi omeneşti” a spus Tomas Bross, salvamontist la Victoria.

Trei baze pentru interveţiile montane, Caransebeş, Braşov-Sibiu, Suceava

Trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create în România, după ce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a achiziţionat şase elicoptere uşoare care vor fi folosite în aceste baze. Una dintre ele va fi înfiinţată pentru a deservi zona Braşov – Sibiu, a anunţat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. DSU a recepţionat joi, 4 martie 2021,  primele trei din cele şase elicoptere uşoare. Cu această ocazie Raed Arafat a declarat că vor fi amenajate trei baze de intervenţie montană, în cadrul programului „Viziune 2020”.„Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană , una în zona Caransebeş,  una în zona Braşov- Sibiu şi una în zona Suceava”, a precizat Arafat, la evenimentul de recepţionare a celor trei elicoptere.

 Mai multe elicoptere

În cadrul programului „Viziune 2020” vor fi achiziţionate şi elicoptere medii sau grele pentru înlocuirea celor care „nu mai fac faţă” din cauza vechimii. Licitaţia este într-un stadiu avansat, a adăugat secretarul de stat. Programul „Viziune 2020” are şi o componentă terestră în desfăşurare, spun reprezentanţii DSU. „IGSU se dotează cu echipamente şi cu tot ce trebuie pentru diferite tipuri de intervenţie, am văzut echipamentele de intervenţie pentru căutare-salvare în caz de cutremur, am văzut maşinile care au sosit, autoscările, absolut tot ce a intrat în dotarea inspectoratului, dar acum continuăm şi poate cea mai importantă licitaţie care este în curs este cea pentru 500 de maşini de pompieri, pe care sper să reuşim să le achiziționăm cât mai rapid”, a explicat Raed Arafat.

 Elicoptere Airbus Helicopters Romania

Anunţul a fost făcut chiar în ziua când se împlineau 44 ani de la cutremurul din România. Şeful de la ISU Sibiu, Lucian Trefaş, a susţinut că   elicopterul  care va fi pentru Braşov – Sibiu va fi la mijlocul distanţei dintre Braşov şi Sibiu, pentru masivul Făgăraş. În prezent se foloseşte la intervenţii  elicopterul SMURD de la Târgu-Mureş. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că aparatele de zbor sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, precum şi pentru cele de căutare/salvare. „Peste 200 de milioane de euro sunt atrase din acest proiect de dotare cu elicoptere uşoare şi medii/grele, finanţat prin POIM 2014-2020, având drept scop creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie.   Elicopterele achiziţionate  sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, dar şi pentru cele de căutare/salvare, inclusiv în zonele de munte greu accesibile”, a spus ministrul Bode.  Cele 3 elicoptere sunt livrate de Airbus Helicopters Romania, iar următoarele 3 livrări sunt programate până la mijlocul anului 2021.Comanda totală se ridică la şase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare şi salvare în condiţii dificile, în special la munte (SAR) şi intervenţii aeriene pentru cazuri medicale critice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here