Cetăţenii Făgăraşului vor plăti gunoiul menajer cu 16 lei/persoană/lună. Persoanele juridice vor plăti  157,98 lei/mc cu TVA inclus pentru colectarea separată şi transport deşeuri, iar pentru cei care nu predau reciclabilele către Salco, tariful este de 212,58 lei/mc cu TVA inclus.  Aşa a decis o majoritate formată în  Legislativ în jurul primarului  în cadrul şedinţei extraordinare de îndată  desfăşurată vineri, 26 februarie 2021.   Cu o zi înainte, 25 februarie a.c.,  s-a mai analizat odată  proiectul de hotărâre privind tarifele Salco, dar atunci au fost două propuneri,una a grupului PNL cu un preţ de 10 lei/persoană/lună şi propunerea primarului cu 16 lei/persoană/lună.   Niciuna dintre propuneri n-a întrunit atunci numărul necesar de voturi pentru a fi adoptate.  Pe principiul ,,votăm până trece” s-a reluat votul în ziua următoare, şi a trecut, iar făgărăşenii sunt buni de plată.  Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii despre acest subiect, iar părerile lor sunt redate mai jos.

Vot în decembrie, dar reluat şi în ianuarie, apoi în februarie

Majorarea tarifelor la salubritate  s-a discutat încă de anul trecut în ,,laboratoarele” Salco cu implicarea Primăriei Făgăraş.  Decizia a ajuns pe masa Legislativului în luna decembrie 2020, când propunerea  conducerii Salco prevedea o majorare cu 77%.  Când  decidenţii s-au împărţit în tabere, unii pro majorare şi alţii împotrivă,  au început presiunile şi criticile. Au fost organizate o serie de şedinţe ale CL Făgăraş în care a fost dezbătut subiectul. În  şedinţele din 29 şi 30 decembrie 2020 nu s-a tranşat problema, caz în care Salco a ameninţat că nu va mai ridica gunoiul menajer de pe raza municipiului începând cu luna ianuarie 2021. Disputele s-au reluat la începutul lunii ianuarie pentru stabilirea tarifelor. În şedinţa de îndată convocată de primar în 6 ianurie 2021,  11 consilieri locali  au arătat prin vot că apără interesul conducerii Salco Serv şi nu al cetăţenilor.  Ei au votat atunci majorarea tarifului la salubritate pentru cetăţeni la 16 lei plus TVA/persoană/lună, tarif format din taxa de 14,5 lei şi o cotă de dezvoltare de 1,22 lei.  S-au opus atunci Cristina Paicu –USR-PLUS şi Cupu Lucian- PNL, s-au abţinut de la vot  consilerii Dan  Gavrilă  -PNL, Ştirbu şi Ludu –PSD. Au votat pentru majorarea cu 77% a tarifului pentru gunoi următorii consilieri locali: Popa Ovidiu-independent, Radu Biza şi Colibaş de la  Partida Romilor,  de la PNL Magda Cenţiu, Iulian Lascu şi Cerghizan, de la Pro România  Valentin Clonţ şi Iuliana Aldea şi cei de la FDGR, Klein Johannis,  Şuteu Marilena, Stengel Norbert.  Noul tarif s-a aplicat pentru lunile ianuarie şi februarie 2021.  Consilierii locali Lucian Cupu şi Cristina Paicu  au depus la conducerea societăţii vineri, 8 ianuarie a.c., o solicitare scrisă  în care au cerut să le fie ,,comunicate  cu celerite”  documentele  care au stabilt majorarea tarifului la gunoi. Solicitarea lor a rămas însă fără răspuns.  Discuţiile s-au reluat la finele lunii februarie pentru a se stabili tarifele practicate pe tot parcursul anului 2021.

Angajaţi fără număr….

Majoritatea consilierilor locali critică   managementul defectuos de la Salco Serv SA. Şi cetăţenii spun acelaşi lucru, cu referire la numărul mare de angajaţi şi al serviciilor  de slabă calitate. O altă problemă ivită ca urmare a unui management defectuos, dar şi a fenomenului ,,pile şi relaţii”  se referă la angajările care se fac în permanenţă la această societate.   În iulie 2020 erau 137  angajaţi faţă de luna ianuarie 2020 când erau 112 sau faţă  de iulie 2019 când erau doar 106.  Dacă urmărim istoricul firmei, în  2015 erau  69 de angajaţi, în 2017 erau  87 posturi ocupate.  Pentru 2021, conducerea societăţii prevede un număr de 137 de contracte de muncă permanente, 22 de contracte de muncă sezoniere, 6 contracte de mandat (membri CA, preşedinte şi secretar) şi 3 contracte de conducere. S-a împământenit la Salco o practică a angajărilor,  aceea de a face anunţurile pe OLX.  Luna trecută au fost anunţate 3 posturi, iar recent un post de casier încasator.  Aşa cum susţine consilierul local Cristina Paicu, la Salco este o lipsă totală de transparenţă.   ,, În ultima ședință AGA am întrebat pe președintele CA cine a câștigat concursul pentru postul de director general şi câte dosare au fost depuse.  Trei persoane și-au depus dosarul; unul a fost respins din start, celelalte 2 persoane au picat ulterior. Care au fost cele 3 persoane nu știm, nici măcar noi acționarii, pentru că, GDPR. Dar, dacă e să ne uităm pe site-ul Salco Serv, vedem acolo candidatura actualului director interimar al firmei, Maria Suciachi. Probabil este una din cele 3 persoane respinse. Un alt nume în lista tot mai lungă a directorilor Salco din 2016 încoace. Am cerut tot atunci în ședința AGA să fie făcut public anunțul noului concurs pentru postul de director Salco Serv, încă nu am găsit nimic prin presa făgărășeană, pe site-ul Primăriei, pe site-ul Salco Serv, etc. Să fie oare cu dedicație? Ăsta este respectul față de făgărășeni?” scrie Cristina Paicu pe pagina sa de fb.

Ameninţat de primar cu plângeri penale

Un contestatar al modului în care s-a tranşat problema tarifelor la Salco în perioada 2019-2021, este Cosmin Poparad, fost consilier local. El a explicat că  tarifele  trebuie să fie fundamentate ţinând cont şi de cantitatea de deşeuri generate de populaţia municipiului. ,,Populatia Municipiului Făgăraş a generat în anul 2019 o cantitate de 791 tone/lună,  în 2020 s-a generat 630 tone/lună, iar în 2021, conducerea Salco anunţă că se va genera cantitatea de 3442 de tone/lună, de 5 ori mai mult gunoi decât în anul trecut.   În  2015 Salco înregistra o cifră de afaceri de 3,6 milioane de lei, iar în 2019 de 9,1 milioane de lei, profit de 196 mii lei  în 2015, iar în 2019 o pierdere de 8.932 lei, 58 angajaţi în 2015, iar în 2019 un număr de 123 angajaţi. Cetăţenii au cerut ca tariful să rămână   la 9 lei ca în anul 2020, dar o majoritate formată în plen s-a opus.  Este o situaţie similară cu cea  înregistrată în 2019, când primarul şi conducerea Salco au decis majorarea tarifului la 13 lei/lună/persoană călcând în picioare voinţa făgărăşenilor, ca în anul electoral 2020 să reducă tariful la 9 lei/persoană/lună.  Eu am cerut încă din august 2019 reducerea tarifului a 9 lei. Pentru că m-am implicat şi am spus lucrurilor pe faţă, primarul mă ameninţă că-mi face plângere penală. Pentru ce?  Probabil este un obicei al lui faţă de toţi cei care i se opun” explica fostul consilier local, Cosmin Poparad.

 ,,Cerem audit financiar extern şi independent”  

,,Pentru ca administrația publică locală și instituțiile subordonate să servească eficient interesul cetățenilor, este nevoie de transparență maximă și de măsurare profesionistă a performanței, cu scopul îmbunătățirii continue a gestiunii banului public și a serviciilor oferite populației. În acest sens, consilierii locali ai USR PLUS din Consiliul Local Făgăraș au depus   la Registratura Primăriei Municipiului Făgăraș un proiect care prevede contractarea de servicii profesionale de audit financiar extern și independent. Vor fi verificate nu doar situațiile financiar contabile ci și realizarea indicatorilor financiari și ne-financiari stabiliți conform OUG nr. 109/2011, la SC Salco Serv SA, Spitalul Municipal Făgăraş, Nitroparc SRL, Pieţe Târguri şi Oboare Făgăraş SRL”  spune Cristina Paicu.

  • ,,Ştiu că s-a stabilit preţul la 16 lei.  Multe oraşe şi localităţi din România nu au taxa aceasta. Clujul de exemplu, un oraş mult mai mare decât Făgăraşul,  nu are taxa aşa mare ca la Făgăraş. Dar şi oile se duc după cioban, nu? Ce dictează unul, se duc toţi, nu? Cam aşa-i la noi! Nu este normal, nu am văzut absolut nimic la Salco, au cumpărat câteva maşini, dar şi acelea din bugetul local, deci tot cu banii noştri. Trebuia să fi lăsat preţul cum a fost înainte, 9 lei sau 10 lei cât a propus PNL-ul. Tot ei încurajează hoţia prin scumpirea taxei. Mulţi vor scoate de la plată persoane deşi acelea locuiesc acolo. Şi nu au ce să le facă, nu au cum să dovedească faptul că nu locuiesc la acea adresă. Noi suntem 4 persoane şi plătim pentru 4. Am plătit două persoane când copiii erau în online şi au stat cu soţia la ţară. Oricum taxa este mare şi trebuie să ne gândim că sunt pensionari care nu au bani, nu au posibilitatea să plătească”, Boeriu Petru, 38 ani, strada Vasile Alexandri.
  • ,,Au mărit tarifele, dar ce servicii oferă Salco? Eu am sunat la sediul Salco în data de 4 martie pentru a afla când se ridică resturile vegetale de pe strada Şcolii, acolo unde locuiesc. Ştiam că în fiecare an după 15 februarie era campania de curăţenie. Mi-a răspuns o domnişoară care a spus că nu ştie. Am auzit cum a întrebat în birou, dar nimeni nu i-a dat un răspuns.  Atunci mi-a zis că nu au un grafic pentru ridicarea resturilor vegetale. Noi, cei care locuim la case, ce facem cu resturile de la curăţenia de primăvară? Este dezorganizare la Salco.  Mai mult am constatat că nu au nici pubele, chiar şi contracost, să le ofere la cei care plătesc taxa. Atunci de ce au mărit taxa de gunoi?”,  Eva Ciora, strada Şcolii.

 

  • ,,S-a aprobat tariful de 16 lei în continuare? Când? Putem să renunţăm la Salco? Nu? Eu sunt singur, dar care sunt 4-5 persoane ce fac? De unde plătesc 1000 lei pe an? E foarte mult!  Comparând cu alte oraşe, la Făgăraş este o taxă mare. Ne întrebăm şi noi, să fie vreo companie a primarului sau a altuia? De ce au mărit altfel tarifele? În ţara asta este totul o afacere.  Eu m-aş retrage de la Salco, dar cum? Fiind singur am scos gunoiul odată la 3 luni în iarnă. Pot spune că iarna plătim degeaba”, Alexe Solomon, 72 ani, strada Cetăţii.
  • ,,Am discutat problema tarifelor la Salco cu mulţi prieteni. Nu este normal să plătim 16 lei  când Salco nu oferă servicii de calitate. Eu sunt singur şi scot o plasă la 2 săptămâni.  Pentru ce să plătesc  16 lei? Majorarea tarifului este o decizie împotriva  noastră, a cetăţenilor”,   Pal Deneş, 65 ani, Centrul 2.
  • ,,Aşa vrea domn primar!16 lei, parcă aşa am auzit.  Eu nu plătesc, e exagerat de mult. Eu singură nu pot face nimic, trebuie să ne unim toţi pentru a schimba eva în oraşul acesta. Păcat că lumea se fereşte de a spune lucrurilor pe nume.  Majoritatea oamenilor nu spun ce-i nemulţumeşte atunci când ei nu sunt de faţă, dar altfel   vorbesc  foarte critic la adresa celor din primărie.  Nu merită 16 lei.  Era suficient o taxă de 9-10 lei. În plus, duci gunoaiele selectate şi ei le ridică la un loc. Când i-am întrebat mi s-a spus că le selectează ei”,  Olga Vasilache, 53 ani, Tudor Vladimirescu.
  • ,,Am plătit pe primele 2 luni. E normal să plătim mai puţin. Primarul are majoritatea şi a obţinut tariful pe care l-a vrut. Eu sunt singur, duc cam jumătate de tomberon pe lună, şi pot plăti 16 lei din pensie, dar alţii cu mulţi membri în familie ce vor face. Noi, oamenii,  nu putem evalua situaţia, dar cu siguranţă este un tarif foarte mare”Ioan Ungureanu, 67 ani, cartierul Mioriţa.

,,Am auzit că e 16 lei. E foarte mult, era normal să fie de 10 lei. Sunt o singură persoană. Am 1500 lei pe lună pensie şi va fi greu să plătesc atâtea taxe. Duc pe săptămână o pungă menajeră de gunoi, poate nici atât” Elisabeta Şerban, 75 ani, strada 13 Decembrie.

  • ,,16 lei este taxa, dar am înţeles că a fost şi o  altă variantă,  de 10 lei. De ce nu s-a aprobat taxa mai mică? Este o taxă foarte mare raportată la  pensiile noastre. Eu am o pensie de  1650 lei după 40 de ani de muncă în  Combinatul Chimic. Am avut noroc că am avut grupă şi aşa mi s-a mai ridicat pensia. 10 lei taxa de gunoi era super, nici prea mult, dar nici puţin” Naftanailă Victor, 61 ani, strada 13 Decembrie .
  • ,,Am muncit 40 de ani  în comerţ şi am o pensie de 1100 lei. 16 lei este o taxă foarte mare pentru că venitul nostru e foarte mic. La sfârşit de lună după ce plătim facturi, medicamente, telefoane mai rămânem cu prea mulţi bani” Naftanailă Mariana, 60 ani, strada 13 Decembrie. 
  • ,,E mult să plătim 16 lei taxa pentru gunoi. Era suficient 10 lei pe lună.  Sunt familii cu 3-4 copii, cum vor plăti? La pensiile noastre  este greu să plătim  această taxă. Puteau pune 2 lei, să fie 11 lei pe lună, dar cum să pui 7 lei?. La banii care ţi ia la gunoi, la taxe, oraşul acesta ar trebui să-l mănânci atât de frumos să fie. Dar uitaţi-vă cum arată. Se duc banii noştri unde nu trebuie. Mă uit numai la cei cu ajutor social, nimeni nu-i supraveghează, stau proptiţi în mături şi nu fac curat, dar banii îi încasează. Dacă te bagi între blocuri este dezastru, multă mizerie. Dar nici pe străzi nu e mai bine. Făgăraşul faţă de Victoria este foarte murdar”,  Victoria Nichelciuc, 61 de ani,  Violeta Muntean,  66 ani, strada 1 Decembrie 1918.
  • ,,Nu e bine că s-a aprobat 16 lei pe lună. Mai mulţi la un loc ar trebui  să facem demersuri să blocăm această decizie. Hai că pui 1-2 lei la vechea taxă, dar nu atât de mult, cam  îndrăzneţi şi tupeişti oamenii aceştia. Dacă stăm cu mâinile în sân aşa va rămâne. Ei asta aşteaptă.  Sunt  pensionar, singur, am o pensie de 2650 lei, că am lucrat la Combinat şi UPRUC. Pentru persoane  multe, axa este foarte mare. Ar trebui să înţeleagă şi ei posibilităţile oamenilor din Făgăraş„, Toader Muscalu, 68 ani, strada 1 Decembrie 1918.
  • ,,E prea mare taxa de 16 lei pe lună. De ce nu s-a aprobat taxa de 10 lei? Ruşine să le fie! Ei nu ştiu că nu  sunt bani? Este foarte mult, era rezonabil 10 lei. Odată pe săptămână arunc gunoi şi pe acela selectiv. Să facem ceva trebuie să fim uniţi, dar lumea e egoistă şi individualistă şi de aceea nu se face nimic. Vinovat este cel care a propus aşa ceva. Consilierii locali trebuia să ţină cu oamenii nu cu primarul, pentru că noi plătim taxele în fiecare an. Pentru ce măresc taxele? Am o pensie mică deşi am lucrat la UPRUC timp de  25 de ani şi apoi la alte firme” Cioagă Livia, 68 ani, strada 1 Decembrie 1918.
  • ,,Anul trecut a fost bine, 9 lei, dar 16 lei acum e foarte mult. Eu sunt singur, dar cei cu 5-6 copii, ce fac? Cum plătesc? Mergeţi la boxele din cartier şi vedeţi ce mizerie este acolo. Nu se face selectiv, totul se ia la grămadă. O taxă de 10, hai 13 lei era, poate, normal, dar 16 lei este foarte mult. Nici nu se poate discuta la acest preţ! Cei care sunt mulţi în familie nu plătesc şi cred că nu au plătit niciodată”. Gheorghe Pop, 73 de ani, starad Gării.
  • ,,Cum a rămas până la urmă? Am văzut că au fost 2 propuneri. Care este motivaţia pentru 16 lei?  Plătim noi funcţionarii de la Salco, de aceea e 16 lei? Să-i dea afară primăria! La anul vor cere 20 lei, anul celălalt 25 lei şi tot aşa. Vom ajunge să dăm foc la containere ca în 89 să nu mai plărim gunoaiele”  Vultur Andrei, 70 ani, strada Gării.
  • ,,Nu este normal să plătim atât de mult.Noi suntem 2 persoane  şi din pensii nu ştiu cum vom plăti toate facturile lunar. Putea fi mai mică taxa de gunoi. Dar ce putem face noi?  Sunt în stare să ne ia din pensie dacă nu le vom plăti taxele, găsesc ei metodele, nu? Este mult prea mare taxa de 16 lei lunar numai pentru gunoi” Leucă Elena , 63 ani, strada 1 Decembrie 1918.
  • ,,Au fost femeile  de la Salco cu contractele să le semnăm. Plătim 106 lei pentru  o jumătate de mc de deşeuri, adică 178 lei /mc fără TVA, vreo 200 lei pe lună cu TVA inclus.  Înainte de scumpire plăteam  60 lei pe lună pentru o jumătate de mc. Este oribil de mult. Era  vorba de reducerea taxei, dar până la urmă s-a ajuns la taxa cea mai mare.  Noi suntem trei în acest magazin şi toţi nu facem o jumătate de pubelă într-o lună.  Eu de exemplu nu am cartoane, nu fac atâta gunoi, dar trebuie să plătesc. Dacă nu semnez contractul nu mă lasă să funcţionez. Ca la vaccin,  nu te obligă, dar te constrâng să-l faci. Nu este normal ce se întâmplăMarius Halmeş, 54 ani, administrator firmă.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here