53302041 - spring time change - pink blossoms and an alarm clock on an old wooden table

 

Ora de vară 2021. Ceasurile se dau înainte cu o oră în noaptea de 27 spre 28 martie. Ziua de duminică 28 martie va fi cea mai scurtă din acest an. Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică.  În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. SUA şi Canada au trecut la ora de vară cu două săptămâni mai devreme decât Europa, pe 14 martie 2021

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.

De ce se schimba ora?

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in lunile Martie si Octombrie. In luna Martie, atunci cand se trece la ora de vara, ceasul se da cu o ora inainte iar in luna  Octombrie această oră reapare, ceasul fiind dat cu o oră în urmă. DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a aparut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina si caldura pe care le dadea soarele vara. Dand ceasul cu o ora inainte in martie, ne putem bucura de mai multa lumina pentru a realiza toate activitatile de dimineata pana seara iar in luna noiembrie revenim la timpul standard. Primele date legate de aceasta schimbare de ora isi au originea in 1784, cand Benjamin Franklin a propus o astfel de modificare. In 1907, si in urmatorii ani Willian Willett a propus Parlamentului trecerea la ora de vara pentru ca toti oamenii sa beneficieze cat mai mult de ce oferea soarele dar incercarea lui a ramas fara success. In contextul Primului Razboi Mondial, Germania adopta aceasta schimbare pentru a beneficia de mai multe ore de lumina si pentru a pastra energie pe care sa o utilizeze in batalii. In Statele Unite ale Americii, devine o practica standardizata de catre Congres abia in anul 1966.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here