Toata lumea a păţit macar o data să aibă senzaţia de gură uscată. Unele situaţii precum stresul, hidratarea insuficientă, agitaţia sau depresiile pot să producă astfel de modificări.

O gură care este uscată majoritatea timpului reprezintă însă un fenomen neplăcut.Ce simte pacientul:

  •  Senzaţia că mucoaslele se lipesc între ele
  •  Probleme în masticaţie dar şi în promuntarea unor cuvinte
  •  Senzaţia de arsură a gurii
  •  Buze crapate si uscate
  •  Limbă uscată ce prezintă striaţii albe la suprafaţă
  •  Eventuale ulceraţii ale mucoaselor

De asemenea, saliva are un rol important în curăţarea suprafeţelor dentare. Cantităţile reduse de salivă nu pot asigura funcţia descrisă mai sus, astfel că posibilitatea pacientului la apariţia de carii creşte exponenţial. Cariile datorate deficitului de salivă sunt rapide în evolutie şi se întind pe suprafeţe extinse ale dinţilor. Netratată, aceasta abatere de la normal poate să producă leziuni la nivelul mucoaslor orale care, în lipsa tratamentului adecvat şi a echilibrării lichidiene, se pot suprainfecta, cu consecinţe grave asupra întregului organism.

Factori determinanţi

Uscarea gurii se produce în momentul în care glandele salivare nu îşi mai exercită funcţia secretorie la capacitatea optimă. Există o serie de motive pentru care această situaţie poate să aibă loc:

  •   Medicaţia: se estimează că ar fi câteva sute de medicamente al căror efect secundar include şi reducerea cantităţii de salivă .
  •  Patologii generale: boli precum sindromul Sjogren, SIDA sau diabetul sunt responsabile de reducerea fluxului salivar.
  •  Chimioterapia şi radioterapia: dacă glandele salivare sunt expuse radiaţiei în cursul radioterapiei poate aparea fenomenul de gura uscata.

Tratamentul sindromului de gură uscată poate fi simplu sau complicat, în funcţie de cauza care l-a generat. Dacă această cauză este de natură medicamentoasă, tratamentul curent se poate înlocui cu un altul cu mai puţine efecte adverse. Există produse de salivă artificială pentru a menţine mediul optim intrabucal. Ca pacient, se poate interveni asupra consumului de lichide, în special apa, care trebuie să fie ridicat. Lichidele precum cafeaua, băuturile carbogazoase şi ceaiurile pot să usuce mucoasele bucale. Utilizarea gumei de mestecat după mese stimulează de asemenea fluxul salivar. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here