• ,,Cine sunt vinovaţii de moartea tatălui meu?”

  •   Conducerea spitalului a sancţionat, dar nu spune pe cine şi care sunt sancţiunile
  •  Poliţia Făgăraş şi-a întocmit răspunsul pentru familia Mocan citând din răspunsul spitalului pentru petiţionar

  •   DSP Braşov cere familiei să plătească onorarii experţilor medicali pentru a continua ancheta

Răspunsul la întrebarea  ,,De ce a murit tata?” nu l-a primit încă Claudiu Mocan, fiul fostului secretar al Primăriei Făgăraş, Emil Mocan. Au trecut mai bine de 3 luni de când şi-a îngropat tatăl, dar n-a reuşit să afle adevărul despre  cum a fost tratat în spitalul din Făgăraş, de ce s-au emis două certificate de deces, dacă a luat COVID din spital şi cum a ajuns la septicemie. Claudiu Mocan  s-a adresat cu plângeri conducerii spitalului, Poliţiei, Parchetului, Colegiului Medicilor, Ministerului de Interne şi Ministerului Sănătăţii.  A primit câteva răspunsuri care însă, spune el, nu-l mulţumesc mai ales că este trimis de la Ana la Caiafa, fără să i se spună clar dacă suspiciunile lui faţă de modul în care a fost tratat în spital tatăl lui sunt adevărate şi cine sunt vinovaţii pentru care unitatea spitalicească din Făgăraş a convocat comisia de disciplină.  ,,În plângerea mea am fost foarte clar în ceea ce am cerut. După mai bine de 2 luni de aşteptare, conducerea spitalului mi-a dat un răspuns în limbaj de lemn în care-şi apără angajaţii fără să ţină cont că a murit un pacient în spital. Mi se spune că au fost sancţionaţi nişte angajaţi, nu mi se spune cine sunt, cum au fost sancţionaţi ca noi, famila, să aflăm cine se face vinovat de  situaţia care a dus la moartea tatălui meu. Nu mi se spune nimic despre tratamentele şi intervenţiile medicale. Am cerut să mi se înapoieze medicamentele tatălui meu pentru a le da altor persoane cu aceleaşi afecţiuni cronice, nu mi-au fost predate nici hainele cu care a fost internat tatăl meu, decât parţial. Despre cele două certificate de deces n-am primit vreo explicaţie  credibilă, mi se spune că a fost doar unul, care a fost completat cu COVID. Nu este adevărat pentru că  documentele  sunt diferite, ele stipulând afecţini diferite, nu doar COVID.  La acest spital este un haos total, iar în centrul atenţiei sunt cei din conducere şi  cadrele medicale şi nicidecum pacienţii. Voi continua cu acţiunea mea pentru a ajuta şi alte familii. Nu aş vrea să mai aflu că şi alte persoane trec prin calvarul prin care a trecut familia mea din cauza celor de la spitalul din Făgăraş” a declarat Claudiu Mocan.

Sancţiuni de formă la spital, spune Claudiu Mocan

În data de 12 martie 2021, Claudiu Mocanu a primit o adresă de la Spitalul Municipal Făgăraş prin care i se aduce la cunoştinţă decizia comisiei de disciplină din cadrul Spitalului. Este un răspuns în care vinovaţii sancţionaţi sunt protejaţi de conducerea spitalului invocând  protecţia datelor personale. ,,Au fost dispuse sancţiuni discilinare  pentru tot personalul medical implicat direct în cauza supusă cercetării disciplinare” scrie sec  managerul Pandrea. ,,Nu mi s-a spus cine s-a făcut vinovat de moartea tatălui meu şi de modul în care s-a acţionat.  Ce am înţeles din acest răspuns este faptul că se apără unii pe alţii, iar pacientul, cetăţeanul, nu contează în faţa lor. Am aflat indirect că la câteva persoane, nu ştiu cine sunt, le-a fost tăiat din salarii un procent de 10% o lună sau vreo două. Pe un medic cu 20.000 lei salariu lunar, cum îl afectează 2000 de lei mai puţin într-o lună? Este o ruşine ce se întâmplă în acest spital” a spus Claudiu Mocan.

Colegiul Medicilor nu se implică

Răspunsul Colegiului Medicilor Sibiu, semnat de preşedintele dr. Radu Chicea, remis lui Mocanu Claudiu la data de 22 martie 2021, prin adresa nr. 589. ,, Referitor la cererile dumneavoastră, vă comunicăm că nu pot fi soluţionate de către Colegiul Medicilor Sibiu întrucât privesc fapte administrative, pentru care vă recomandăm să vă adresaţi  Spitalului Municipal Făgăraş. Din documentaţia depusă nu reiese că ar fi abatere disciplinară

DSP şi onorarii pentru experţii medicali

Fiul fostului secretar al municpiului s-a adresat şi  Ministerului Sănătăţii, care  a trimis petiţia Direcţiei de Sănătate Publică Braşov la începutul lunii martie.  În răspunsul remis familiei,  DSP a prezentat procedurile legale pe care le poate intreprinde în cazul suspiciunii de malpraxis şi a solicitat spitalului de la Făgăraş toate documentele  medicale. În răspuns sunt prezentate şi onorariile, dar fără cuantum, ce trebuie plătite de familie pentru experţii medicali.  ,,Vă comunicăm că procedura poate fi continuată doar  cu acordul dumneavoastră exprimat în scris” scrie DSP Braşov în adresă.

Poliţia Făgăraş dă dreptate spitalului

Poliţia Municipiului Făgăraş  îi comunică lui Claudiu Mocanu într-o adresă  datată  12 martie  2021 că ,,nu există suspiciuni cu privire la decesul tatălui, acesta decedând  ca urmare a afecţiunilor preexistente suprapuse infectării cu virusul Covid-19” . În privinţa celor două certificate de deces, răspunsul Poliţiei  redă rezultatul comisiei de disciplină de la spital, mulţumindu-se cu sancţiunea dată de  această comisie referitoare la  lipsa de comunicare între secţii  şi compartimente. Claudiu Mocanu s-a adresat şi  MAI, dar petiţia a fost redirecţionată Inspectoratului General al Poliţiei Române, aşa cum arată răspunsul MAI.  ,,Consider că la Poliţia Făgăraş nu s-a făcut o cercetare în urma plângerii mele.  M-au invitat zilele trecute din nou la Poliţie, proabil în urma intervenţiei MAI care primise plângerea mea. Declaraţia mea ar fi fost identică cu prima, dar am spus că nu mai am ce declara  întrucât Poliţia Făgăraş ar fi vrut doar să încheie un dosar în ochii şefilor. Am apelat la un avocat şi voi merge mai departe” a spus Claudiu Mocan.

Două certificate de deces

Primul certificat constatator al decesului semnat de medicul Moldovan Marius Cristian, cu nr. 577   stipula la cauzele decesului următoarele:

  •   stop cardiorespirator
  •   stare septică
  •   pneumonie cu pleurezie
  •  volvulus recent operat
  •   peritonită stercorală
  •  boala Parkinson
  •   hipertensiune

 Al doilea certificat constatator al decesului semnat tot de medicul Moldovan Marius Cristian, cu acelaşi nr de înregistrare, nr. 577, cu aceeaşi dată,   stipulează la cauzele decesului următoarele:

  •  stop cardiorespirator
  •   stare septică
  •  pneumonie cu pleurezie
  •   Covid-19 pozitivă
  •   volvulus recent operat
  •   peritonită stercorală
  •   boala Parkinson

Aşa cum arată cele două certificate, ele nu se completează aşa cum explică spitalul, ci două acte distincte, primul fără COVID şi cu hipertensiune, iar al doilea cu COVID şi fără hipertensiune, celelalte afecţiuni fiind stipulate în amândouă documentele.

Ministerul Sănătăţii: ,,E clar că s-a produs un  scurtcircuit”

Surse din Ministerul Sănătăţii, citate de libertatea.ro,  spun că eliberarea a două certificate de deces „e o eroare”.  „În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare. Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, surse din Ministerul Sănătăţii. (Lucia BAKI)

 

2 COMENTARII

  1. La cati bani incaseaza in fiecare luna doctorita Lubenita Enache Gabriela ( sectia interne) si managerul Pandrea Mihaela crede cineva ca le mai intereseaza de legea pacientului ( legea nr.46 din 21 ianuarie 2003) ? sau ca mai comit un malpraxis ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here