Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Taxa pe ţeavă, la mîna asociaţilor de proprietari
Taxa pe ţeavă, la mîna asociaţilor de proprietari Imprimare Email
Luni, 12 Decembrie 2016 18:26

 

 

      ,,Taxa pe ţeavă" instituită de Ecoterm făgărăşenilor care locuiesc la bloc a dat multă bătaie de cap localnicilor timp de mai mulţi ani. Unii au refuzat să plătească această taxă Ecotermului,

 considerînd-o abuzivă şi nejustificată în condiţiile în care n-au primit niciun serviciu în schimbul respectivei plăţi.  Au fost însă chemaţi în instanţă şi obligaţi să plătească sumele facturate de Ecoterm. Mii de procese au fost înregistrate la Judecătoria Făgăraş pentru ,,taxa pe ţeavă". Alţii au achitat-o pentru a scăpa de corvoada notificărilor şi proceselor în instanţă. Dar, făgărăşenii au penalizat abuzul Ecoterm numit ,,taxa pe ţeavă" coordonat de aleşii locali, votînd în iunie 2016 altă conducere pentru municipiu. Primarul ales pentru următorii 4 ani, Gheorghe Sucaciu, a pus pe masa CL Făgăraş, acţionarul unic de la Ecoterm, proiectul de hotărîre ce vizează ,,taxa pe ţeavă" şi care are două articole. 

- Art1: ,,Se aprobă modificaea şi completarea Regulamentului Serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Făgăraş, aprobat prin HCL nr. 15/2012, cap VI, ,,stabilirea consumurilor", prin introducerea unui nou alineat- alineatul (3) la art. 262 care va avea următorul conţinut: Cu acordul asociaţiei de proprietari/locatari, defalcarea se face conform suprafeţei pe care o deţin proprietarii consumatori..
- Art. 2: Celelalte prevederi ale regulamentului rămîn neschimbate.
     ,,Defalcarea consumurilor trebuie făcută conform suprafeţei pe care o deţin proprietarii. Cu acordul asociaţiilor de proprietari, defalcarea se va face conform suprafeţei pe care o deţin. În prezent facturarea este compusă din consumul individual/apartament înregistrat de repartitoare plus consumul părţilor comune. Dacă însă consumul înregistrat de contorul de branşament se scade suma înregistrată de repartitoare rămîne suma aferentă părţilor comune care trebuie împărţită la suprafaţa pe care o deţin propritarii consumatori. Prin urmare, facturarea energiei termice nu va fi afectată. Personal mă voi întîlni cu preşedinţii de asociaţii şi le voi explica situaţia pentru a înlătura orice abuz. Lucrurile vor fi foarte clare şi se va plăti doar consumul real" a spus primarul Gheorghe Sucaciu. Consilierii locali prezenţi în şedinţa ordinară de la sfîrşitul lunii noiembrie au votat proiectul de hotărîre. În prezent sînt branşate la sistemul centralizat aproximativ 1800 de apartamente din cele 10.000 existente la nivelul urbei. SC Ecoterm SA se află, din 2011, în insolvenţă din cauza datoriilor înregistrate şi care s-au cifrat la 2.462.454,53 lei. Pînă în prezent a fost achitată suma de 1.965.424,46 lei, iar pînă în luna mai 2017 trebuie să fie plătită diferenţa de 497.030 lei. Se ştie că SC Gaz Energy SRL furnizează energia termică pentru sistemul centralizat din Făgăraş la preţul de 170 lei/Gcalorie, iar Ecoterm o vinde populaţiei la 244 lei/Gcalorie. Aceeaşi societate intenţionează să preia activitatea Ecoterm în schimbul sumei de 640.000 euro care trebuie să fie achitată pînă în luna mai 2017 în contul datoriilor Ecoterm SA. Din patrimoniul Ecotern nu fac parte centralele termice şi reţelele de transport agent termic, aceste actuive aparţinînd Municipalităţii. (L.B)

Comments
Comentariu nou Cautare
Jurist amator  - A sti sau a nu sti!   |13-12-2016 23:49:59
Locatarii debransati de la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa stie
ca:
1) In conformitate cu art.654,ali. 2 din Codul Civil;" daca conductele
de distributie a energiei termice sunt folosite doar de persoanele bransate la
la reteaua centralizata de incalzire,neexistand spatii commune (pentru
incalzire),toate costurile legate de conductele de distributie din subsol,revin
colocatarilor bransati la incalzirea centralizata.
2)Conform Normei Tehnice
nr.8,alin.2,anexata la Ordinul 343/2010,coloanele verticale de incalzire care
traverseaza apartamentele nu se iau in calculul energiei consummate in
comun".
Clar ca buna ziua,nu? Ecoterm trebuie sa restituie banii luati cu
japca de la fagafaseni (evident cu acordul puliticienilor).
Jurist amator  - clarificare   |14-12-2016 13:34:06
La punctual nr.1 de la postarea de mai sus,fac precizarea: in spatiile comune
uscatorii,spalatorii,bucatarii,holuri,etc. coloanele vertical de distributie si
elementele de incalzire trebuie sa fie demaontate.
Jurist amator  - O,sancta simplicitas!   |14-12-2016 15:34:28
Mai nene,tu cel care ai dat un dislike,spune drept cate clase ai?Sau
esti,cumva,Frisca sau Trisca sau vreun profitor de pe urma taxei pe
teava?Doamne,mare e gradina ta!
jurist profesionist  - Teapa   |29-05-2017 15:09:01
O mare inselatorie pentru prostit prostimea !
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 956 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4141650

Informatii utileZiare