Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Ceremonii militare şi religioase de Ziua Eroilor
Ceremonii militare şi religioase de Ziua Eroilor Email
Luni, 29 Mai 2017 22:11

 

,,Eroii noştri şi-au găsit în sfîrşit odihna binecuvîntată" a spus primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, referindu-se la reînhumarea osemintelor eroilor în Parcela de Onoare amenajată în Cimitirul Nou Corul satului Sâmbăta de Sus coordonat de prof Ion Negrilă, a animat manifestarea din centrul comunei

     Ziua Eroilor a fost marcată şi la Făgăraş joi, 25 mai a.c., de praznicul Înălţarea Domnului. Manifestarea a început în jurul orei 12.30, în Cimitirul Nou, cu intonarea Imnului naţional, apoi a avut loc slujba de pomenire a eroilor oficiată de un sobor de preoţi. Slujba religioasă a continuat cu sfinţirea mormintelor eroilor neamului reînhumate în Parcela de Onoare amenajată la intrarea în cimitir. La eveniment au participat veteranii de război, directorii instituţiilor de învăţămînt, consilierii locali, reprezentaţii partidelor politice, reprezentanţii instituţiilor publice făgărăşene, dar şi localnici.

 Manifestarea a fost organizată de primarul Municipiului Făgăraş, ing. Gheorghe Sucaciu. ,,Trăim astăzi o zi mare, o zi de mare sărbătoare creştină în care ne omagiem şi ne cinstim eroii. Îi cinstim pe acei români care şi-au dat viaţa pentru libertate, dreptate, apărare şi reîntregirea neamului românesc. Acei români care, de-a lungul veacurilor, au demonstrat chiar prin sacrificiul suprem că interesele ţării sînt deasupra oricăror alte interese. O lecţie de iubire de neam şi de ţară, o lecţie de moralitate şi umanitate pe care nu trebuie să o uităm nicio clipă. O lecţie pe care noi, cei de astăzi, sîntem datori s-o transmitem mai departe copiilor noştri, cu cel mai adînc respect faţă de eroii neamului nostru. Nicolae Iorga spunea ,,Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputinţă să-l răsplăteşti". E clar că o răsplată a eroismului e imposibilă. Ceea ce este însă posibil, este respectul pe care trebuie, nu numai să-l arătăm eroilor, ci să-l simţim din tot sufletul nostru de români. Astăzi îi omagiem şi îi cinstim pe eroii neamului. De ziua Înălţării Domnului, pe lîngă omagiul adus, la Făgăraş ziua de astăzi mai are o semnificaţie. Eroii noştrii şi-au găsit în sfîrşit odihna binecuvîntată aici, în această poarcelă de onoare din Cimitirul Nou. Le mulţumesc tuturor celor care s-au ocupat de acest proiet şi în special secretarului Primăriei, Laura Giunca, arhitectul şef. Liliana Boer, precm şi Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor pentru sprijinul acordat în derularea proiectului. Dumnezeu să-i odihnească în pace!" a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

 

 


Cel mai vîrstnic veteran de război
 

     În cadrul evenimentului Gheorghe Prunduş de 96 de ani, veteran de război, a recitat poezia ,,La umbra cruci tale". ,,Astăzi sărbătorim eroismul tuturor timpurilor. Eroii au luptat pentru libertatea ţării, pentru ca noi să ne simţim bine în sînul patriei. Pe cîmpul de luptă şi-au dăruit viaţa pentru idealuri şi libertatea ţării. Noi ne-am întors cu bine, dar cu defecte în urma rănilor, iar sîngele nostru a fost vărsat pe plaiurile unde am luptat" a spus veteranul de război, Gheorghe Prunduş. După acest moment s-au depus coroane d eflori la mormintele eroilor. Primăria Făgăraş, Consiliul Local Făgăraş, unităţile şcolare din municipiu, şi alte instituţii şi societăţi locale au depus coroane de flori. Ziua eroilor a fost marcată şi cu defilarea militară care a atras aplauzele făgărăşenilor.

Ziua eroilor la Sîmbăta de Sus
 

     Şi în localitatea Sîmbăta de Sus s-a celebrat Ziua Eroilor, pentru omagierea celor căzuţi de-a lungul timpului pe cîmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În centrul comunei, în faţa monumentului edificat, s-a organizat slujba religioasă de pomenire, depuneri de coroane şi programe artistice susţinute de corul comunei. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul Drăghici Ioan de la Biserica Răsăriteană ,,Adormirea Maici Domnului" şi preotul Moldovan Grigore de la Biserica Apuseană ,,Sfîntul Tiron". ,, De Înăltarea Domnului celebrăm şi Ziua Eroilor. Împreună cu primăria comunei am pus bazele unui ansamblu profesionist şi astăzi vom cînta cîntece patriotice în cinstea eroilor care au luptat pentru idealurile tării. Ansamblul este format din 40 de persoane cu vîrste cuprinse de la 6 la 70 de ani" a spus organizatorul corului profesorul Ioan Negrilă, inspector şcolar adjunct la IŞJ Braşov. În centrul satului au răsunat cîntecele patriotice, ,,Nu uita că eşti român", ,,Treceţi batalioane române Carpaţii", ,,Cîntă cucul, bată-l vina" şi ,,Frunză, frunzuliţă" un cîntec cîntat de ostaşii din Sîmbăta de Sus. ,,Am organizat manifestarea în semn de recunoştină pentru sacrificiul suprem al sîmbetenilor care au căzut la datorie pe cîmpul de luptă în cele două războaie mondiale din (1916 - 1918) şi (1940 - 1945)" a spus primarul comunei, Vasile Andreiaş. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
coco  - Pute   |02-06-2017 05:18:12
Afacerea cu eroii pute de la distanta ! Au scos eroii de pe aleea centrala din
cimitirul vechi si le-au aruncat oasele intr-o groapa din sensul giratoriu iar
locurile de veci eliberate le-au vandut repede cu 5000 de lei bucata ! N-am
auzit pana acum sa fi fost pedepsit cineva pentru asta ! Exemplu tipic de
cardasie intre popi si politicieni !
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Ordonanţă dată pe furiş

      Guvernul a introdus, fără să anunţe, regula prin care vrea să oblige angajatorii să modifice într-o lună, între 20 noiembrie şi 20 decembrie, contractele de muncă, pentru transferul contribuţiilor. Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducînd obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe. (continuarea doar în ediţia tipărită)

 

 
Guvernul introduce pachetul de asigurări voluntare de sănătate

     Legea Sănătăţii va permite românilor să încheie asigurare voluntară de sănătate cu spitalele pentru a beneficia de servicii medicale care nu fac parte din pachetul de bază. În schimbul unei sume primite periodic sub formă de abonament, spitalele, de exemplu, se vor obliga să suporte costurile serviciilor medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii. (continuarea doar în ediţia tipărită)
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 840 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 739
Număr afişări conţinut : 3930755

FaceBook

Horoscop zilnicZiare