Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Stiri pe scurt
Stiri pe scurt Email
Luni, 12 Iunie 2017 21:46

Apeluri 112
 

     Paramedicii făgărăşeni au fost solicitaţi, luni, 5 iunie a.c., în jurul orei 8.00, la o agresiune pe strada Plopului din Făgăraş. A.M. de 25 de ani s-a ales cu un traumatism craniofacial, contuzii şi multiple echimoze la nivelul capului. Paramedicii au monitorizat cazul şi apoi l-au transportat la Spitalul Municipal Făgăraş. În aceaşi zi, în jurul orei 13.50, paramedicii au fost solicitaţi la o altă intervenţie unde un bărbat de 62 de ani a căzut şi s-a ales cu o plagă la nivelul capului. Bărbatul se afla sub influenţa alcoolului. Un alt pacient din Şona de 62 de ani a căzut şi acuza dureri de spate, acesta a fost monitorizat şi transportat la spital. Marţi, 6 iunie a.c., în jurul orei 14.00 un bărbat de 46 de ani a vrut să-şi încheie socotelile cu viaţa. Acesta a vrut să se arunce de pe podul de peste Olt din zona cartierului Galaţi. Pînă la sosirea paramedicilor bărbatul a fost convins de poliţişti să nu facă acest gest. Pacientul de 46 de ani se afla în stare de agitaţie. G.S. a fost monitorizat şi transportat la Spitalul Municipal Făgăraş.
A căzut cu bicicleta
 

     Paramedicii făgărăşeni au fost solicitaţi pe DJ 104 C în apropiere de localitatea Hurez unde un tînăr a căzut cu bicicleta. Evenimentul fost înregistrat în data de 7 mai a.c., în jurul orei 17.00. cînd C.V. de 32 de ani a căzut cu bicicleta şi acuza dureri abdominale. Acesta s-a ales cu escoriaţii la membrele superioare şi abdomen. Paramedicii l-au monitorizat şi transportat la Spitalul Municipal Făgăraş. În noaptea de 8/9 iunie a.c., în jurul orei 1.10 paramedicii făgărăşeni au fost solicitaţi pe strada Ciocanului la o agresiune. Victima era sub influrnţa alcoolului. D.I. de 55 de ani a primit mai multe lovituri la nivelul capului. Bărbatul s-a ales cu o plagă la piramida nazală. Victima a fost monitorizată şi transportată la Spitalul Municipal Făgăraş.
Cultură prin engleză

     Elevii de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu" din Victoria au finalizat proiectul ,,Cultura prin limba engleză"din cadrul programului promovat de Fundaţia Culturală Ţara Făgăraşului. Marţi, 30 mai a.c., în jurul orei 13.00, coordonatorii proiectului împreună cu elevii au organizat o expoziţie gastronomică şi au discutat punctele tari şi slabe ale proiectului în sala CDI a instituţiei. . ,,Ne-am dat seama ce important a fost acest proiect pentru noi. Am lucrat în echipă, am acumulat un flux de informaţii şi am învăţat cuvinte noi în limba engleză. M-am înscris în acest proiect din dorinţa de a învăţa limba engleză. Dascălii implicaţi în proiect şi-au dat tot interesul să acumulăm cît mai multe informaţii. Proiectul ,,Cultură prin engleză" a fost de nota zece, un proiect de succes pentru noi, elevii, şi sperăm să aibă continuitate pentru a beneficia şi alţi colegii de această experienţă" a spus Tiberiu Pasere, elev în clasa a X-a uman. Proiectul a avut ca scop dezvoltarea limbii engleze în rîndul elevilor. Evenimentul a fost finanţat cu 8.000 lei de către Arvatos Service. 20 de elevi din clasele IX - XI au desfăşurat mai multe activităţi în perioada 27 martie - 30 mai 2017. Liceenii au fost iniţiaţi de următorii dascăli: Angela Haneş, Anda Silea şi Arsu Magdalena. ,,Proiectul aflat la final a conturat o imagine complexă asemănărilor la nivelul european şi totodată consider că i-a ajutat pe elevi să conştientizeze faptul că, deşi sîntem diferiţi din punct de vedere cultural, avem acelaşi spirit european. Proiectul a fost finanţat de către Arvato şi aprobat în luna februarie a.c., oferindu-ni-se o finanţare de 8.000 lei. În cadrul acestui proiect la nivelul şcolii se va construi un laborator de limbi străine. În această perioadă am remarcat entuziasmul elevilor, curiozitatea şi dorinţa de a descoperi spaţiul anglo-saxone şi limba engleză. Lucrările elevilor se vor regăsi într-o revistă a şcolii dedicată acstui proiect" a spus profesoara Anda Silea. ,,Elevii au pregătit clătite americane, sandwich-uri cu castraveţi tipic pentru ora 17.00 la britanici, plăcintă cu mere, negrese, pop-corn, hamburgheri şi supă cremă de mazăre. În perioada desfăşurării proiectului am discutat aspecte legate de cultură, stil de viaţă, umor şi tradiţii în comparaţie cu cele din România. La fiecare tematică am urmărit diferenţele dintre noi şi civilizaţia din ţările unde se vorbeşte limba engleză" a spus profesorul de limba engleză Angela Haneş.
Veste bună, veste rea
 

- La Fabrica de Pulberi din Făgăraş se vrea repornirea instalaţiilor
- Angajaţii sînt nemulţumiţi de salarii

     La Fabrica de Pulberi din Făgăraş au început, marţi, 6 iunie a.c., probele tehnologice la centrala termică. O întreagă delegaţie oficială a asistat la aceste verificări, prefectul judeţului Braşov Marian Rasaliu, secretarul de stat în cadrul Ministerul Mediului, Laurenţiu Adrian Neculăescu, secretarul de stat în cadrul Ministerul Economiei, Ioan Radu şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Viorel Toma. ,,De mai bine de doi ani instalaţiile sînt în conservare, acum verificăm centrala termică şi instalaţiile, dar au apărut unele probleme şi trebuie să le remediem. 45 de zile durează aceste probe tehnologice. Pentru a intra în fluxul de poducţie instalaţiile trebuie să funcţioneze la parametrii normali. Aceste verificări se fac pentru obţinerea autorizaţiei integrale de mediu. Sperăm ca în perioada următoare să se respecte programul de investiţii pas cu pas, altfel fabrica nu va fi pornită" a spus liderul de sindicat, Lucian Cupu. ,,Procesul de producţie va fi posibil în momentul în care se vor obţine toate avizele legale, respectiv autorizaţia integrală de mediu, ceea ce înseamnă că întreprinderea îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege. Abia atunci va porni fabrica. Noi am asistat doar la nişte probe care se fac la instalaţii. În ultimii doi ani s-au făcut investiţii în valoare de un milion de euro pentru retehnologizare" a spus prefectul, Marian Rasaliu. Chiar dacă reportinrea instalaţiilor este o veste bună şi pentru angajaţi, aceştia continuă să se declare nemulţumiţi de nivelul salariilor lunare. ,,Mă bucur că în ultimii doi ani s-au făcut investiţii pentru repornirea fabricii, este un lucru minunat, dar sîntem nemulţumiţi pentru neplata salariilor pe luna decembrie 2016. Vedem că există interes să se reporneacă fabrica, însă noi am semnalat o serie de probleme de luni de zile şi nu s-a luat nicio măsură. Cea mai gravă problemă se referă la salarile mici. 126 de angajaţi din fabrică au salariul minim pe economie. Salariul de încadrare al inginerilor şi maiştrilor este de 1.500 lei. Nu se poate ca în fabrica de pulberi şi explozivi să existe o astfel de grilă de salarizare. De cînd au crescut salarile minime pe economie, diferenţa este foarte mică între muncitori, maistru sau inginer. Ne-am înscris la Comisia de dialog social de la Prefectura Braşov şi sperăm să ne rezolvăm aceste problemele. Din 2005 nu se mai fac încadrări în condiţii de muncă specială" a spus Lucian Cupu, liderul de sindicat. ,,În ultimii doi ani am prestat activităţi de întreţinere, securizare, pază şi conservare. În fabrică s-au făcut investiţii la staţia de epurare ş se vrea repornirea fabricii, dar salariile noastre sînt mici şi nu riscăm să lucrăm în pericol pentru salariile pe care le primim" au spus muncitorii. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 940 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4141649

Informatii utileZiare