Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Afacerea TERMIA

 

Municipalitatea poate pierde un patrimoniu de milioane de euro din cauza afacerilor ascunse ale conducerii Ecoterm SA O firmă de leasing din Giurgiu, aflată în insolvenţă, care a finanţat proiectul investitorului Eduard Muller privind centrala de cogenerare, a avertizat Legislativul făgărăşean desprea starea financiară a firmei Gaz Energy Ecotherm 


     Un patrimoniu în valoare de milioane de euro al Municipiului Făgăraş se poate pierde dintr-un condei. Este vorba despre cele 9 centrale termice şi reţele termice aferente ce împînzesc oraşul şi care sînt administrate de SC Ecoterm SA. O investiţie demarată în 1998 de RASC şi Primăria Făgăraş folosindu-se un credit contractat de la BERD şi care a fost dată în funcţiune după anul 2000 asigurînd agentul termic pentru toate blocurile din municipiu, peste 10.000 de apartamente. Printr-o suveică de firme, investitorul aterizat la Făgăraş în 2014 cu acordul conducerii Primăriei Făgăraş, vrea să ia cu japca acest patrimoniu sprijinit de nimeni alţii decît factorii de decizie din Ecoterm SA şi implicit firma de insolvenţă a acesteia. Avertismentul a fost dat aleşilor locali printr-un memoriu de către Ager Leasing IFN SA (Ager), proprietarul real al întregii investiţii de pe strada Negoiu nr. 128, respectiv al centralei de cogenerare şi totodată creditorul ipotecar al SC Gaz Energy Ecotherm SA, firmă aflată la ora actuală în insolvenţă. Directorul Gaz Energy Ecotherm, Relu Mititelu, contestă informaţiile din acest memoriu şi spune că firma este cercetată pentru înşelăciune. ,,Invit oamenii să se documenteze de calitatea oamenilor care spun aşa ceva. Nu le convine situaţia şi ar fi vrut să preia afacerea noastră cu totul. Sînt multe neadevăruri în acel memoriu” a susţinut Mititelu.
 

Falimentul Ecotern şi investitorul
 

     Făgărăşenii cunosc deja ,,povestea” Gaz Energy Ecotherm SA fiind titrată în paginile ziarului ,,Monitorul de Făgăraş începînd cu 2014. Aceasta intenţiona să devină la societatea locală Ecoterm SA acţionar majoritar, 90%, iar CL Făgăraş să-i predea acţiunile rămînănd cu 10% în schimbul plăţii datoriilor istorice şi curente ale Ecoterm. Se ştie că Ecoterm SA a intrat în insolvenţă în anul 2011din cauza datoriilor neachitate la timp şi bineînţeles a unui management defectuos. Datoriile Ecoterm înregistrate anterior datei deschiderii procedurii insolvenţei erau de 2.462.454,53 lei. Ecoterm avea obligaţia să plătească, în baza planului de reorganizare stabilit de administratorul judiciar, Top Expert SPRL din Braşov, toate datoriile vechi, dar şi datoriile curente (contractele în derulare). Gas Energy Ecotherm a intrat în ,,jocul insolvenţei Ecoterm” angajîndu-se să achite toată masa credală a acesteia, de 644.000 euro, dar şi să distribuie agentul termic produs în centrala de cogenerare. Numai că planul de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cel din tîrg, iar Gaz Energy Ecotherm s-a lovit de populaţia Făgăraşului, în cea mai mare parte a sa, care a refuzat categoric serviciile de termie motivînd abuziva taxă pe ţeavă practicată de Ecoterm.
 

Făgărăşenii atraşi într-o investiţie fără să ştie
 

     Ager, creditorul Gaz Energy Ecotherm SA, susţine în memoriul remis recent CL Făgăraş, că a finanţat investiţia de la Făgăraş pe baza ,,garanţiei depuse la contractul de leasing financiar nr. 2062/21.08.2014, o ipotecă reală mobiliară asupra acţiunilor viitoare pe care urma să le dobîndească la Ecoterm SA la finalul achitării ultimei tranşe din planul de reorganizare”. De asemenea, Ager explică în memoriul mai sus amintit modul în care a fost implicat Municipiul Făgăraş în ,,afacerea termia”. ,,Gaz Energy Ecotherm s-a angajat să realizeze o centrală de cogenerare care împreună cu sistemul de distribuţie de energie termică aparţinînd Ecoterm să realizeze un sistem integrat de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice în folosul locuitorilor oraşului Făgăraş” se explică în memoriu.
 

 

 

 

Gaz Energy Ecotherm executată silit
 

     De ce abia acum intervine Ager pe lîngă CL Făgăraş? Răspunsul este dat tot de Ager. Pentru că nu şi-a mai încasat ratele aferente investiţiei (centrala de cogenerare de pe strada Negoiu) de la Gaz Energy Ecotherm din luna decembrie 2016, moment în care Ager a demarat executarea silită asupra Gaz Energy Ecotherm, iar aceasta din urmă a solicitat intrarea în insolvenţă. Pe de altă parte, transferul de acţiuni de la Ecoterm SA către Gaz Energy n-a avut loc aşa cum prevedea înţelegerea din 2014 întrucît Gaz Energy Ecotherm n-a achitat întreaga sumă, 2,4 milioane de lei sau 664.000 euro în contul datoriilor Ecoterm, ci doar 1.800.000 lei.
 

AGA cu scîntei la Ecoterm
 

     Primarul Gheorghe Sucaciu a blocat această tranzacţie de acţiuni şi a cerut administratorului special al Ecoterm SA, Marius Tişcă, să convoace AGA la Ecoterm în care să prezinte un raport de activitate. Pe adresa primăriei a fost remisă o convocare AGA la Ecoterm pentru 12 iulie a.c. ora 15.00, cu un singur punct pe ordinea de zi şi anume modificarea salariului administratorului special al Ecoterm SA şi nicidecum prezentarea vreunui raport al activităţii.
 

Manevre cu premeditare
 

     Conform memoriului semnat de Ager şi remis Primăriei Făgăraş, pot plana o serie de suspiciuni asupra modului în care s-a implementat planul de reorganizare la Ecoterm. În sensul că ,,Municipiul Făgăraş a fost înlăturat cu abilitate atît din tabelul creditorilor cît şi din Comitetul creditorilor cu scopul vădit de a controla întreaga masă credală şi voturile din comitetul creditorilor de către asociaţii şi afiliaţii Gaz Energy Ecotherm, respectiv Solea AG, NAFFCO International şi Custosolar. Înlocuirea acestora în mod nelegal de afiliaţii lui Gaz Energy Ecotherm a avut drept scop dobîndirea întregului control asupra activelor, bunurilor, contractelor, investiţiilor, managementului Ecoterm” avertizează Ager. Aceeaşi sursă mai atrage atenţia asupra plăţilor efectuate de Ecoterm chiar cu supravegherea administratorului judiciar, Top Expert, ignorînd datoriile curente, caz în care numai la bugetul statului s-a acumulat o datorie de 1 milion de lei în contul Ecoterm SA. ,,Administratorul judiciar a reuşit cu sprijinul afiliaţilor Gaz Energy Ecotherm să introducă aceste datorii curente în programul de plăţi, cu consecinţa directă a diminuării drastice a participaţiilor Municipiului Făgăraş în Ecoterm”. Ager vorbeşte şi de un nou plan de reorganizare (3) al Ecoterm iniţiat de Naffco Internaţional SRL şi Solea AG, plan care n-a fost adus la cunoştinţa CL Făgăraş de nimeni. În noul plan de reorganizare apar ca şi creditori în tabelul masei credale firmele Naffco, Solea şi Custosolar . Ager şi DRGFP Braşov au contestat în instanţă aceste subrogări. Una dintre modificările aduse ultimului plan de reorganizare, conform Ager, acţiunile Municipiului Făgăraş în Ecoterm scad sub 4%, urmînd ca acţionarii Ecoterm să fie Naffco Internaţional SRLşi Custosolar, iar firmei Gaz Energy Ecotherm să-i fie diminuată participarea. Astfel că Municipiul Făgăraş va fi scos din ecuaţie. Ager a depus la Tribunalul Braşov o contestaţie prin care a solicitat înlăturarea din tabelul creditorilor Ecoterm pe Gaz Energy Ecotherm, Naffco International, Solea AG şi Custosolar SRL. Ager mai explică faptul că în prezent Gaz Energy Ecotherm ,,nu mai are dreptul de a folosi centrala de cogenerare, contractul de leasing financiar fiind denunţat de drept în conformitate cu prevederile Legii 85/2014”.
 

Tişcă tras la răspundere
 

     În plenul CL Făgăraş de săptămîna trecută, consilierii locali au fost uimiţi să afle despre ,,afacerea termia” pusă la cale, spun ei, de conducerea Ecoterm SA, Gaz Energy Ecotherm SA şi Top Expert. ,,Vom verifica şi analiza dosarul de insolvenţă al Ecoterm ţinînd cont de avertizările firmei Ager. Vom angaja un avocat care să se ocupe de toate aceste aspecte. În AGA ce se va organiza la Ecoterm vom cere administratorului special să ne prezinte situaţia reală” au spus consilierii locali.
 

Cine este Ager?
 

     Ager Leasing IFN SA este o firmă cu sediul în Giurgiu, înregistrată la RC sub nr. J52/216/1999 reprezentată prin administratorul judiciar Consorţiu format din Five Administration SPRL din Bucureşti reprezentată de Marius Zidaru şi Invesal IPURL din Giurgiu reprezentată de Marian Rădoi. Ager este în insolvenţă, procedură pronunţată de Tribunalul Giurgiu, dosarul nr. 389/122/2017, administrator special Bogdan Mihai Savin. Ager este creditor ipotecar pentru SC Gaz Energy Ecotherm SA în cazul investiţiei din Făgăraş, centrala de cogenerare, în valoare de 18,7 milioane de euro, contractul de leasing financiar nr. 2062/21.08.2014. Datele sînt preluate din documentele Ager.
    

Ce spunea Eduard Wilard Muller într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş în 2014

Reporter: Ce presupune proiectul d-voastră pentru Făgăraş?
Eduard Muller: Construirea unei staţii de cogenerare care folosind gaz metan va produce curent electric pe care-l vom livra în sistemul naţional şi în paralel producem energie termică (apă caldă şi căldură) pe care s-o livrăm populaţiei şi agenţilor economici. Investiţia noastră se ridică la 24,3 milioane de euro, bani proprii. Investiţia se va derula în 3 etape. (Sic! Leasing financiar)
R: Cum veţi amortiza investiţia, care este planul?
E.M.: Investiţia se ridică la 24,3 milioane de euro. Numai lucrările pe inel pe care le facem în prezent vor costa 2,9 milioane de euro. Planul nostru în privinţa rebranşărilor locuinţelor prevede o etapizare. În primul an, 2015, cam 2000 de apartamente, mai precis cele 2086 de apartamente care sînt branşate la Ecoterm, în următorul alte 2000 apartamente, ş.a. Motivaţia pe care o aducem în faţa făgărăşenilor pentru rebranşare este preţul. În prezent gigacaloria costă între 305-355 lei, iar noi o vom produce şi livra la 195-210 lei/gigacalorie. Veniturile noastre vor proveni din energia electrică pe care o vom da în sistem şi energia termică: apă caldă şi căldură.
R.: Cum aţi găsit situaţia de la Ecoterm?
E.M.: Avea datorii şi 1800 dosare în instanţă. Noi am intrat în planul de reorganizare înainte de faliment. Am preluat datoriile pe care le vom achita. Totalul datoriilor este de 644.000 de euro.
R.: Sub ce formă veţi prelua activitatea Ecoterm şi ce se întîmplă cu patrimoniul societăţii şi al municipalităţii?
E.M.: Va fi o fuziune. Patrimoniul Ecoterm este nesemnificativ, un teren de 900 mp, un magazin, un tractor, un autoturism, un spaţiu însă centralele şi reţelele sînt ale consiliului local. Conform planului de reorganizare în care am intrat şi ţinînd cont de toate datoriile s-a obţinut o împărţire a acţiunilor în noua firmă. Municipalitatea ar fi obţinut 2,9 % din acţiuni şi noi restul. Atunci am convenit ca societatea nostră să aibă 90%, iar oraşul 10%.
R.: Care va fi societatea care va funcţiona pentru că există o ,,suveică" de firme implicate.
E.M.: Avem variante, Gaz Energy Ecotherm SRL sau alt nume, dar vom analiza situaţia după care vom trece să facem înregistrarea la RC. Vom ţine cont şi de faptul că Ecoterm deţine deja licenţe în termie. Vom păstra Ecoterm pentru distribuţie.
R.: Ce se va întîmpla cu vechile centrale?
E.M.: Intră în conservare, iar în cazul în care noi plecăm se vor putea folosi
 

Muller şi suveica de firme
 

     ,,Afacerea termia” de la Făgăraş trece printr-o suveică de firme care duc la aceeaşi persoană, Eduard Wiland Muller. Conform Registrului Comerţului, societatea Gas Energy Ecotherm SA a fost înregistrată la data de 20 mai 2014 în Braşov cu un capital social de 90.000 de lei. Acţionarii acestei societăţi sînt SC Naffco Internaţional SRL din Braşov (înregistrată la RC în 2013 cu un capital social în valoare de 49.500 lei) şi trei cetăţeni germani Sterner Georg, Walter Eimannsberger şi Anton Michael Schweiger, fiecare avînd un aport de capital în valoare de 13.500 lei. Gaz Energy Ecotherm are sediul social stabilit prin contractul de subînchiriere semnat la 8 iulie 2014 cu Custosolar SRL. La rîndul ei SC Naffco Internaţional SRL îi are ca asociaţi pe:Greentech Energy & Recycling SRL ( înregistrată la RC în 2012 în Bucureşti cu un capital social de 2.600 lei) şi Sernico GMBH înfiinţată în 9 ianuarie 2014 în Straubingen cu un aport de 23.400 lei. Împuternicitul Naffco Internaţional SRL este Muller Wiland Eduard din Braşov. În cazul firmei Greentech Energy & Recycling SRL înfiinţată în 2012 cu ultima reactualizare la 2 septembrie 2014 are capitalul social subscris de 4.360 lei şi unic acţionar tot pe Muller Wiland Eduard.

Comments
Comentariu nou Cautare
Gerila frigurosul  - Manageri prosti -salari nesimtite   |04-07-2017 21:00:34
Draci din consiliul de administratie ,au votat pt incapabilul de Frisca salari
nesimtite in contradictie cu modul defectuos de conducere !La fel a fost pt
gropari Ecoterm de la Enuica si pina la Trisca, ei afundau firma in rahat , iar
salariiu in loc sa scada crestea !Am platit prostia si incompetenta cu bani grei
!Inclusiv puturosi din AGA !Daca mai era ceasca ii executa pe toti pt sabotaj
!Asa cel mult se vor alege cu un sut in fund ori o flegma in figura de la vecini
!Alo DNA ce averi au acesti trintori nepriceputi dosite ?
caldurosul  - cea mai mare hotie   |11-07-2017 11:15:54
Tisca a reusit sa faca ce a vrut, actualul primar ii tolereaza mizeriile, nu s-a
schimbat nimic.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 729 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4204113

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare