Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Cezariene pe bandă rulantă
Cezariene pe bandă rulantă Email
Luni, 03 Iulie 2017 17:24

 

La Maternitatea Făgăraş, 55% dintre femeile însărcinate nasc chirurgical Managerul spitalului consideră inoportună o a treia sală de operaţii la Secţia obstretică-ginecologie

     A ajuns o modă, în ziua de azi, ca femeile să nască prin cezariană. Pentru ele nu mai contează riscurile unei astfel de operaţii, iar medicii, în cele mai multe cazuri, nici nu explică suficient pentru a le determina să accepte să-şi aducă pruncii pe lume pe cale naturală. Poate au şi motive financiare să folosească sălile de operaţii din secţiile de obstretică-ginecologie. La Spitalul Municipal Făgăraş a crescut foarte mult rata naşterilor prin cezariană în detrimentul metodei naturale.

 Tocmai de aceea s-a vrut încă o sală de operaţii, a treia la număr. Managerul spitalului, Erik Cocchetti, spune că l-a surprins situaţia identificată la Maternitate şi că încearcă să-şi explice de ce femeile recurg la o intervenţie chirurgicală şi nu se naşte pe cale naturală. ,,Au fost 253 de naşteri la Maternitatea Făgăraş, iar prin cezariană au născut 55% dintre mămici. Nu este normal, niciunde în Europa nu se întîmplă aşa ceva. Voi pregăti o campanie de informare şi de educare a pacientelor. Trebuie să li se explice avantajele unei naşteri pe cale naturală. Sînt multe paciente foarte tinere care nu sînt educate din acest punct de vedere” a spus managerul italian.

Lampa chirurgicală achiziţionată stă nefolosită
 

     La Maternitatea Făgăraş există două săli de operaţie, iar din toamna anului trecut s-a încercat amenajarea unei a treia săli. ,,Prin luna noiembrie, nu eram eu aici, s-au cerut bani de la primărie pentru a se cumpăra o lampă de operaţie pentru secţia obstretică-ginecologie. A fost achiziţionată, dar de atunci stă în cutie. Acei bani, 66.000 lei, se puteau folosi la altceva, mai ales că spitalul are nevoie de foarte multe materiale şi aparatură. Nu înţeleg de ce se vrea să se deschidă încă o sală de operaţie care nu este utilă? Avem 5 medici în secţie plus alţi 5 care vin periodic, le sînt suficiente două săli ” a mai spus Cocchetti. Numai în luna iunie (n.r. pînă la data de 27 iunie) au născut la Maternitatea Făgăraş 43 de femei, iar 18 dintre ele prin cezariană.

Dr. Cristian Baiulescu: Nu riscăm şi recurgem la cezariană
 

     ,,La secţia Obstretică-ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Făgăraş ajung femei tinere din zone defavorizate, care nu merg la control pe timpul sarcinii, iar starea lor de sănătate este precară. Aceste femei ajung la Maternitate doar cînd trebuie să nască. Foarte multe mămici tinere cu vîrste cuprinse între 14 - 18 ani nu au fost educate să meargă la control regulat în timpul sarcinii, aşa cum este normal. În aceste condiţii pacienta poate să moară pe masa de operaţie. Bineînţeles că noi nu ne dorim astfel de cazuri, dar atunci cînd ne confruntăm cu situaţii dificile încercăm să le gestionăm cît mai bine. Am avut foarte multe cazuri cînd pacientele ajung în secţie cu Ambulanţa, iar starea lor este critică, sînt anemice şi cu o culoare străvezie a feţei. Noi nu riscăm şi recurgem la cezariană. Din aceste motive rata natalităţi la naşterea prin cezariană a crescut. Săptămîna trecută, am avut un caz, o mămică a născut al patrulea copil. Trebuia să fie o naştere uşoară, dar gravida era anemică şi am hotărît să-i facem cezariană. Copilul avea cordonul ombilical în jurul gîtului, iar dacă era naştere normală apăreau complicaţii, iar fătul putea muri" a explicat medicul ginecolog, Cristian Baiulescu.

Multe cezariene în România
 

     De ce atît de multe operaţii cezariene în România? A fost întrebarea pe care comunitatea Desprecopii.com a folosit-o într-un studiu. Concluzia obţinută a fost că acest tip de naştere este o modă. ,,O modă foarte la îndemînă pentru medicii care îşi pot programa operaţiile în funcţie de agenda zilei şi pretind (uneori pe faţă alterori mai discret) tarife mai mari pentru asistenţa la naştere” se arată în studiu. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel mult 30% din totalul femeilor gravide să nască prin cezariană, dar numai atunci cînd sînt înregistrate condiţiile speciale. În România însă 70%
dintre mămici apelează la naşteri chirurgicale. Este un record mondial al femeilor românce la acest capitol. Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că în perioada 2005-2013 numărul operaţiilor de cezariană a crescut de la 47.255 pe an la 78.254 pe an. În SUA, de exemplu, 22% din femeile însărcinate nasc prin cezariană deşi Colegiul american al ginecologilor vrea să scadă acest procent sub 15%.

Complicaţiile unei cezariene
 

     Conform medicilor, cele mai frecvente complicaţii sînt endometritele (infecţiile peretelui uterin) şi infecţiile plăgii (tăieturii). Alte complicaţii ce pot apărea sînt: pierderi mari de singe, infecţii de tract urinar. O problemă este perioada de recuperare care este mai îndelungată.(M.F.) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 618 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4212144

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare