Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Războiul primarilor cu OCPI şi Prefectură
Războiul primarilor cu OCPI şi Prefectură Email
Luni, 10 Iulie 2017 19:28

 

 

Aplicarea legilor funciare îi fac pe primari ţapi ispăşitori în faţa proprietarilor de terenuri Memoriul primarilor adresat OCPI şi Prefecturii Braşov


     Fondul funciar a devenit o problemă spinoasă atît pentru proprietarii de terenuri cît şi pentru primării. Oamenii n-au intrat în posesia titlurilor de proprietate nici după 27 de ani, dar folosesc terenurile şi încasează subvenţiile agricole de la APIA,

 iar primarii şi comisiile locale de fond funciar nu reuşesc să finalizeze aplicarea legilor funciare pentru a intra în legalitate, fapt ce atrage sancţiuni şi executări silite pentru primării şi bugetele locale. După aproape trei decenii de tărăgănare şi schimbări succesive a legislaţiei toţi factorii de decizie privesc doar efectele şi nu cauzele problemelor şi rezolvarea lor. Primarii din Ţara Făgăraşului s-au trezit în faţa faptului împlinit şi sînt buni de plată. Proprietarii de terenuri au deschis procese în instanţă pe bandă rulată prin care îşi cer drepturile dar şi despăgubiri băneşti de la cei care nu le-au eliberat actele ce le dovedesc statutul de proprietari. Despăgubirile acceptate de instanţele de judecată înseamnă pagube produse în bugetele locale în detrimentul investiţiilor utile comunităţiilor.

Primăriile se îndreaptă spre insolvenţă
 

     La Judectoria Făgraş s-au înmulţit procesele prin care oamenii cer executarea obligaţiei de a face pentru comisiile locale de fond funciar şi pentru preşedinţii acestora, nimeni alţii decît primarii. ,,Reclamanţii din aceste procese, deşi unii din ei au posesia şi folosinţa întregului teren şi beneficiază de subvenţie APIA, au încheiate chiar şi contracte de arendă, solicită instanţei de judecată obligarea Comisiei locale de fond funciar şi a primarului, în calitate de preşedinte al acesteia, de a-i întocmi proces verbal de punere în posesie pentru întraga suprafaţă de teren validat cu depunerea documentaţiei spre avizare la OCPI Braşov şi obligarea Comisiei judeţene de fond funciar de emitere a titlului de proprietate” spun primarii. Edilii locali se tem că prin aceste acţiuni civile în care se văd neputincioşi, UAT-urile pot intra în insolvenţă.
 

Memoriul primarilor
 

     Primarii din Ţara Făgăraşului spun că rezolvarea problemelor de fond funciar şi eliberarea titlurilor de proprietate nu depind doar de ei şi de comisiile locale de fond funciar ci mai mult de OCPI Braşov şi de comisia judeţeană de fond junciar din subordinea Prefecturii Braşov. Ei acuză reprezentanţii OCPI şi pe cei ai comisiilor judeţene, respectiv Prefectura Braşov, că tărăgănează aceste proceduri nejustificat. Pentru aceasta, toţi primarii din Ţara Făgăraşului au întocmit un memoriu pe care l-au trimis la OCPI Braşov, ANCPI Bucureşti, Prefecturii Braşov, Comisiei Judeţene de fond funciar, Guvernului României prin care trag un semnal de alarmă cerînd responsabilitate şi rezolvarea problemelor funciare. ,,Legislaţia în vigoare în continuă schimbare a fost în defavoarea proprietarilor şi a primăriilor” îşi încep edilii locali memoriul adresat instituţiilor judeţene şi naţionale. În urma acestui memoriu, primarii au fost invitaţi la OCPI Braşov pentru a discuta problemele invocate de aceştia. De data aceasta, primarii n-au mai aşteptat să primească bilete de ordine ca mai apoi şi să aştepte ore în şir să fie invitaţi în birourile de la OCPI Braşov. Întîlnirea de săptămîna trecută a fost una însă fără decizii concrete pe care ambele părţi să le poată aplica. Prin urmare nemulţumirile au rămas aceleaşi.
 

Ce cer primarii de la OCPI
 

- Să nu mai îngreuneze punerea în aplicare a sentinţelor civile
- Să fie desemnat un inginer pentru 4-5 UAT-uri şi să nu mai fie pasaţi primarii de la un inginer la altul cu planurile parcelare şi fiecare să ceară altceva.
- Modificarea anexelor cu hotărîre de comisie judeţeană în privinţa numelor stipulate
- Să nu mai fie nevoie de o hotărîre a comisiei judeţene pentru punerea în aplicare a unor sentinţe judecătoreşti
- OCPI să renunţe la practicile ilogice care pun primarii pe drumuri şi să recurgă la corespondenţe scrise cu primăriile. ,,Restituire pentru completare” era obişnuinţa angajaţilor OCPI Braşov fapt ce împiedica primăriile să conteste în Contencios administrativ actele emise de OCPI.
- Acuză OCPI Braşov că tergiversează avizarea documentaţiilor nepermis de mult şi fără o bază logică şi legală, motiv pentru care comisiile locale nu-şi pot duce la finalizare obligaţiile de punere în posesie a cetăţenilor
- Acuză OCPI Braşov că refuză să emită titluri de proprietate parţiale în cazul unor sentinţe.
- Să accepte semnarea procesului verbal de punere în posesie de către o singură persoană din rîndul motenitorilor, mai ales că titlul de proprietate se eliberează pe numele titularului. OCPI a respuns multe documentaţii finalizate pe motiv că procesele verbale nu sînt semnate de toţi moştenitorii, deşi succesiunea urmează după eliberarea titlutilor.
- Constituirea unor comisii mixte formate din reprezentanţii OCPI Braşov şi ai comisiei judeţene care să se deplaseze în comune, acolo unde se află toate informaţiile de fond funciar
- Schimbarea atitudinii OCPI Braşov faţă de primăriile locale, mai ales primirea acestora în instituţie, şi să fie deschisă faţă de problemele locale

Ce se cere de la Prefect
 

- Să se renunţe la hotărîrea comisiei judeţene pentru punerea în aplicare a unor sentinţe pentru că orice sentinţă nu mai are nevoie de altă aprobare
- Prefectura să-şi asume o mai mare răspundere în Întîmpinările depuse la dosarele de instanţă şi să susţină înscrisurile depuse de comisiile locale şi să nu se mai folosească de sintagma ,,lasă la aprecierea instanţei soluţia emisă”
- Problema validării suprafeţelor din intravilan care a dus la multe procese în instanţă. Sînt situaţii cînd Comisia judeţeană refuză să radieze suprafeţe din intravilan la solicitarea primăriilor (cazul grădinei casei oamenilor, unele terenuri, etc). Exemplu, la Hârseni şi Lisa, terenul intravilan a fost cuprins în validările la Legea 18/1991, iar cetăţenii nu îşi pot reglementa situaţia casei de locuit pînă la punerea în posesie fiind teren intravilan.
- Sînt situaţii cînd reclamanţii manifestă pasivitate în raport cu sentunţa, însă adresele comisiei judeţene de înştiinţare că sentinţa a devenit executorie nu fac decît să declanşeze procedura executării silite.
 

Acuză instanţele de judecată
 

     Primarii făgărăşeni aduc critici şi instanţelor de judecată care emit sentinţe şi cereri de executare silită fără să-şi asume responsabilitatea şi mult prea uşor. ,,Instanţa trebuie să intervină pentru a reglementa situaţiile de conflict şi nu să facă denegrare de dreptate” spun primarii în memoriul lor. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Negrila  - indolenta   |11-07-2017 18:37:45
Multi primari s-au asezat pe scaunele din primarii cu gandul sa-si mareasca
veniturile.Nu au nici o pregatire superioara. Pana acum mintea populatia cu
festivitati ieftine,gen-Zilele satului... Bani platiti din vanzarea padurilor
comunei catre Kronospan Sebes.Populatia s-a desteptat si isi cer documentele de
proprietate.Foarte bine.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 757 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4204125

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare