Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Sunetul de toacă s-a auzit din nou la Victoria Email
Luni, 10 Iulie 2017 19:48

 

 

Ediţia a XIV-a a Festivalului de toacă şi clopote a adunat 98 de copii din ţară şi străinătate

     Biserica ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena" din Victoria a fost gazda Festivalului internaţional de Toacă şi de Clopote denumit ,,Cîntecul care zideşte". Evenimenul s-a desfăşurat în perioada 3 - 6 iulie a.c., şi se află la a XIV-a ediţie. 98 de copiii s-au înscris în concurs, pe categorii de vîrstă, iar un juriu i-a departajat ţinînd cont de ritmul în care au bătut toaca şi de ţinuta concurenţilor. Copiii au venit din toate colţurile ţării, dar şi din Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Concurenţii însoţiţi de preoţii parohiilor din care fac parte au ajuns la Victoria luni, 3 iulie a.c.

 Conform regulamentului fiecare participant a bătut toaca un minut şi jumătate. ,,Sunetul de toacă impresionează prin simbolism, iar cei care avem putere de a ne rupe cîteva secunde de cotidian, mergem cu sufletul şi cu gîndul cu 2000 de ani înapoi, la o lume mai pură. Cel de sus să aibă permanent privirea aţintită asupra voastră, a îngerilor" au spus Ioana Râpean şi Daniel Smădu, elevii care au prezentat evenimentul.

Patru participanţi din Ungaria
 

     ,,Şi în acest an părintele Octavian Smădu ne-a invitat, iar noi nu am putut refuza. Am participat la patru ediţii, iar copiii au intrat în contact cu spiritualitatea ortodoxă şi au legat prietenii noi. În acest an am venit cu două fete şi cu doi băieţi de la graniţa cu Ardealul şi de la graniţa cu Banatul. De aceea costumele populare sînt diferite. Copiii prezenţi la festival sînt Denisa Boldog, Ana Sitaş, Alexandru Horvath şi Ciprian Puican şi fac parte din comunitatea română din Ungaria. Noi cei de peste graniţă venim cu drag la acest festival. Cînd ne întoarcem acasă, copiii le vor povesti părinţilor şi colegilor despre frumuseţea şi originalitatea acestui festival. La fiecare ediţie am venit tot cu alţi copii. Toaca are rolul de a chema sufletul creştinului la rugăciune. Din păcate toaca se bate doar în mănăstiri, iar la biserici doar în Săptămîna mare, înainte de Înviere" a spus preotul Visarion Tuderici de la Episcopia ortodoxă română din Ungaria.

,,Şi noi avem festival de toacă"
 

      ,,Ne bucurăm că am fost invitaţi la festival, am parcurs peste 500 de km să fim alături de fraţii noştri din România. În data de 17 aprilie a.c., la Palanca în raionul Călăraşi, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni a organizat Festival de clopote şi toacă, unicul în Republica Moldova. Aşa am intrat în vizorul părintelui Octavian Smădu care ne-a contactat. Cu binecuvîntarea PS Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni am ajuns în acest oraş minunat la poalele Munţilor Făgăraş. Scopul acestui festival este să-i familiarizăm pe copii să îndrăgească talentul de a bate clopotul şi toaca. Tînăra generaţie trebuie să guste tradiţiile bisericeşti. Acest eveniment este mai mult decît frumos, ne simţim ca la noi acasă, doar sîntem români. Toată familia este prezentă la festival, de la cel mai mare pînă la cel mai mic. Cei patru copii vor intra în competiţie cu mari emoţii" a spus preotul Ştefan Rîmbu, cleric la catedrala episcopială din Ungheni. În curtea bisericii preotul Ştefan a încîntat publicul cu sunetul de clopote, unul specific bisericii din Republica Moldova.

Costum popular vechi de 100 de ani
 

     ,,De 11 ani participăm la festivalul de toacă. În acest an am venit cu fraţii Giocania Maria şi Vlad de 12 şi respectiv 9 ani. Aceşti copii s-au născut în Franţa şi de curînd s-au întors în ţară, în Poiana Sărată, comuna Oituz. Maria poartă un costum popular vechi de 100 de ani. Este o ţinută de gală compusă din năframă de borangic, scurteică de blană de urs, androc, cheptar şi ie, costum specific comunei Oituz. Copiii au învăţat să bată toaca în ultimile două săptămîni. Toaca este singurul instrument muzical care îşi strigă numele toca, toca, toca şi are o provenienţă apuseană. Toaca se bate din totdeauna şi se confecţionează din lemn de tei sau cireş care are o rezonanţă bună. La biserică avem o toacă confecţionată din cinci esenţe" a spus preotul paroh Ioan Bitir din localitatea Poiana Sărată, comuna Oituz.

Impresii despre festival
 

     În prima zi a festivalului copiii şi preoţii s-au întîlnit în curtea Bisericii ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena", iar la ora 16.30 s-a oficiat slujba de vecernie de către 20n de preoţi. ,,Am ajuns la Victoria luni, 3 iulie a.c., şi am participat la slujba de vecernie alături de alţi preoţi prezenţi la festival. După slujbă fiecare preot a prezentat un scurt istoric al parohiei de unde provine, dar şi impresii despre festival. Am auzit numai cuvinte frumoase despre acest festival. Un eveniment de amploare cum este acesta este greu de organizat, iar părintele Octavian Smădu s-a gîndit la toate detaliile. A doua zi, la ora 9.00 ne-am întîlnit în curtea bisericii, unde a început parada portului popular pe traseul de la biserică pînă la casa de cultură. În centrul oraşului, toţi participanţii au interpretat cîntece populare şi apoi au încins o horă. Am înscris în concurs trei copii, Sofia de 7 ani, Maria de 11 ani şi Bogdan de 13 ani " a spus Alina Grigore de 32 de ani, soţia preotului paroh din Smârdan.

,,I-am furat ideea părintelui Octavian"
 

     ,,L-am cunoscut pe părintele Octavian Smădu în urmă cu trei ani pe cînd eram în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la părintele Arsenie Boca. Am oprit la Mănăstirea Brîncoveanu şi apoi la Biserica ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" unde am aflat despre festivalul de toacă. Am furat ideea părintelui şi la orelele de religie i-am învăţat pe copii să bată toaca. Aşa a luat naştere Festivalul ,,Cîntec către cer". Elevii şi părinţii de la Şcoala generală nr. 156 din sectorul nr. 6 Bucureşti s-au implicat în organizarea acestui eveniment care a avut mare succes. Elevii au bătut toaca, au cîntat şi au spus poeii religioase îmbrăcaţi în costume populare. M-am inspirat de pe reţelele de socializare şi aşa am reuşit să învăţ zeci de copii să bată toaca" a spus preotul paroh Ivan Ginel Aurelian de la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Giuleşti - Sărindari.

Primele lecţii de tătut toaca
 

     ,,În urmă cu două săptămîni preotul Octavian Smădu ne-a invitat la eveniment şi abia atunci am început să-i pregătesc pe copii. Nu avem toacă, dar am improvizat. Cu lingurile de lemn au bătut în masă. Copiii au fost receptivi şi au învăţat repede. Astăzi(n.r. 4 iulie) oraşul Victoria a devenit un centru spiritual, este o bucurie mare să vezi atîţia copii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare. La început a fost un festival local, apoi naţional şi acum este internaţional. Oraşul este în mare sărbătoare, organizatorii au făcut eforturi mari, iar noi, invitaţii, ne-am bucurat de mesajul transmis de aceşti copii" a spus preotul Dumitru Nisipeanu de la Biserica ,,Sf. Nicolae" din Rodbav.

Multe premii
 

     La ediţia a XIV-a a Festivalului de Toacă ,,Cîntecul care zideşte" s-au înscris 98 de copii, iar juraţii au acordat multe premii. 24 de copii au obţinut premiul I, 34 s-au clasat pe locul II , iar ceilalţi 40 au obţinut locul III. În acest an juraţii au acordat 8 premii speciale pentru cei mai talentaţi participanţi. Este vorba despre: Bărdaş Alexandra de la grupa 0 din Maramureş, Măgureanu Alexadru din clasa I-a din Alba, Crăciun Iustinian clasa a II-a - Iaşi, Cismaş Ştefan clasa a III-a din Sibiu, Bortan Mihai clasa a IV-a din Alba, Ştefan Matei clasa a V-a din Suceava, Antonesei Marius clasa a VII-a din Suceava şi Roman Iustinian clasa a VIII-a din Suceava. Toţi concurenţii au primit diplome, dulciuri, cărţi şi icoane. La finalul evenimentului maica Maria de la Mănăstirea Cîrţişoara a bătut toaca cîteva clipe, iar toţi copiii au înregistrat-o pentru ,,a-i copia floricele", după cum au spus ei.(Carla TATU) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Anonim   |11-07-2017 17:56:14
Sucevenii sunt in frunte, felicitari.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 728 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4204112

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare