Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Delegaţie franceză, la Victoria
Delegaţie franceză, la Victoria Email
Luni, 10 Iulie 2017 20:43

      O delegaţie din oraşul Chevilly Larue formată din primar, viceprimar, consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai asociaţiei de prietenie au fost săptămîna trecută în vizită la Victoria. Francezii au ajuns joi, 29 iulie a.c., în jurul orei 17.30, cînd au fost aşteptaţi de reprezentanţii primăriei şi membrii asociaţiei de prietenie Chevilly Larue şi au fost cazaţi în zona turistică Sîmbăta de Sus. Vineri, 30 iunie a.c., au vizitat trei societăţi comerciale din oraş şi mai multe instituţii publice. Pe lista lor s-a aflat cabinetul medical şcolar din incinta internatului unde partea franceză a asociaţiei investit 13.000 de euro pentru renovare, modernizare şi dotare. Au vizitat apoi Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu" , CT ,,Dr Alexandru Bărbat" şi Clubul copiilor unde partenerii francezi au finanţat o serie de proiecte. Delegaţia franceză a ajuns şi la cimitirul din Ucea de Sus pentru a aduce un omagiu Olimpiei Bec, profesoara care a fost preşedinte la această asociaţie timp de 12 ani. Vizita s-a încheiat duminică, 2 iulie a.c., cînd partenerii francezi au fost conduşi spre aeroportul din Sibiu. ,,Au fost mulţumiţi pentru că toate proiectele finanţate de partea franceză au vizat elevii oraşului. În perioada următoare ne vom gîndi şi la alte proiecte care vor fi susţinute de partea franceză a asociaţiei Chevilly Larue. În perioada 16 - 20 octombrie a.c., patru elevi din Chevilly Larue vor veni la Victoria pentru a se pregăti pentru examenul de bacalaureat pe care-l vor susţine în Franţa. Pentru examenul acesta, elevii francezi vor susţine o probă practică obligatorie. Pregătirea probei o vor face la noi. Vor avea de ales două teme din cele trei propuse de regulamentul examenului, respectiv înfrăţirea celor două oraşe, cum fucţionează sistemul de antreprenoriat şi dezvoltarea unui sport de iarnă (ski). Anul trecut la Victoria s-au mai pregătit cîţiva elevi francezi la Victoria şi au reuşit să promoveze proba obligatorie a bacalaureatului cu succes" a spus preşedinta asociaţiei Chevilly Larue, Marilena Constantin. La această întrevedere s-a discutat şi despre plecarea unor elevi din Victoria în Franţa.

Mic istoric


     Asociaţia Victoria - Chevilly Larue s-a înfiinţat în urmă cu 23 de ani. Din Victoria s-au înscris şi s-au implicat în activităţile asociaţiei peste 100 de membri. Obiectivul principal al asociaţiei promovat atît de partea română cît şi de partea franceză a fost organizarea de acţiuni cu caracter umanitar după modelul ţărilor europene. În această perioadă s-au organizat schimburi de experienţă pe linie medicală, de administraţie publică, proiecte şcolare şi activităţi culturale. După 1997 partenerii francezi au finanţat un proiect privind asigurarea unei mese calde zilnice pentru 50 de copii din Victoria. În fiecare an şcolar au cumpărat rechizite pentru elevii din clasa a I-a. În 2008 au iniţiat un program prin care trei eleve cu cele mai bune medii la limba franceză au petrecut cîteva zile în Franţa. Primul preşedinte al acestei asociaţii a fost Ion Baiulescu (1990 – 1991), după care Luminiţa Bucelea (1991 – 2001), Nina Ionescu (2001 – 2004), Doina Gheorghe ( 2004 – 2005), Olimpia Beca (2004 – 2016). Din 2016 şi pînă în prezent ocupă această funcţie Marilena Constantin.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 920 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4141649

Informatii utileZiare