Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Campioni la plata dărilor locale
Campioni la plata dărilor locale Email
Luni, 17 Iulie 2017 21:34

 

68,5% din persoanele fizice şi-au achitat taxele şi impozitele locale, iar firmele sub 65% O prostituată are amenzi de 100.000 de lei Persoanele fizice vor presta ore de muncă în folosul comunităţii dacă nu-şi plătesc amenzile
 

     Contribuabilii făgărăşeni au adus la bugetul local în primele şase luni din acest an 7.368.871 lei, acoperind astfel 66,95% din sumele prognozate pentru 2017 după cum arată statistica întocmită de Serviciul venituri bugetare din Primăria Făgăraş. Cei mai harnici contribuabili la plata dărilor locale au fost persoanele fizice care au plătit în total 2.925.955 lei, respectiv 68,5%.

 De la persoanele juridice s-a încasat suma de 2.007.622 lei, respectiv 63,94%. Pînă la data de 30 iunie a.c. s-a încasat la buget suma totală (venituri fiscal şi nefiscale) de 7.376.940 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cînd s-a încasat 7.162.131 lei. Persoanele care nu-şi plătesc impozitele la timp, vor fi popriţi la locul de muncă, la casa de pensii sau la bănci, anunţă Maria Boeriu, şefa Serviciului venituri bugetare din Primăria Făgăraş.

Scutiri de taxe
 

     Şefa Serviciului venituri bugetare, Maria Boeriu, îi avertizează pe contribuabilii făgărăşeni că trebuie să ţină cont de anumite prevederi legale dacă doresc să beneficieze de scutiri la plata dărilor locale. ,,Persoanele fizice care obţin în cursul anului un certificat de încadrare în gradul de handicap accentuat, sau grav şi gradul I de handicap, beneficiază de scutire la plata impozitelor pe clădiri, teren şi un mijloc de transport. Pentru a beneficia de scutire trebuie să facă dovada că au domiciliu în municipiu Făgăraş, au proprietate aici şi au certificatul respectiv. Cei care beneficiază de diferite scutiri de la plata impozitelor şi taxelor locale, în termen de 30 de zile, trebuie să anunţe organul fiscal printr-o simplă cerere de modificările survenite la care să anexeze documentul justificativ” spune Maria Boeriu.
 

Evaluarea spaţiilor
 

     O problemă identificată la Făgăraş se referă la modul în care cetăţenii au înţeles că plata impozitului pe clădiri, cele rezidenţiale, care au fost închiritae total sau în parte, impune evaluarea acestora. ,,Persoanele fizice care au apartamente situate la parter şi au obţinut autorizaţie de schimbare destinaţie sau au închiriat spaţiile respective pentru activităţi comerciale, sînt obligate să depună declaraţie la Serviciu venituri bugetare privind această schimbare. De asemenea, persoanele fizice care deţin spaţii comerciale în proprietate care nu au destinaţia rezidenţială şi au contracte înregistrate la ANAF trebuie să depună declaraţii la Serviciul venituri bugetare în termen de 30 de zile. Dacă din actul de proprietate, sau din autorizaţia de construire rezultă că spaţiul respectiv nu este destinat locuirii, acel spaţiu se impozitează ca şi nerezidenţial, indifferent că este sau nu este închiriat, sau nu se desfăşoară activitate economic în el. ” a explicat şefa Serviciului venituri bugetare. Termenul de depunere pentru rapoartele de evaluare aferente anului 2018 este 31 martie 2018. După această dată se vor opera în evidenţa fiscală numai pentru anul 2019. Evaluarea spaţiilor nerezidenţiale sau mixte aparţinînd persoanelor fizice se face odată la 5 ani, iar la juridice odată la 3 ani.

Prostituatele, campioane la amenzi neplătite
 

     Veniturile bugetare locale sînt afectate în mare măsură de neplata amenzilor, fie ele date la regimul circulaţiei sau la Legea 61/1991. Valorile cele mai mari ale amenzilor neplătite la bugetul Făgăraşului depăşesc 100.000 de lei, iar autorii sînt tinere prostituate. Ioana Anghel este una dintre acestea acumulînd, din toată ţara amenzi în valoare de 100.000 de lei, dar pe care nu le-a plătit. ,,Avem peste 250 de procese verbale de contravenţie la Legea 61/1991, iar amenzile nu au fost plătite. Mai sînt persoanele care au fost surprinse la fier vechi în incinta combinatului chimic şi au fost amendate. În acest caz sînt vreo 40 de persoane. Avem în lucru dosarele prin care se vor transforma amenzile în ore de muncă în folosul comunităţii prin instanţă. Scăderea amenzilor de la rolul fiscal, în cazul în care sînt achitate la alte primării, se efectuează în baza adevereinţei eliberate de primăria respectivă sau în baza chitanţei în original. Cei care au amenzi neachitate, acestea se vor plăti cu prioritate, apoi se va încasa impozitele pe clădiri, teren, auto” a mai spus Maria Boeriu.
 

Restanţierii sînt somaţi
 

     Primăria Făgăraş a luat măsuri faţă de persoanele care nu şi-au plătit impozitele şi taxele locale. La persoanele fizice s-au înregistrat restanţe din anii anteriori la plata impozitelor pe proprietatei în valoare de 1.533.738 lei, iar la firme de 3.500.000 de lei. ,,Pentru persoanele fără venituri şi care au de plată amenzi sînt depuse acţiuni în instanţă pentru transformarea lor în muncă în folosul comunităţii. Am început acţiunea de înfiinţare popriri pentru cei care nu au achitat impozitele din anii anteriori. Am emis 356 popriri la persoanele fizice şi 1341 somaţii. De la persoane juridice avem de încasat rămăşiţe din anii trecuţi în valoare de 3.500.000 lei. Au fost emise 142 de popriri şi 481 somaţii” a mai spus şefa Serviciului venituri bugetare. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 605 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4212140

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare