Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Program de vacanţă la Biblioteca Municipală
Program de vacanţă la Biblioteca Municipală Email
Luni, 17 Iulie 2017 22:01

      Biblioteca Municipală ,,Octavian Paler“ din Făgăraş derulează, în această vară,programul de vacanţă intitulat ,,Toate pînzele sus”. ,,Prin Biblionet, iniţiem anual, pe durata 15 iunie-15 septembrie, programul de vacanţă ,,Toate pînzele sus!“ cu scopul de a le insufla elevilor lectura de vacanţă şi de a dobîndi abilităţi de tehnologia informaţiei. Elevii acesează internetul, cartea citită este prezentată în Microsoft office Word, Power Point, Publisher sub îndrumarea atentă a noastră, a bibliotecarelor. Lucrările sînt postate pe blogul bibliotecii. Domeniile predilecte ale elevilor sînt: istoria, geografia, literatura română şi universală, arta. Rubrica online de pe blogul bibliotecii şi reţeaua facebook este destinată şi promovării lecturii. Pe blogul bibliotecii, se regăsesc autori şi titluri care suscită o atenţie crescîndă pentru cititori: Daniel, J. Mahoney, ”Aleksandr Soljeniţîn, ”Dincolo de ideologie”-Autorul restituie memoriei contemporaneităţii, personalitatea lui Alexandr Soljeniţîn. În volum se abordează „chestiunea Rusiei” din două perspective: „manifestările acesteia în prezent şi în trecut, precum şi condiţia neschimbată a omului în calitate de fiinţă umană”; Mircea Eliade, ”Imagini şi simboluri”- prin imaginile şi simbolurile la care recurge, simbolismul reintegrează stadiul paradisiac al omului primordial. Se dobîndeşte, astfel, experienţa unui „paradis pierdut”. Reveriile, nostalgiile, elanurile propulsează fiinţa umană, istoriceşte condiţionată,

 într-o lume spirituală mai bogată decît aceea a momentului ei istoric; Jung, ,,Amintiri, vise, reflecţii”-cartea autobiografică deschide calea descoperirii conştiente a sinelui. În prologul volumului, Jung avea să mărturisească: Viaţa mea este povestea unei realizări de sine a inconştientului; Lucian Boia, ,,Două secole de mitologie naţională”- imaginarea solidarităţilor de tip naţional constituie, poate, trăsătura caracteristică a istoriei ultimelor două secole, a unui frămîntat sfîrşit de mileniu; Lucian Boia, ,,Sfîrşitul Occidentului?”- în virtutea consemnărilor autorului, parcurgem filele cărţii, fascinaţi sau derutaţi de perspectivele unui alt Timp; Françoise Pommaret, ,,Tibetul, o civilizaţie rănită”-autoarea ne oferă un periplu în ţara învecinată cu cerul, o ţară în care cei ce au văzut-o se întorc mereu; Benjamin Blech, Roy Doliner, ,,Codul lui Michelangelo. Secretele Capelei sixtine”-frescele Capelei Sixtine sînt purtătoare ale mesajului mistic pierdut al iubirii universale. Iniţiat în Cabala, Michelangelo a încorporat în capodopera sa religioasă mesajele ascunse; Mircea Deac, ,,Brâncuşi. Surse aerhetipale”-sursele arhetipale se suprapun artei populare prin stilizarea, puritatea formei, esenţializarea ei. Brâncuşi a eternizat în piatră şi în bronz esenţa primară a lucrurilor şi a împărtăşit umanităţii, marile idei: Natura şi Spaţiul, Istoria şi Timpul universal; Dumitru Constantin Dulcan, un promotor al noii spiritualităţi- religia, arta, hermeneutica, antropologia i-au deschis largi perpective care îi vor defini pledoaria pentru cunoaştere, pentru regăsirea eului, pentru renaşterea spirituală” a spus profesoara Viorica Bica, coordonatorul Bibliotecii Municipale ,,Octavian Paler“.
(Ștefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 577 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4212131

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare