Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Medicamentele din lista B sînt mai scumpe
Medicamentele din lista B sînt mai scumpe Email
Luni, 17 Iulie 2017 00:00

      De la 1 iulie a.c., pensionarii beneficiază de compensarea cu 90% a medicamentelor. Modificările la programul social se referă doar la pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de pînă la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B. ,,Începînd cu data de 4 iulie a.c., se aplică hotărîrea de guvern prin care pensionarii cu venituri de pînă la 900 lei beneficiază de un procent de compensare mai bun cu privire la reţetele cronice în limita la trei medicamente pe lună şi anume cele care sînt compensate pe lista B cu 50%. Această categorile primeşte compensare de 90%. Conform HG nu se mai ţine cont de alte venituri. Pensionarii care au venituri de pînă la 900 lei, trebuie să se prezinte la medicul de familie cu ultimul cupon de pensie şi cu cartea de identitate. Pînă la data de 3 iulie a.c., beneficiau de acest drept doar pensionarii care aveau o pensie pînă la 700 lei, dar care nu realizau şi alte venituri.  Această categorie trebuia să declare la medicul de familie că nu realizează alte venituri. Actul normatic a modificat plafonul de la 700 lei la 900 lei, iar pensionarii nu trebuie să mai declare şi celelalte venituri. O menţiune foarte importantă este faptul că doar medicul de familie poate scrie o astfel de reţetă. Ceilalţi medici specialişti din ambulatorii sau din spitale nu au dreptul să scrie aceste reţete. În acest fel tratamentul recomandat de medicul sepecialist se transmite prin scrisoare medicală către medicul de familie care poate emite reţeta necesară. În general, medicamentele de pe lista B sînt mai scumpe" a spus medicul de familie Sorin Prică din Victoria. În Victoria peste 250 de pensionari care au venituri de pînă la 900 lei. Pînă acum, beneficiau de această măsură pensionarii cu pensii de maxim 700 de lei pe lună. Dacă primeau dobânzi pentru banii din bancă sau obţineau venituri din chirii erau excluşi din program, iar sumele de pe reţetele pe care le-au primit înainte trebuiau să le dea înapoi.

 

Doar cu talonul şi buletinul
 

     Unii medici spun că mai sînt neclarităţi la aplicarea acestor modificări. Acum, medicii de familie nu ştiu, de exemplu, în ce mod se aplică legea unui senior care vine cu talonul de pensie din luna iunie, pentru că prevederile sînt aplicabile din iulie. Asta în condiţiile în care, din această lună, creşte valoarea punctului de pensie cu circa 9% şi se modifică astfel şi cuantumul indemnizaţiilor. Astfel, un pensionar care avea în iunie pensie de 850 de lei s-ar încadra în noul plafon, dar numai o lună, pentru că din iulie pensia lui trece de 900 de lei, sau nu va mai avea dreptul deloc. „Modificarea legislaţiei a dus la eliminarea acelei declaraţii pe propria răspundere, de fapt, doar pensia este cea care contează în acest moment, ceea ce sigur, ne simplifică procedurile, mărirea plafonului lărgeşte şi accesul oamenilor la acest program de compensare”, a precizat dr. Andreea Neculau, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov. „Se face referire şi la indemnizaţia socială. Pensia a fost cumva uniformizată prin adăugarea unor sume la cei care aveau sume foarte mici, aşa încît pensia minimă în România să fie 520 de lei. Această indemnizaţie socială nu făcea parte din pensie şi pînă acum nu era foarte clar dacă putem să dăm reţetele acestea pacienţilor care au această indemnizaţie precizată pe talon. Nu este normal să verificăm noi dacă au punctul de pensie actualizat, dacă există această indemnizaţie, să strîngem toate copiile de pe taloane şi să le trecem în atîtea registre”, a explicat dr. Sandra Alexiu vicepreşedinte Societatea Naţională a Medicilor de Familie. (M.F.) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 666 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311672

Horoscop zilnicZiare