Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Sinagoga va fi restaurată de Primăria Făgăraş
Sinagoga va fi restaurată de Primăria Făgăraş Email
Luni, 02 Octombrie 2017 17:49

 

Edilii de la Făgăraş lucrează la un plan de management pentru edificiul evreiesc vechi de 150 de ani Sinagoga de la Sighişoara a fost restaurată de un avocat din SUA care vrea să se retragă la pensie în oraşul medieval

     Sinagoga din Făgăraş cade sub auspiciile protocolului de colaborare încheiat între Primăria Făgăraş şi Comunitatea Evreiască din Braşov, cea care o are în proprietate. Conform acestui parteneriat semnat în acest an, sinagoga a fost preluată în comodat gratuit pe o perioadă de 40 de ani de către Primăria Făgăraş.

 

 ,,Acest obiectiv aflat în centrul Făgăraşului era lăsat în paragină de mai mulţi ani.  Am căutat să am o colaborare cu Comunitatea evreiască de la Braşov pentru că în Făgăraş nu mai trăieşte niciun reprezentant al acestei comunităţi. Rabinul a fost deschis la parteneriat şi a spus că nu are nicio pretenţie, dar să ne ocupăm de obiectiv. Vom întocmi un plan de management care va stabili în detaliu de ce este nevoie la sinagogă. Vor colabora reprezentanţii Muzeului, ai Casei de Cultură şi Serviciul de Investiţii din cadrul Primăriei Făgăraş pentru a realiza acest plan de management. Intenţionăm să redăm circuitului cultural şi turistic acest edificiu. Costurile intervenţiilor ne vor ghida spre finanţarea de care este nevoie” a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului. 


O comunitate simplă dar care domina comerţul făgărăşean
 

     Sinangoga este lăsată în paragină de peste 15 ani, aici găsindu-şi adăpost oamenii străzii. Şi azi stă pustie în spatele porţilor metalice ferecate de lacăte şi acoperită de bălării. Ultimul membru al comunităţii evreieşti din Făgăraş s-a stins în urmă cu 4 ani, la 20 iulie 2013. Rozalia Moszkonr s-a născut la 14 noiembrie 1920 şi a locuit la Făgăraş, iar dorinţa ei a fost ca piatra funerară să-i fie aşezată în cimitirul evreiesc din cartierul Meltea. Sinagoga şi cimitirul sînt obiectivele evreieşti care atrag în continuare turiştii care-şi au rădăcinile în comunitatea evreiască de la Făgăraş. În municipiu exista o comunitate numeroasă de evrei care domina comerţul şi meşteşugurile. În anul 1850, de exemplu, existau 183 de evrei, iar în anul 1869 erau 276 de evrei. Aceştia făceau parte din familiile Baier, Binder, Englisch, Fraisz, Gockeller, Hintz, Kesztenbaum, Lobl, Nagel, Neumann, Theil şi Ziegler. În anul 1920 asistăm la o creştere astfel încît comunitatea va număra de 457 de membri, dar după anul 1948 ea va ajunge la numai 88 de membri. În anul 1992 mai existau la Făgăraş doar 11 evrei.

Sinagoga din Sighişoara a fost restaurată de un avocet american

 

 

 

     Un obiectiv similar există şi în Sighişoara şi are peste 100 de ani. Sinagoga de la Sighişoara a avut aceeaşi soartă ca şi la Făgăraş, a rămas în ruine întrucît comunitatea evreiască a rămas cu un singur membru şi acela vîrstnic, de 95 de ani. Numai că aici lucrurile au luat o altă întorsătură cînd s-a găsit un investitor care a redat sinagogii strălucirea de altă dată. Fundaţia Ariel va da în curînd obiectivul în folosinţă. Această fundaţie a fost înfiinţată de avocatul David Blum, de la Washington, care şi-a cumpărat o casă la Sighişoara, unde intenţionează să se retragă la pensie, după o activitate de jumătate de secol în capitala Statelor Unite. ,,Sinagoga era ruinată de zeci de ani, dar oraşul e foarte vizitat de străini, printre care israelieni şi evrei americani. Restaurarea s-a făcut din banii donaţi de mine, dar sper ca de acum încolo să primim donaţii şi din altă parte ", a declarat la BBC David Blum. La sinagogă se vor desfăşura concerte în cadrul Festivalului etnic organizat de oraşul Sighişoara, vor avea loc spectacole, conferinţe, vor fi proiectate filme, se vor găzdui expoziţii şi servicii religioase.(Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 610 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311681

Horoscop zilnicZiare