Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Scăldatul în rîu, obicei la Ucea de Sus
Scăldatul în rîu, obicei la Ucea de Sus Email
Luni, 08 Ianuarie 2018 22:44

      În fiecare an de Bobotează, în localitatea Ucea de Sus se practică un obicei unic în Ţara Făgăraşului. Feciorii din ceată, joacă sîrba în rîul care traversează satul, iar localnicii care stau pe pod îi pozează ca pe nişte adevăraţi artişti. Sîmbătă, 6 ianuarie a.c., în jurul orei 7.30 feciorii din ceată au plecat de la gazdă spre rîu acompaniaţi de formaţia muzicală şi de strigăturile tradiţionale. La rîu, îi aşteptau localnicii curioşi. . În stînga şi în drapta rîului, feciorii au aprins baloţi de paie pentru a se mai încălzi. Doar trei feciori din ceată au avut curajul să intre în apa rece a rîului. Aceştia nu au ţinut cont de temperaturile de afară, de altfel mult mai ridicate decît în anii trecuţi, s-au pus pe burtă în rîu, au alergat prin apă, au dansat pînă la venirea preotului. În jurul orei 8.00 preotul satului Alexandru Stanciu a sfinţit apa din rîu şi apoi a aruncat crucea. Viţi-judele, Silea Daniel, a reuşit să prindă crucea şi după cum se spune din bătrîni, acesta va noroc tot anul. Înainte să se întoarcă la gazdă, feciorii au încins jocul în stradă şi şi-au jucat fetele din ceată.

 ,,Ne-am încălzit cu un pahar de vin şi am plecat spre rîu. Abia am aşteptat acest moment, sîntem unici în Ţara Făgăraşului. Pentru noi este normal să facem baie în rîu în ziua de Bobotează. Unii colegi din ceată au început munca şi au lipsit de la acest obicei, iar alţii nu au vrut să facă baie în rîu. Nimeni nu a răcit după baia de la Bobotează. De 4 ani sînt în ceată şi fac baie în rîu în această zi, dar niciodată nu am răcit. Părinţii noştri erau mai curajoşi, toţi cetaşii intrau dezbrăcaţi complet în rîu. Era regulă, dacă erai în ceată, făceai baie în rîu. Aşa a făcut şi tata şi noi ducem mai departe tradiţia" a spus viţi-judele Silea Daniel.

Obicei vechi de aproape 100 de ani
 

     Acest obicei se practică de aproape 100 de ani, atunci s-a format prima ceată de feciori din Ucea de Sus. Prima gazdă a fost la numărul de casă 253. ,,Cu ani în urmă, la Ucea, se organizau două cete de feciori. O ceată era din centrul satului în sus, iar cealaltă ceată în partea de jos a satului. Prima dată colindam personalităţile din sat, apoi rudele cetaşilor după care luam casele la rînd. În ziua de Bobotează gerul era mare, malul rîului era îngheţat. Ne băgam sub jetul de apă de la moară unde ţurţurii erau mai mari ca noi. Mă bucur că încă se mai păstrează acest obicei" a spus Nicolae Florea de 59 de ani. ,,Feciorii nu aveau gazdă şi atunci le-am oferit casa pe care am cumpărat-o de curînd. Este o casă veche, dar tinerii s-au descurcat. Această casă a mai fost închiriată la ceată şi în alţi ani de vechii proprietari. Şi eu am fost fecior în ceată trei ani la rînd, în perioada 1970 - 1973, am avut şi funcţii în ceată şi mă bucur că tradiţiile nu se pierd. Îmi aduc aminte, că într-un an, la moară ţurţurii de gheaţă erau groşi ca mîna" a spus Vasile Vlad de 66 de ani.
  

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 622 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4232894

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare