Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Personal verific sesizările” Email
Luni, 29 Ianuarie 2018 17:53

 

spune prof. Ion Negrilă, şeful IŞJ Braşov Cu closetul în curtea şcolii, este situaţia şcolii din Jibert, singura unitate şcolară din Ţara Făgăraşului Învăţămînt dual şi la Liceul Tehnologic ,,Dr. Ioan Şenchea”, cu 5 specializări Nu se comasează şcoli din Ţara Făgăraşului

     Semestrul al doilea a început cu emoţii atît pentru elevi cît şi pentru dascălii din şcolile făgărăşene.

 Pe de o parte profesorii au avut emoţii pînă ş-au văzut lefurile pe card fără să fie întîrziate. Începînd cu luna ianuarie 2018, fondul de salarii al angajaţilor din Învăţămînt a fost preluat de inspectoratele şcolare eliberînd de această sarcină primăriile. Ion Negrilă, inspectorul şcolar general, spune că în noua formulă salarile dascălilor vor fi plătite în data de 14 a fiecărei luni. Elevii la rîndul lor au fost şocaţi să afle noile decizii ale ministrului, mai ales cea referitoare la telefoanele mobile. Elevii speră că prin schimbarea ministrului vor avea alte facilităţi. Ion Negrilă, inspectorul şcolar general de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, explică principalele probleme din Învăţămîntul preuniversitar la început de an, 2018. ,,Orice sesizare o iau în considerare şi veric personal veridicitatea ei, la faţa locului. Nimeni nu ştie cînd ajung în vreo şcoală din judeţ. La IŞJ Braşov totul este transparent, inclusiv salariile pe care le-am afişat pe site” spune şeful IŞJ Braşov. Ion Negrilă este al doilea professor făgărăşean care ocupă funcţia de inspector general, după Vasile Ţifrea.

Nu se comasează şcoli în Ţara Făgăraşului
 

     Şi comasarea şcolilor a creat un val emoţional printer dascăli. ,,În Ţara Făgăraşuluii sau în judeţul Braşov nu se comasează şi nu se închide nicio unitate de învăţămînt. S-a înţeles greşit, iar interpretarea a fost pe măsură. Trebuie făcută precizarea că o instituţie de învăţămînt poate avea personalitate juridică dacă are înscrişi 300 de copii, iar în cazul grădiniţelor 150 de copii. De exemplu, Şcoala generală de la Beclean are personalitate juridică de mulţi ani. Nu poate pierde acest statul deşi nu are numărul de copii prevăzuţi pentru a avea personalitate juridică. Şcoala aparţine de primărie şi aceasta ia deciziile şi nu Inspectoratul sau MEC. Rămîne în continuare cu acest statul, cu clasele I-IV şi cu grădiniţă. Pe de altă parte, dacă într-o şcoală mai sînt 3 copii care merg la grădiniţă, ar fi absurd să cheltuim cu utilităţile şi să nu transportăm aceşti copii la cea mai apropiată grădiniţă” a explicat Ion Negrilă..

Bani mai mulţi pentru şcoli, dar cheltuieli pe măsură
 

     Dascălii şi directorii de şcoli în special au intrat în panică la aflarea bugetelor alocate pentru acest an. Majoritatea au susţinut că nu sînt suficiente pentru a acoperi cheltuielile anuale. Ion Negrilă, inspectorul şcolar general spune că nu sînt probleme mai ales că alocaţia pe elev a fost majorată faţă de 2017. ,,Să vorbim despre finanţarea de bază. În 2018 s-a majorat suma de bani prevăzută pe elev. Pentru şcolile din mediul rural, suma este de 5075/elev, iar la urban 4413 lei/elev. Pentru licee, s-a alocat 4413 lei/elev în cazul liceelor teoretice şi 4564 lei/elev la liceele tehnologice. La grădiniţele cu program prelungit suma anuală prevăzută pentru un elev este de 5367 lei, iar la programul normal 2926 lei/elev. Aceşti bani vor acoperi salariile angajaţilor, utilităţile, lucrări de reparaţii, servicii administrative. Directorii de şcoli trebuie să gestioneze bine bugetul anual pentru a face faţă cheltuielilor” a mai spus şeful IŞJ Braşov.

Se dezvoltă învăţămîntul dual
 

     Pentru anul şcolar următor, reţeaua şcolară din Făgăraş nu are prea multe modificări. ,,Am păstrat reţeaua şcolară la liceele teoretice, dar s-a mărit numărul de locuri la învăţămîntul dual care este de viitor comparativ cu cel profesional. La dual avem ca parteneri operatorii economici care se implică atît la cheltuieli dar şi la decizii fiind cuprinşi în consiliile de administraţie. Elevul de la dual primeşte bursă de 200 lei/lună minim, echipamente, cazare, masă. Operatorul economic oferă dotările necesare desfăşurării cursurilor de teorie şi de practică. Începînd cu anul şcolar 2018-2019 avem la Liceul Tehnologic ,,dr. I. Şenchea”mai multe specializări: bucătari (14 locuri), lucrători agroturism (14), mecanic auto (14), comerciant -vînzător (14), brutar-patiser (14). Pentru practica elevilor se vor implica mai multe societăţi de turism care fac parte din Asociaţia Proturism Ţara Făgăraşului din care face parte şi liceul. La Colegiul ,,Aurel Vijoli” sînt în anul şcolar următor 100 locuri la învăţămîntul dual.

Closetul din curtea şcolii
 

     O problemă a şcolilor făgărăşene şi nu doar se referă la microbuzele de transport elevi şi la toaletele din şcoli. Microbuzele şcolare au deja 10 ani de funcţionare şi necesită reparaţii destul de des. ,,În funcţie de solicitări vom mai avea microbuze pe care să le distribuim şcolilor. Multe şcoli folosesc şi maşinile primite de la primării” explică Ion Negrilă. Cîteva şcoli din judeţ mai folosesc încă toaletele din curtea şcolii. Atît primarii cît şi directorii acelor şcoli au rămas cramponaţi în timp şi n-au considerat o prioritate modernizarea toaletelor. La Şcoala de la Caţa, elevii folosesc closetele de tip turcesc din curtea şcolii. Şi la Jibert, pe primarul Iancu Boeriu aflat la al doilea mandat nu l-a interesat acest aspect şi îi lasă pe copii să meargă la closetul din curtea şcolii. Situaţii asemănătoare se află la şcolile din Satul Nou, Hălchiu, Crizbav şi Racoş. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Mihai ion  - Haos   |05-02-2018 21:52:01
La CSEI Victoria cum rămâne, domn inspector? Haosul,minciuna, debandada este
la ea acasă. Faceți curatenie ca nu mai merge. Se propune 12 clase în planul
de școlarizare teoretic, dar faptic......, știți prea bine domnule Negrila.
Luați masuri pana nu este prea târziu. Toată lumea nemulțumită, copii.
,
părinți și mai ales cadre didactice. A fost degeaba brigada. Tot asa
înainte. Halal
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 790 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311645

Horoscop zilnicZiare