Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Insemnele naţionale în pictura bisericii din Cincu Email
Luni, 23 Aprilie 2018 18:26

 

Preotul paroh Florin Butum a realizat o biserică unicat în România Sfinţii pictaţi în Biserica ,,Buna Vestire” sînt îmbrăcaţi în portul popular românesc Toţi sfinţii, cuvioşii şi mucenicii români se regăsesc în pictura bisericii din Cincu, realizată de Lia Flueraş, o localnică


      Cînd vorbim despre comuna Cincu

 ne ducem cu gîndul la o aşezare veche, săsească, unde putem găsi acele elemente specifice unei comunităţi de saşi. Se numea Şinca Mare, Şincu Mare, denumire care în timp a devenit Cincul Mare, în dialectal săsesc Gris-Schink sau Gross-Schenk. Istoricii spun că satul a fost întemeiat de coloniştii saşi pe la mijlocul secolului XII-lea, pe un platou aflat între graniţele a două zone, a Ţării Oltului şi a Hârtibaciului. O menţiune atestată despre satul Cincu s-a păstrat de la 1329, cînd s-a evidenţiat Schenk (în germană însemnînd cîrciumă) ca şi centru, reşedinţă a comunei. În zilele noastre însă, Cincu a fost promovat prin Biserica închinată Fecioarei Maria, cea mai mare bazilică romanică aflată într-un sat săsesc și un unicat din punct de vedere al poziționării ei planimetrice. Fortificarea bisericii a avut loc între 1522-1526, dar a mai suferit modificări după trecerea pericolului turcesc și după incendiul din 1789. Însă nicio autoritate locală nu s-a arătat interesată de bisericile edificate de comunitatea de români din sat. Trebuie spus că la Cincu populaţia este, astăzi, preponderent română, dar mai convieţuiesc şi saşi, ţigani şi unguri, dar în număr mic. Sînt două biserici ortodoxe, foarte frumoase şi bine întreţinute. Preotul paroh, Florin Adrian Butum, a reuşit, de 10 ani de cînd a fost instalat în parohie, să restaureze şi să picteze lăcaşurile, deşi a avut la dispoziţie fonduri puţine. 


Biserică unicat în ţară

     Vom prezenta biserica mică, al cărei hram este ,,Buna Vestire”, dar care a mai primit încă două hramuri. Preotul Florin Butum ne explică de ce biserica a dobîndit încă două hramuri pe lîngă cel tradiţional. ,,Hramul vechi este ,,Buna Vestire”, dar după ce biserica a fost pictată cu sfinţii români, s-a convenit să-i fie adăugate încă două, ,,Al tuturor sfinţilor români” şi ,,Andrei Şaguna- Mitropolitul Transilvaniei”a spus preotul Florin Butum. Privit din exterior, lăcaşul nu pare să aibă ceva special pentru că este în lucru, dar odată ce păşeşti în interior nu poţi decît să îţi exprimi uimirea. Domină albastrul intens, iar picturile sînt vii şi umane. Ai impresia că bolta bisericii te înconjoară rugîndu-te să o priveşti şi cu ochii minţii pentru a trăi scenele biblice de veacuri. Imaginile Mîntuitorului, a Sfintei Treimi şi a Maicii Domnului de pe bolta lăcaşului sînt evidenţiate prin banda tricolor. Sfinţii pictaţi pe pereţi sînt înveşmîntaţi în port popular românesc. Este o pictură unică şi îndrăzneaţă, mai ales că sînt reprezentaţi toţi sfinţii români, cuvioşii şi mucenicii. De bună seamă că la loc de cinste au fost amplasate scenele biblice: Naşterea, Schimbarea la faţă, Botezul, Pogorîrea în iad. Preotul Florin Butum s-a dovedit a fi un mare iubitor al istoriei naţionale şi de aceea a pictat pe pereţii bisericii şi pe cuvioşii închisorilor comuniste, alocîndu-le un spaţiu generos la intrarea în lăcaş. Îi găsim în medalionul ce înconjoară imaginea Mântuitorului pe părintele Arsenie Boca, pr. Papacioc, pr. Stăniloaie, pr. Iustin Pârvu, pr. Nicolae Steihard, pr Ioan de la Recea, etc. Sînt luptătorii anticomunişti care au sfinţit pămîntul românesc prin suferinţele şi rugăciunile lor în secolele XIX şi XX. Au fost reprezentaţi şi mitropoliţii Transilvaniei şi patriarhii români. ,,Pictura bisericii de la Cincu este unică. Au fost pictaţi toţi sfinţii români cuprinşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Pictura este încărcată de simboluri naţionale, tricolorul, drapelul străjuieşte pe bolta bisericii la cele trei mari scene, Sfânta Treime, Mântuitorul şi Maica Domnului. O parte dintre sfinţi sînt îmbrăcaţi în costume populare româneşti. Ne dorim să finalizăm şi exteriorul bisericii, pictura să fie realizată cu domnitorii români” a spus preotul paroh Florin Butum. 


Pe Masa din altar s-a pictat harta României Mari

 

 

''

 
  

 

     Masa din altar este îmbrăcată în sticlă care a fost, de asemenea, pictată. ,,Au fost pictaţi pe pereţii sfintei mese din altar Învierea Mântuitorului, Soborul sfinţilor români, harta României Mari ţinută în braţe de Sf. Nicolae şi Sf. Andrei Şaguna- Mitropolitul Transilvaniei. Această pictură va fi şi mozaicul ce-l vom fixa pe exterior, pe turla bisericii” a explicat preotul paroh.

O localnică cu mînă de aur
 

     Pictura acestei biserici a fost realizată de o localnică, Lia Flueraş. ,,Lia Flueraş este de la noi din sat. S-a străduit, cu timp şi fără timp să realizeze această pictură unică unde a pus toată dragostea şi priceperea ei ca această biserică să fie pictată cu toţi sfinţii români. Venea dimineaţa şi mai pleca seara cînd îi oboseau ochii şi mîna. Picturile n-au fost făcute la întîmplare, ci am folosit cite 2-3 imagni ale sfinţilor de unde am ales pe cea mai potrivită. Aşa am stabilit cum vor arăta imaginile sfinţilor români, ale cuvioşilor care s-au chinuit în închisorile comuniste şi l-au mărturisit pe Hristos, pe mitropoliţii noştri şi pe patriarhi. Pictura a durat 2 ani, în funcţie de timpul doamnei Lia. Nu este singura lucrare, a mai pictat şi în biserica mare, ,,Sfântul Nicolae”. Slujim în ambele biserici, dar în aceasta oficiem slujbele din cursul săptămînii şi pe cele de vecernie.” a completat preotul Florin Butum. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Malene  - O splendoare de Biserică - unicat   |24-04-2018 10:04:46
Foarte frumos părinte!
Felicitări și să vă ajute Dumnezeu să finalizați!

Anul acesta este și anul centenarului Marii Uniri!
Mihai  - Rușine!!!   |15-05-2018 10:17:20
Asta nu e popa cu reclamație la DNA???pt banii luați fără sa aibe pamânturi
și oi???
Acum încearcă sa își spele numele?Stai ma liniștit ca toată
lumea știe ce ai făcut .ai făcut de Rușine BOR -Rușine!rusine!!!!!!!!!!
Cosmin  - Pe bune??   |15-05-2018 14:47:04
Popa asta a luat bani la greu
Mateescu  - De râs   |13-06-2018 00:59:13
Nici apele Dunării nu o sa il mai spele !
Nici Arielul nu îl scoate fără
pata!
Ai pecit-o,mai preoțele de 2 parale ce ești
Hai ca m am distrat
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 740 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311610

Horoscop zilnicZiare