Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ambulanţa este bolnavă

 

     De mai bine de o lună, cazurile grave înregistrate la secţia Urgenţe de la Spitalul Municipal Făgăraş şi care trebuie să ajungă la un spital din Braşov sînt transportate cu Ambulanţa doar cu un asistent medical şi şofer. Este o situaţie la fel de gravă precum sînt cazurile medicale ce iau drumul Braşovului pentru o speranţă de viaţă. Situaţia se datorează lipsei medicilor de la acest serviciu. Ambulanţa Făgăraş are 21 de angajaţi dintre care un medic, dar acela este în concediu medical. Deşi a fost detaşat la Făgăraş un medic de la Ambulanţa Braşov pe perioada concediului medical, acesta a fost retras în favoarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov, unde există, de asemenea, un deficit de personal. Aşa explică situaţia managerul general Levente David. Serviciul de Ambulanţă Judeţean Braşov este condus de managerul general David Zsigmond Levente, directorul medical interimar Steluţa Coţiu, asistent şef Carmen Livia Turcan, director economic Szabo Corina şi directorul tehnic Nicolae Sisman.Serviciul funcţionează cu 10 substaţii. 


UPU şi Ambulanţa mînă în mînă
 

     Zilnic medicii de la UPU Făgăraş cer echipaje de la Ambulanţă pentru a transporta la Braşov pacienţii ajunşi la spital cu afecţiuni grave. ,,Acum avem un pacient cu infarct. Am cerut ambulanţa, dar fără medic nu avem cum să ne dăm acordul pentru transport. L-am stabilizat, dar trebuie să aşteptăm un echipaj de la Brsaşov care are medic. Peste o oră va ajunge la Făgăraş să preia pacientul. Este o situaţie gravă” au spus medicii de la UPU Făgăraş. N-a fost singurul caz în care s-a aşteptat o maşină de la Braşov însoţită de medic pentru a transporta un pacient la Spitalul Judeţean Braşov.
 

A murit din cauza sistemului medical deficitar
 

     ,,Am avut în familie un caz. A făcut infarct, am reuşit să ajungem la Urgenţe, iar medicii de aici l-au stabilizat. Părea salvat, dar trebuia să fie transportat la ICCO Braşov pentru o intervenţie chirurgicală. S-a aşteptat medicul de la Braşov pentru a-l prelua cu Ambulanţa. Pe drum însă au fost probleme, dar medicul de pe ambulanţă l-a ţinut în viaţă pînă la clinica din Braşov. Făcuse pe drum încă două infarcturi. A decedat la clinica de la Braşov. Şi astăzi ne gîndim că viaţa i se putea salva dacă timpul de intervenţie ar fi fost mai scurt” a spus un făgărăşean.
,,Viaţa românilor nu contează în faţa celor ce conduc sistemul medical”
,,Am avut în familie o naştere prematură care trebuia rezolvată la Maternitatea Braşov. Viitoarea mămică era internată la spitalul din Făgăraş şi am solicitat Ambulanţa. Maşina avea doar asistent medical şi şofer pentru că nu era medic. Oricînd putea să nască în maşină, era un risc major mai ales că maşina liberă era de transport nu cu dotări speciale. Asistenta ţinea legătura cu un medic de la Ambulanţa Braşov care, dacă era cazul, pornea spre Făgăraş cu altă maşină. Stresul şi emoţiile au fost foarte mari pentru viitoarea mămică şi pentru familie. A fost un drum pe care nu-l vom uita. Ajunsă la Maternitatea Braşov a intrat direct în operaţie şi s-a născut copilul. La Făgăraş, pacientul nu este în siguranţă. Consider că pacienţii din România nu sînt respectaţi, viaţa lor nu contează în faţa celor care conduc sistemul medical” a spus o făgărăşeancă.
 

Medicii de la UPU acuză

     Medicii de la UPU Făgăraş critică situaţia de la Ambulanţa Făgăraş şi cer soluţii care să salveze vieţi. ,,Este imperios necesar ca acest serviciu să funcţioneze cu medici şi nu doar cu asistenţi medicali. Un medic poate salva viaţa pe cînd un asistent medical nu întotdeauna are soluţii” a spus un medic de la UPU Făgăraş.

Director nou la Ambulanţa Braşov
 

     Ambulanţa Braşov are un nou director care însă nu prea poate schimba mare lucru în unitatea medicală. ,,Dacă am avea posibilitatea am angaja personal, dar nu avem. Am cerut aprobări de la Bucureşti, dar şi acolo este aceeaşi situaţie, o lipsă de personal calificat. Am avut anunţuri pentru angajare, ultimul în decembrie 2017 pentru 2 posturi de asistenţi medicali şi 7 pentru ambulanţieri. La nivelul serviciului am mai avea nevoie de 12 medici pentru a acoperi necesarul. Zilnic primim şi 300 de solicitări la care trebuie să facem faţă cu personalul şi dotările pe care le avem” a spus managerul general Levente David. Dacă la Făgăraş este un medic angajat, dar care lipseşte temporar, la staţiile Rupea şi Victoria nu a fost niciodată medic angajat. Cei 21 angajaţi de la Ambulanţa Făgăraş folosesc 4 maşini, 3 de urgenţe şi una pentru transport. ,,Avem 55 de ambulanţe care deservesc tot judeţul Braşov dintre care 38 sînt pentru Urgenţe şi 16 pentru transport. La Ambulanţa Braşov sînt angajaţi 28 de medici dintre care 4 sînt rezidenţi. Numărul medicilor este mic faţă de necesar. Operează la nivelul judeţului 10 echipaje de Ambulanţă şi 5 de SMURD pentru Urgenţe. Există telemedicina, un program pe care-l folosim şi care poate rezolva unele probleme, prin corespondenţă cazurile pot fi salvate. Pentru a avea o situaţie normală, la Ambulanţa Făgăraş ar trebui să avem 5 medici” a mai ecplicat managerul Levente David. (Lucia BAKI)

 

 

Comments
Comentariu nou Cautare
anonim  - Fagaras ...spitalul mortii :(   |08-05-2018 11:38:11
La Fagaras se moare cu zile, pe langa faptul ca sunt ambulante si personal
insuficient ne lovim si de indolenta si nepriceperea medicilor.... nu fac
diferenta dintre AVC, epilepsie , tulburari psihice si coma alcoolica.... . Nu
trimit pacientii mai departe sa fie tratati corespunzator pe motiv ca nu e
cazul, nu au ambulanta , nu ca sunt depasiti de situatie si ca habar nu au sa
puna un diagnostic corect ..iti pun o perfuzie cu glucoza si te trimit acasa sau
te tin pe upu pana iti dai ultima suflare.....
mihai  - esti varza   |11-05-2018 16:59:35
bai anonimule vezi cum te contrazici singur in ceea ce afirmi despre medicii din
fagaras ba cu sunt nepriceputi,ba ca stiu meserie.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 619 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311687

Horoscop zilnicZiare