Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Subvenţii agricole pentru poligonul Cincu
Subvenţii agricole pentru poligonul Cincu Email
Luni, 14 Mai 2018 18:08

 

Comuna Şoarş a primit 1200 ha de păşune în poligon, iar Cincu tot pe atîta Protocolul dintre MapN şi primării reluat după un an de pauză

     Puţin peste 2000 de hectare din cele 11400 pe cît se întinde poligonul militar de la Cincu vor constitui suport pentru plata subvenţiilor agricole de către APIA în contul cîtorva fermieri din Ţara Făgăraşului. Şi asta pentru că a fost semnat recent un protocol între Ministerul Apărării Naţionale şi primăriile comunelor pe raza cărora se află poligoane militare.

 

 Săptămîna trecută, la UAT Şoarş şi UAT Cincu a fost zarvă mare. Primarii şi angajaţii de la birourile agricole au eliberat adeverinţe pe bandă rulantă fermierilor şi crescătorilor de animale care vor folosi parcele de păşune în poligonul de la Cincu cu scopul de a depune cereri la APIA pentru obţinerea de subvenţii agricole. Zarva a durat pînă marţi, 15 mai a.c., cînd s-a încheie etapa de depunere a cererilor unice de plată fără penalizări. ,,În 15 mai este ultima zi de depunere a cererilor la APIA, iar după această dată înregistrăm dosarele, dar plăţile se vor face cu penalizare” spune Dorel Stânea, directorul executiv de la APIA Braşov.
 

Comună cu 25.000 de animale
 

     În sala de şedinţe de la Primăria Şoarş, primarul Dănuţ Timiş şi inspectorul agricol studiau, joi, 10 mai, hărţile cadastrale ale poligonului militar şi fixau parcelele pe care crescătorii de animale urmau să-şi instaleze stînile. ,,S-a semnat protocolul cu Armata de cîteva zile, iar acum trebuie să eliberăm adeverinţele necesare la APIA. Comuna Şoarş are 1200 ha în poligon, suprafaţă pe care am primit-o gratuit şi pe care am închiriat-o crescătorilor de animale. Trebuie să ne încadrăm în termenele stabilite de APIA pentru depunerea cererilor” a spus primarul comunei Şoarş, Dănuţ Timiş. Conform primarului, în comună sînt înregistrate 5 asociaţii de crescători de animale care folosesc păşunile comunale şi păşunea din poligon. La Şoarş sînt 2 asociaţii, la Felmer, Seliştat şi Bărcut cîte una. Mai sînt înregistraţi şi alţi peste 100 de crescători de animale. Conform statisticii de la Biroul agricol al primăriei în comună sînt înregistrate 23.700 oi, 950 de vaci, 195 cai, 250 capre şi 40 de bivoliţe. ,,Pe lîngă terenurile primite în baza protocolului în poligonul de la Cincu, avem păşune comunală în suprafaţă de 2000 ha pe care am închiriat-o fermierilor din comună pentru 10 ani. Primăria încasează o chirie de 200 lei/ha de la fermieri. Cam 400.000 de lei a încasat primăria în 2017 din aceste chirii. Parcelele au fost închiriate în urma unor licitaţii” a explicat primarul Timiş. În cazul păşunii din poligon, primarul spune că s-au stabilit beneficiarii în funcţie de numărul de animale. ,,Avem 14 poziţii atît pentru asociaţii cît şi pentru persoanele fizice. Folosinţa este gratuită pentru că aşa prevede protocolul semnat. Oamenii pot depune cereri de subvenţii pentru suprafeţele folosite” a mai explicat primarul comunei, Dănuţ Timiş.
 

Ultimul termen pentru subvenţii, 15 mai
   

 

     La nivelul judeţului Braşov, APIA va plăti subvenţii agricole pentru suprafaţa de 190.000 de hectare de teren. ,,În anul 2017 am înregistrat 16.064 cereri de plată, iar în acest an pînă la data de 10 mai am înregistrat 14.500 cereri. Pînă la încheierea termenului vom mai primi 2000 de cereri. Suprafaţa totală a judeţului nostru este de 526.000 ha din care terenuri agricole 296.000 ha. Se folosesc pentru subvenţii 190.000 ha. Oficial, termenul de depunere a cererilor pentru plata subvenţiilor este 15 mai, iar plata este integrală” a spus Dorel Stânea, directorul executiv de la APIA Braşov. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 621 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4315025

Horoscop zilnicZiare