Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Ţara Făgăraşului uitată de edilii judeţeni
Ţara Făgăraşului uitată de edilii judeţeni Email
Luni, 11 Iunie 2018 16:50

 

Două credite de pînă la 100 milioane lei fiecare a contractat CJ Braşov 4% din aceste credite se vor utiliza pentru investiţiile din Ţara Făgăraşului Aeroportul Braşov-Ghimbav consumă 70% din aceste împrumuturi

     Drumul ce traversează Ţara Făgăraşului sau ,,drumul de sub munte” aşa cum este cunoscut de localnici se află într-o stare deplorabilă. Este plin de gropi, iar pe segmente întregi asfaltul este perforat fiind un coşmar pentru conducătorii auto.

 DJ 104 A se află în administrarea Consiliului Judeţean Braşov care n-a mai executat lucrări de reabilitare de foarte mulţi ani. S-au făcut doar plombări, dar nu pe toată lungimea lui. În anul 2016, DJ 104 A s- a aflat pe lista lucrărilor de reparaţii a CJ Braşov , pentru 45 km, lucrări care au fost încredinţate direct. Şi DJ 105 C ce leagă Ucea de Jos de Victoria a ajuns coşmarul şoferilor, dar recent CJ Braşov a plombat carosabilul. Aceste două drumuri se află acum în atenţia edililor judeţeni care vor să plătească lucrările de reabilitare dintr-un împrumut bancar. Suma de 7,8 milioane de lei din creditul semnat săptămîna trecută în valoare de 68,93 milioane de lei, are destinaţia reabilitare drumuri judeţene: DJ 104 A, DJ 105 C şi DJ 105 P. Consiliul Judeţean Braşov se împrumută din nou din bănci, de data aceasta este vorba despre credite de pînă la 200.000.000 de lei, gradul de îndatorare al judeţului depăşind 20%, un procent ridicat faţă de nivelul maxim admis pentru bugetul anual. Din aceste sume pentru Ţara Făgăraşului se vor cheltui pînă la 7 milioane de lei, respectiv 4% din credite, pentru infrastructura rutieră, restul fiind alocat aeroportului şi spitalelor din Braşov.

Aeroportul , un sac fără fund
 

     Un prim contract a fost semnat cu Banca Comercială Română pentru un împrumut în valoare de 74.615.000 lei, cu posibilitatea majorării pînă la valoarea de 100.000.000 de lei. Cu aceşti bani se vrea finanţarea obiectivelor: Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav (50.000.000 de lei) şi cofinanţarea proiectului european de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov (24.615.000 lei).
     Un al doilea contract a fost semnat cu EximBank, pentru un împrumut în valoare de 68.937.000 lei, cu posibilitatea majorării pînă la valoarea de 100.000.000 de lei, în vederea finanţării proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (48.552.000 lei) şi cofinanţării proiectelor europene de modernizare a infrastructurii rutiere şi de sănătate (20.385.000 lei). Cu alte cuvinte Aeroportul consumă 70% din fiecare credit contractat de CJ Braşov, sume ce completează alocaţiile bugetare repartizate lucrărilor la aeroport din anul 2000 pînă în prezent.

Pe ce se duc banii?
 

     Suma pentru cofinanţări este distribuită astfel:
- 7.875.000 lei pentru modernizarea drumului interjudeţean DJ104A, DJ105C, DJ105P;
- 1.448.000 de lei pentru consolidarea, modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov;
- 8.697.000 lei pentru modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătură) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. A. I. Sbârcea Braşov;
- 2.365.000 lei pentru reparaţii capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru.

Dator pentru 15 ani
 

     Ambele finanţări rambursabile prevăd o perioadă de graţie de pînă la trei ani şi au o maturitate de 15 ani. Avînd în vedere limitele legislative cu privire la valoarea maximă ce poate fi împrumutată de o autoritate publică locală pentru finanţarea proiectelor de investiţii care nu beneficiază de fonduri europene nerambursabile, diferenţa de împrumuturi de pînă la 200.000.000 lei se va contracta în anul 2019.
     „Prin semnarea celor două contracte de împrumut sînt asigurate sursele de finanţare atît pentru cel mai important obiectiv de investiţii la nivelul judeţului Braşov, Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, cît şi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Toate acestea, în condiţiile unei structurări care a avut în vedere un serviciu al datoriei publice locale prudenţial, ce prevede un grad de îndatorare de aproximativ 20%, semnificativ inferior plafonului maxim legal de 30% şi similar maximului înregistrat la nivelul anului 2016”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 796 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4311646

Horoscop zilnicZiare