Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Galerie foto
Staţie de epurare ecologică şi economică la Părău Email
Marţi, 20 Aprilie 2010 17:20

 

 

  Primarul Mihai Popeneciu a atras o finanţare de 5,8 miliarde de euro    Staţia de epurare de la Părău, o premieră naţională

     Satul Părău beneficiază, în premieră naţională, de un sistem modern, ecologic şi economic de epurare a apelor uzate, care deserveşte 670 de persoane. Investiţia a fost realizată pe baza unui proiect finanţat din fonduri guvernamentale şi a fost executată de două firme, una română şi una germană. HST Systemtechnik din Berlin a venit cu tehnologia şi softul staţiei, iar Grup Romet Buzău s-a ocupat de construcţia obiectivului. La sfîrşitul săptămînii trecute, staţia de epurarea şi reţeaua de canalizare au fost date în folosinţă urmînd să primească şi avizele de la Mediu.

 

 

Finanţare de 5,8 milioane de euro
 

     Primarul comunei Părău, Mihai Popeneciu, este primul din zonă care a reuşit să se ţină de promisiunea că va introduce canalizare ecologică în comună. Cu o contribuţie mică de la bugetul local, necesară unor amenajări teritoriale şi un proiect foarte bine întocmit, primarul Popeneciu a atras o finanţare record pentru canalizare şi epurare. ,,Proiectul a fost finanţat din fonduri guvernamentale, obţinute prin OUG nr.7. Iniţial valoarea investiţiei a fost de 39 de miliarde de lei vechi inclusiv TVA, dar ulterior la studiului de fezabilitate am făcut nişte modificări de ordin tehnic şi datorită acestora s-a prevăzut să existe 2 staţii de epurare independente, una la Părău şi alta la Grid. Anumite străduţe au fost redimensionate, toate modificările au fost verificate, vizate şi declarate sustenabile de verificatorul de proiect, fapt care a dus la o creştere a valorii proiectului la suma de 5,8 milioane de euro, inclusiv TVA. Investiţia din Părău a început în 2008 şi s-a încheiat efectiv la sfîrşitul anul 2009. Peste iarnă, obiectivul a intrat în conservare şi odată cu venirea timpului favorabil, firma din Germania a venit şi a făcut punerea în funcţiune. În acest moment, staţia de epurare ecologică este fiuncţională, cetăţenii putînd să folosească reţeaua. După un ciclu de 6 săptămîni se va realiza un ciclu complet, vom putea lua probe de apă pentru obţinerea autorizaţiilor de la agenţia de Mediu şi de la celelalte organe competente. Un lucru extrem de important este ca cetăţenii să nu deverseze niciun fel de dejecţii animale la canalizare şi în special must de grajd pentru că afectează PH-ul apei şi bacteriile pot să moară“ spune Mihai Popeneciu, primarul comunei Părău.

 

 

 

Premieră în România
 

     Sistemul de epurare ecologică implementat la Părău este unul în premieră pentru România. În Europa şi-a dovedit însă de mult eficienţa. ,,Este o staţie complet ecologică bazată pe bacterii vii care degradează apa uzată menajeră şi se încadrează în toţi parametrii de mediu ceruţi în România. În perioada următoare în bazin se vor dezvolta bacterile necesare epurării şi apoi va funcvcţiona la maximă capacitate. Acum, practic se reţin doar deşeurile grosiere şi se decantează. Preconizăm că în 3-4 săptămîni se va încheia primul ciclu şi se va obţine apă curată. Sistemul este unul în premieră pentru România. Tot procesul este controlat, monitorizat şi dirijat în mod automat de un software şi intervenţia umană este minimă. Maxim 2 perosone vor fi necesare pentru buna desfăşuarea a activităţii, iar acestea nici măcar nu vor trebui să stea aici pentru că au un soft de intervenţie de la distanţă, iar în cazul unor anomalii vor fi anunţaţi automat de sistem printr-un sms“ declară Ortrun Franchy, responsabilă cu comunicarea şi proiecte internaţionale a firmei HST Systemtehnik Berlin.

 

 

Randament maxim, resurse minime
 

     Firma germană garantează că noul sistem de epurare este unul superior celor aflate în uz la noi în ţară. ,,Staţia de aici este cea mai indicată pentru încărcări variabile cum este cazul în România, unde la început se conectează puţini la sistem şi apoi numărul abonaţilor creşte. Faţă de o staţie clasică, cu un flux continu, unde cantitatea de apă care intră iese apoi pe partea cealaltă, aceasta este mult mai economică, mai uşor de întreţinut şi exploatat. Staţiile clasice trebuie dimensionate de la început la valorile maxime şi apoi nu se mai poate interveni pentru redimensionarea lor pentru situaţia reală de consumatori. În plus bacteriile care epurează se reînoiesc singure şi în funcţie de apa uzată care vine din canal ele se şi dezvoltă singure. Staţia a fost dimensionată pe 670 de locuitori dar se poate extinde oricînd, cu costuri suplimentare minime. Oricum bazinul actual face faţă şi la cantităţi mai mici şi la cantităţi mai mari de 670 de locuitori. Un alt avantaj este că procesul este automat, noi venim cu experienţa din Germania şi putem să intervenim în timp real pentru a se obţine maximul de randament cu minimul de resurse folosite“ mai spune Ortrun Franchy.

Preţuri foarte mici pentru utilizatori
 

     Staţia de epurare de la Părău va fi şi cea mai economică din Romînia deoarece are costuri de întreţinere minime. ,,Este un sistem deosebit. Pînă acum absolut toţi din ţară au folosit sistemul de epurare cu parcurgere continuă a apei. De aceea multe din sisteme nu funcţionează la această oră sau funcţionează cu pierderi mari, neavînd mobilitatea şi flexibilitatea acestuia. Soft-ul care controlează sistemul de aici este foarte performant maximizînd randamentul. Vrem să îl implementăm acum în toată ţara, pentru că este eficient, economic şi se pot obţine preţuri de 5 euro /an / utilizator“ declară Adrian Costache, direrctorul de cercetare al Romet Buzău.

Satul Grid va avea canalizare în 2011
 

     În decurs de un an va fi dată în folosinţă şi reţeaua de canalizare şi epurare din Grid. ,,La investiţia de la Grid reţeaua de canalizare este în mare parte finalizată şi mai sînt în lucru aproximativ 500 de metri. Şi la staţia de epurare sînt turnate betoanele şi trebuie realizată suprastructura, iar termenul de finalizare ar fi la sfîrşitul acestui an însă depindem mult de alocările bugetare, pentru care documentaţia a fost deja depusă. Costurile către populaţie, atît la Părău cît şi la Grid, vor fi foarte mici, deoarece exploatarea presupune costuri minore, de fapt doar plata curentului electric. O să facem un calcul în următoarea perioadă, după care vom vedea cu exactitate la cît se ridică factura“ mai spune primarul Mihai Popeneciu.

Comments
Comentariu nou Cautare
Voicu  - Fose septice si statii de epurare   |03-12-2010 02:56:53
Premiera la nivel national este ca o autoritate publica a primit o finantare de
o asemenea amploare si ca s-a realizat investitia preconizata fara alte
'incidente' cu care suntem obisnuiti in Romania.

Dar sistemele de epurare
ecologica sunt folosite in foarte multe locatii in Romania, mai exact acolo unde
sistemul de canalizare este ineficient sau INEXISTENT.

Sunt instalatii de
epurare si pentru cazuri individuale, fose septice pentru 2-4 sau 6-8 persoane
pe care sale deserveasca.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 750 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4270332

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare