Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Investiţii străine atrase la Făgăraş de Interagro
Investiţii străine atrase la Făgăraş de Interagro Email
Marţi, 15 Martie 2011 13:32

 

 

  Seria interviurilor demarate de Monitorul de Făgăraş cu investitorii de anvergură din municipiu continuă cu Ioan Niculae, patronul Interagro din care fac parte Nitroporos şi Viromet    Gladwell Energy este sociatatea cu capital străin care funcţionează pe platforma chimică din municipiu

Reporter: Compania Gladwell Energy îşi desfăşoară activitatea în domeniul energiei electrice, producţie şi livrare. O investiţie în acest domeniu se va dezvolta la Făgăraş?
Ioan Niculae: Înainte de investiţia Grupului Interagro pentru punerea în funcţiune a platformei din Făgăraş, oraşul Făgăraş dispăruse de pe harta centrelor industriale din România. Acest lucru s-a resimţit în viaţa oamenilor din această localitate. Majoritatea specialiştilor formaţi cu multe eforturi de România au emigrat. S-a pierdut un imens potenţial uman, specialişti de înaltă calificare, oameni de prestigiu, nu numai pentru Făgăraş, dar şi pentru România.

 Eu i-am cunoscut, am colaborat cu ei atîta timp cît a funcţionat combinatul. O parte dintre ei m-au încurajat pentru a achiziţiona o parte din activele de pe platformă şi, apoi, m-au ajutat să pun în aplicare programul de investiţii. La puţin timp după punerea în funcţiune a instalaţiilor am fost contactat de investitori străini pentru a afla răspunsul la întrebarea: de ce am investit în Făgăraş? Aşa a apărut Gladwell Limited cu care am colaborat în procesul de investire, după care a decis să preia şi să ducă mai departe proiectul gîndit iniţial la nivelul Grupului Interagro. Astăzi Gladwell deţine o companie în România Gladwell Energy care are un proiect important în domeniul producţiei şi livrării energiei electrice.
R.: Ce presupune o astfel de investiţie?
I.N.:Noi nu putem oferi prea multe detalii despre această investiţie aflată într-o fază avansată de proiectare şi evaluare a fezabilităţii. Putem însă să spunem că vom cofinanţa această investiţie. In primul rînd o nouă investiţie şi un nou factor de atracţie pentru alţi investitori. Noi locuri de muncă şi o sursă importantă de venituri pentru bugetul local. In sfîrşit, consolidarea tendinţei de creştere economică pentru această zonă la originile căreia am fost noi.

Capital străin la Gladwell Energy
 

R.: Aţi făcut în interviul trecut corectura referitoare la Gladwell, că aceasta nu este parte a Grupului Interagro ci aparţine unui investitor străin. Gladweel va investi pe platforma chimică de la Făgăraş?
I.N.:Da, Gladwell îşi va continua inestiţiile în zonă. Dar, cel mai important lucru este că eu primesc aproape zilnic solicitari de la alţi investitori pentru a ne asocia pentru diverse investiţii în Făgăraş şi imprejurimi. Este o strategie a investitorilor de a se asocia cu capitalul românesc mai ales la început, atunci cînd vin în România. Consideră că o parte din riscurile asociate proiectelor noi sînt acoperite de experienţă, cunoaştere şi alte valori culturale care însoţesc capitalul autohton.
R.: Cîte locuri de muncă veţi crea?
I.N.:Vă spuneam în interviul anterior că deocamdată investiţia în platforma chimică nu aduce profit. Sînt multe motive, multe dintre ele ţin de criza economică şi financiară prelungită. Chiar şi în aceste condiţii nu au fost disponibilizaţi oameni. Dimpotrivă, am angajat. Interagro a susţinut financiar activitatea prin contractul de procesare. Ştim cît de greu este să formezi specialişti noi. Costurile formării, costurile asigurării unei resurse umane sînt mai mari decît pierderile înregistrate temporar.
Se vor crea noi locuri de muncă. După evaluări preliminare, peste 400.
R.: Amplasarea unei investiţii de anvergură prin Gladweel pe platforma chimică de la Făgăraş ne poate duce cu gandul la vechiul ,,furnicar" care exista pe platforma in urma cu două decenii?
I.N.: Lumea s-a schimbat faţă de secolul trecut. Multe din activităţile unei companii se externalizează. Afacerile se realizează tot mai mult în spaţiul virtual. Noua economie sau economia digitală se bazează pe tehnologia informaţiei, pe mijloace moderne de comunicare. Mulţi vor lucra acasă, pe calculator, într-un sistem integrat cu o largă întindere teritorială şi mai puţin localizat într-un spaţiu restrîns, delimitat de "gardul" intreprinderii.

Energie electrică pentru Grupul Interagro
 

R.: Va livra Gladwell energie electrică fabricilor din portofoliul Interagro sau şi altor consumatori?
I.N.: Cine analizează Grupul Interagro va constata că este un grup consolidat în interior şi bine integrat în mediul economic naţional şi internaţional. Grupul produce o serie de imputuri (produse agricole, energie electrică, pregăteşte o parte din personalul necesar, etc) şi comunică cu toate pieţele care oferă aceste imputuri sau valorifică produsele finite ale grupului. Desigur, energia este, în acelaşi timp, un imput important şi costisitor pentru societăţiile din grup dar are şi o piaţă de desfacare importantă mai ale în etapa post-criză.
R.: Ce relatie va exista între Gladwell şi Nitroporos? Dar cu Municipalitatea?
I.N.:Relaţiile cu Nitroporos sînt cele dintre acţionar şi societate. Mai importante sînt relaţiile lor cu societăţile din Grupul Interagro. Agricultura României şi agricultura mondială vor cere din ce în ce mai mult resurse pentru a se dezvolta, pentru a face faţă crizei alimentare. Grupul, prin potenţialul agricol administrat, este un mare consumator de îngrăşăminte şi energie, deci o piaţă foarte importantă. La aceasta adaugăm şi piaţa internaţională pe care o cunoaştem, în care lucrăm de peste treizeci de ani.
Cu municipalitaea şi autorităţile publice relaţiile se bazează pe interesul comun de dezvoltare a localităţii şi asigurarea bunăstării oamenilor. Eu personal am o relaţie foarte bună. Sînt oameni care cunosc realităţile oraşului şi se străduiesc să se pună în slujba cetăţenilor. Sînt oameni foarte serioşi şi buni profesionişti. Prin plata taxelor şi impozitelor, prin locurile de muncă create şi prin activităţile sociale pe care le susţinem noi, investitorii, îi ajutăm să realizeze proiectele cu care au venit în faţa alegătorilor.

(A consemnat Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1050 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4141656

Informatii utileZiare