Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Miraculoasa scară din capela Loretto
Miraculoasa scară din capela Loretto Email
Luni, 15 Aprilie 2013 17:11

 

 

      Capela Loretto din Santa Fe, statul New Mexico, este loc de pelerinaj pentru credincioşii curioşi să vadă o scară care duce la loja corului. Felul cum s-a construit această scară elicoidală în timp record, dintr-un lemn neîntâlnit în zonă şi, mai ales, fără pilon central de sprijin rămâne până astăzi un mare mister.

Surorile din Loretto
 

     În anul 1610, coloniştii spanioli puneau bazele aşezării cunoscute astăzi sub numele de Santa Fe, capitala statului american New Mexico. La vremea aceea, orăşelul a fost botezat Royal City of the Holy Faith of St. Francis of Assisi (adică La Villa Real de la Santa Fe de San Francisco de Assisi – în spaniolă), închinând practic localitatea Sfântului Francisc din Assisi, întemeietorul Ordinului Fraţilor Minori (Ordo Fratrum Minorum), cunoscut şi sub numele de Ordinul franciscan. Oraşul s-a aflat sub control spaniol multă vreme, până când, în urma unui conflict militar, a ajuns parte a noii republici mexicane.

 

După 25 de ani de apartenenţă la Mexic, aşezarea a fost cedată Statelor Unite, în 1848, tot ca urmare a unui război. Între timp, oraşul se dezvoltase, iar populaţia căpătase o coloratură etnică diversă, îmbogăţindu-se cu indivizi de origine engleză, amerindiană şi mexicană. Povestea care avea să aducă faima aşezării va începe în anul 1850, când episcopul Jean Baptisite Lamy primeşte din partea Bisericii însărcinarea de a răspândi învăţătura creştină pe teritoriul statului New Mexico. Lamy scrie mai multor preoţi şi ordine călugăreşti, invitându-i să se alăture eforturilor sale. Iar primele care răspund sunt membrele congregaţiei Surorile din Loretto.

O capelă gotică, după model parizian, în Santa Fe
 

     “Avem aici 6000 de catolici şi 300 de americani”, le scria episcopul Lamy călugăriţelor, referindu-se la comunitatea pe care o păstorea. Iar Surorile din Loretto i-au trimis în ajutor 7 reprezentante, ca să contribuie la răspândirea cuvântului Domnului, dar şi la educarea localnicilor din Santa Fe în spiritul creştin. Călătoria călugăriţelor n-a fost uşoară, sora superioară a murit pe drum, de holeră, iar altă soră n-a mai putut nici ea continua misiunea, fiind nevoită să se întoarcă în Kentucky. Restul grupului a parcurs o bună distanţă în condiţii grele, pe jos sau în căruţă, pe o vreme neprielnică şi prin locuri pline de primejdii. Ajunse la destinaţie, surorile din Loretto deschid, în 1853, o şcoală catolică purtând hramul “Maicii Luminii”. Treptat, şcoala ajunge să aibă 300 de elevi, în ciuda dificultăţilor de tot felul, de la boli precum vărsatul de vânt şi tuberculoza, care fac ravagii, până la luptele din timpul Războiului Civil. Cu ajutorul banilor strâşi din donaţii, călugăriţele se gândesc să ridice o capelă. Episcopul Jean Baptiste Lamy îl adusese din Franţa pe arhitectul Antoine Mouly împreună cu fiul său, pentru a ridica în Santa Fe catedrala Sf. Francisc, a cărei construcţie avea să dureze 10 ani. Lamy le sfătuieşte pe surori să apeleze la acelaşi arhitect, pentru a le proiecta capela. Mouly - care fusese implicat în renovarea Sainte Chapelle, localizată în interiorul complexului Palatului de Justiţie aflat în centrul Parisului - decide să ia lăcaşul parizian drept model pentru noua capelă. Lucrările la Loretto Chapel încep în 1873, iar călugăriţele pun la bătaie şi economiile proprii, pentru a ajunge la suma de 30.000 de dolari necesară. Capela de inspiraţie gotică va fi terminată în 1878, dar va suferi îmbunătăţiri şi renovări în ultimul deceniu al secolului. Elementul care o va face însă faimoasă va apărea în perioada 1877-1881.

Cum s-a născut scara care pluteşte în aer
 

     Legenda spune că arhitectul Antoine Mouly a murit în timpul lucrărilor la capelă, iar călugăriţele şi-au dat seama că lipseşte o scară care să permită accesul în loja corului. Nu puteau recurge la una mobilă, din cauză că vestimentaţia ordinului lor le îngreuna urcuşul pe treptele înguste.
     Atunci au început să se roage. Timp de nouă zile n-au ieşit din capelă şi s-au rugat continuu. În cea de-a zecea zi un străin parcă venit dintr-o altă lume bate la poartă: ,,Lăudat să fie Domnul! Eu sînt tîmplar de meserie, am auzit de necazul vostru şi am venit să vă ajut. Dar să nu mă deranjeze nimeni în timp ce lucrez“. Ele l-au privit la început sceptic pentru că avea doar un fierăstrău rudimentar şi un teu care nu semînau deloc cu uneltele pe care le-au văzut în gospodării. Nici tu clei, nici tu cuie. Zilele şi lunile se scurg încet precum lumina candelei. Peste şase luni a fost gata lucrarea. Au intrat în capela iar genunchii li s-au înmuiat. În faţa lor era ridicată o splendidă scară eliptică. Două rotiri complete de 360 de grade le-a făcut pe călugăriţe să creadă că visează. Mai mult decît atît, scara de 6 metri înălţime nu avea nici un pilon de susţinere şi nici un cui nu se vedea bătut în ea. Plus de alta lemnul părea dintr-o altă eră, demult apusă. L-au căutat să-i mulţumească dar străinul cu zîmbet misterios şi ochi albaştri nu mai era. Construcţia i-a nedumerit deopotrivă pe constructori şi pe fizicieni. De aici s-a dus vorba că meseriaşul cu pricina ar fi fost însuşi Sf. Iosif, tatăl lui Iisus şi fost dulgher în viaţa pământeană. Iar o tulburătoare coincidenţă face ca numărul treptelor scării (egale ca înălţime) să fie 33, exact numărul anilor avuţi de Mântuitor la răstignire.

Ipoteze pentru constructorul scării
 

     În 1970, ziarul “The Sante Fe New Mexican” a scris că germanul Johann (Yohon) Hadwiger ar fi fost cel care a confecţionat scara, bazându-se pe mărturia nepotului său, Oscar. Însă acesta n-a putut aduce dovezi.
     Mai recent, istoricul local Mary Jean Straw Cook a reuşit să găsească nişte înscrisuri care ar dovedi că meşterul care a realizat scara ar fi francezul de origine Francois-Jean Rochas, venit în SUA ca membru al unui ordin de celibatari şi stabilit în New Mexico. Ar exista în acest sens mărturia arhitectului Quintus Monier, care a lucrat la catedrala St. Francisc, ca şi un anunţ de deces publicat în 1895 de “The Santa Fe New Mexican”, în care e deplânsă dispariţia lui Rochas, “meşter lemnar care a construit scara din capela Loretto”. Straw Cook a descoperit şi o notiţă în registrul Surorilor, datând din martie 1881: "Plată pentru lemn dl. Rochas, $150.00". Această însemnare ar demonstra, susţine istoricul, faptul că scara ar fi fost confecţionată în Franţa şi apoi doar fixată în capelă de Rochas. Asta ar explica apariţia sa bruscă, care a coincis cu rugăciunile călugăriţelor, dând naştere legendei. Şi totuşi, de ce nu s-a ştiut atâta timp de Rochas? Mary Straw Cook spune că s-a preferat perpetuarea legendei, mult mai atrăgătoare (şi mai profitabilă) pentru localnici.

Capodopera din Santa Fe
 

     Şcoala Surorilor din Loretto a fost închisă în 1968, iar proprietatea a fost scoasă la vânzare. Astăzi, capela “Maicii Luminii" funcţionează ca muzeu, iar biletul de intrare costă 2,50 dolari. Deşi nu mai este lăcaş de cult, în capelă se pot oficia nunţi.
     Peste 250.000 de turişti din întreaga lume se înghesuie în capitala statului nord-american New-Mexico să vadă o capodoperă de arhitectură. Asupra capodoperei din capela Loretto persistă trei semne de întrebare mari cît tre mistere: Identitatea dulgherului; Toţi arhitecţii, inginerii şi oamenii de ştiinţă nu-şi pot explica de mai bine de o sută treizeci de ani cum pot rămîne scările stabile fără a fi susţinute de nici un pilon central; Scara are exact 33 de trepte, vîrsta Domnului Iisus Hristos atunci cînd a fost răstignit şi a Înviat din morţi.  ( Ştefan Botoran )

Cele mai fascinante scãri din lume
 

     Ingineri sau arhitecti din întreaga lume au privit ca pe o provocare banala proiectare a unei scãri, dorind sã depãseascã simpla functie a acesteia de a urca si de a coborî la niveluri diferite. Astfel au apãrut adevãrate opere de artã, puncte de atractie pentru turisti sau localnici.

Spirala ADN-ului, Australia
 

     Desi seamãnã cu un urias melc care trece prin clãdire, aceasta este de fapt o scarã în spiralã, punctul de atractie al Institutului de Cercetare Medicalã Garvan, din Australia. Forma sa aminteste de spirala ADN-ului, iar culoarea albã, geamurile laterale si balustradele cromate accentueazã functia de unitate medicalã. Clãdirea a fost proiectatã de arhitectul australian Ken Woolley si este adesea folositã pentru filmãri de lungmetraje sau spoturi publicitare.

Muzeul Vatican, Italia
 

      În 1932, când arhitectul Giuseppe Momo a fost angajat sã construiascã o scarã în interiorul Vaticanului, nimeni nu se astepta ca aceastã sã devinã cea mai fotografiatã piesã din muzeul în care sunt expuse opere de artã pe o suprafatã de aproape 15 kmp. Dar asa s-a întâmplat. Scara în spiralã, denumitã si Scara lui Momo sau Scara Melcului, este compusã din douã scãri de fier forjat, una urcã, iar cealaltã coboarã.

Scara Lalelei, Marea Britanie
 

     Scara Lalelei din casa Reginei Henrietta Maria are o elegantã aparte, fiind prima scarã în spiralã autoportantã din Marea Britanie. Desi poartã numele de „scara lalelei”, specialistii sustin cã florile stilizate din fier forjat cu care este decoratã balustrada sunt de fapt crini, deoarece acestea erau emblema familiei Bourbon, din care fãcea parte Regina Henrietta Maria (sotia Regelui Charles I).

Librãria Lello, Portugalia
 

     Librãria Lello a fost construitã în 1906 de inginerul portughez Xavier Esteves. Magazinul de cãrti oferã vizitatorilor o arhitecturã interioarã spectaculoasã, pe lângã vasta colectie de volume vechi si nou. Scara interioarã este piesa de rezistentã a librãriei, numerosi turisti venind aici doar pentru acest lucru.

Treptele de gresie, SUA
 

     Proiectul intitulat „Treptele de gresie de pe 16th Avenue” a fost un efort al comunitãtii din cartier de a crea un mozaic unic pe 163 de trepte, care sã înfrumuseteze zona dintre Strada 16 si Moraga din San Francisco. Proiectul a fost încheiat cu succes în 2005 si au fost folosite peste 2.000 plãci de mozaic lucrate manual de circa 300 locatari si peste 75.000 bucãti de sticlã sau oglindã, toate montate pe o lungime de 25 metri.

Compania KPMG, Germania
 

     Sediul din Munchen al companiei de contabilitate KPMG a ajuns faimos în întreaga lume dupã colaborarea cu Olafur Eliasson, care a proiectat scara interioarã. Sculptura de otel este o impresionantã operã de artã de 9 metri înãltime, denumitã Scara Descrierii si a fost inauguratã în 2004.

Magazinul Longchamp, SUA
 

     Magazinul Longchamp din New York îsi atrage clientii si prin designul aparte: în interior a fost construitã o scarã de otel ce cântãreste nu mai putin de 55 tone. Panglicile de otel se unesc si se despart, formând
numeroase alei. Scara iesitã din comun a adus faimã magazinului, multi turisti venind aici pentru a fotografia aceastã adevãratã operã de artã.

Scara Vertigo, Australia
 

      Clãdirea Grand Queen Victoria a fost ridicatã în 1898, într-o perioadã nefastã din punct de vedere economic pentru Australia, însã cu toate acestea, nu s-a fãcut rabat de la calitate si extravagantã. Scara Vertigo este piesa de rezitentã a clãdirii, fiind denumitã si „Scara Mãreatã”.

Podul din trepte, Elvetia
 

     Podul din scãri din Traversinertobel, Elvetia, a fost proiectat de inginerul Jürg Conzett si asociatul sãu, Rolf Bachofner. Aceasta a fost solutia propusã de ei pentru a rezolva problema conectãrii a douã puncte aflate la cote diferite. Cu o lungime de 56 metri, podul de trepte înlocuieste un pod de frânghie folosit de drumeti pânã la acel punct, care a fost distrus de alunecarea unei stânci.

Comments
Comentariu nou Cautare
Vochin Ion  - Scara de lemn din Capela Lotette din Santa Fe. Sua   |26-05-2018 21:24:12
Remember.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1635 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4211535

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare