Biblioteca Municipală vs. ziare locale |
Dacă vrei să obţi anunmite informaţii vechi despre o comunitate locală ai o singură şansă, să faci o vizită la biblioteca locală şi să ceri arhiva veche deţinută de instituţie, ziare, fotografii, monografii, legături sau orice document de acest gen. Iar dacă informaţiile solicitate vizează o perioadă mult mai veche treci pe la muzeul comunităţii şi la biblioteca acestuia. La Făgăraş însă o astfel de regulă nu se respectă.
Biblioteca Municipală nu este interesată de o astfel de arhivă şi prin urmare nici nu o are. Cu toate că la intrarea în instituţia amplasată în Cetatea Făgăraşului există un colţ rezervat arhivei de ziare. Pe masa respectivă sau în rafturile acoperite de praf găseşti colecţii de ziare naţionale şi culmea reviste ale unui supermarket, de presa locală a ultimelor două decenii însă nimic. Presa locală de după 1990 lipseşte. Nu există colecţia primului ziar local, ,,Ţara Făgăraşului", nu există colecţia ziarului ,,Bună Ziua Făgăraş" şi nici al ziarului ,,Monitorul de Făgăraş" sau al periodicului ,,Făgăraş Expres". ,,Noi nu avem arhivă pentru că prin lege nu ni se cere aşa ceva, nu avem depozit de arhivă. Dacă primim ziare le afişăm, dar nu facem colecţie pe ani" îşi justifică lipsa de atitudine locală bibliotecara Viorica Bica. În schimb are totuşi cîteva teancuri cu un ziar local mai recent. Este vorba despre oficiosul puterii locale, ,,BZF", bibliotecara respectivă justificînd inechitatea printr-un parteneriat semnat cu acesta. ,,Vreau să fac un studiu pe presa locală din oraşele mai mici din România şi am dorit să văd presa locală din Făgăraş. Am aflat însă că nu există o astfel de arhivă, în schimb am găsit presa din primele decenii din secolul XIX" a spus un profesor universitar de la Universitatea ,,Babes Bolyai" din Cluj. Profesorul clujean are noroc însă cu arhiva electronică a ziarelor făgărăşene, dar îi va lipsi din studiul pe care intenţionerază să-l realizeze activitatea unui deceniu al ziarelor din Făgăraş, 1990-2000, care existau doar ca tipăritură.
![]() Ce spune legea bibliotecilor?
Deşi bibliotecarele de la Biblioteca Municipală Făgăraş, două la număr, susţin cu vehemenţă că legea le apără absenţa unei arhive de ziare, o analiză a Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 11 februarie 2005, cu modificările ulterioare stipulează: Această ultimă parte a legii nu este însă respectată la Biblioteca Municipală Făgăraş. ,,Transparenţă, tratament egal sau utilizarea eficientă a fondurilor publice". Biblioteca de la Făgăraş are vreo 10 abonamente la reviste naţionale ( ex. As verde, România culturală) şi niciun abonament la presa locală. Are parteneriat cu un singur ziar local şi nu cu toată presa locală. Bibliotecara Viorica Bica încalcă astfel legea pe care trebuie să o respecte şi în baza căreia funcţionează instituţia care o plăteşte lunar. ,,Prin compartimentele: Relaţii cu publicul, Achiziţii, evidenţa, prelucrarea şi catalogarea publicaţiilor, biblioteca asigură accesul la informaţie şi la diseminarea ei. Lucrez la compartimentul achiziţii, evidenţă, prelucrare şi catalogare colecţii. Imi revin atribuţiile: completarea colecţiilor prin achiziţii, donaţii, sponsorizări;organizarea şi dezvoltarea catalogului alfabetic, sistematic şi a catalogului personalităţilor făgărăşene; informarea bibliografică prin prezentări de cărţi, recenzii. O notă distinctă a fondului de carte este dată de fişierul tematic al personalităţilor făgărăşene. Instituţia se îmbogăţeşte an de an cu editări ale poeţilor, scriitorilor, lingviştilor făgărăşeni, pe care le aduc în atenţia comunităţii, prin activităţi culturale menite a le integra în fluxul memoriei. Aportul cultural al instituţiei în viaţa comunităţii este concretizat prin: expoziţii de carte, vitrine tematice, prezentări de carte, dezbateri pe teme culturale, parteneriate cu instituţii de învăţământ şi de cultură. Mass-media are de asemenea, un rol precumpănitor. Instituţia a încheiat un parteneriat de colaborare cu un săptămânal... Profesia de bibliotecar implică studiu, exigenţă, dăruire, competenţă, responsabilitate. Onorez instituţia pe care o reprezint prin programele, proiectele şi activităţile derulate" scrie Viorica Bica de blogul instituţiei. Dacă presa locală independentă nu se află pe placul bibliotecarei, presa oficioasă a puterii locale este şi acest lucru se vede din postările angajatei bibliotecii locale publice. Pe blogul respectiv sînt promovate orice alte volume şi autori numai scriitorii locali nu. Lipsesc din expoziţiile şi prezentările bibliotecii scriitorii locali Cornel Tăulea, Radu Anton Roman, Ion Gavrilă Ogoranu. Mihail Kiss, în schimb sînt prezentate cărţi cu subiecte precum: masonerie, Clubul Bilderberg, Jacques Ives Cousteau (dar nu cu scriitorul făgărăşean Radu Anton Roman), etc. Vom reveni. (Lucia Baki)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |