Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Prenadezul şi drama copiilor abandonaţi
Prenadezul şi drama copiilor abandonaţi Email
Luni, 14 Martie 2016 18:15

 

 

Un elev de la Azur a făcut ravagii în clădirea unităţii după ce i-a fost confiscată sticluţa cu prenadez Un elev aflat sub influenţa vaporilor de prenadez s-a aruncat de la etajul internatului şi a decedat


     Nu mai este o noutate faptul că în centrele de plasament copiii trăiesc adevărate drame. Pe de o parte tînjesc după dragostea părinţilor care, în majoritatea cazurilor, nu-i recunosc şi nu-i vor lîngă ei, iar pe de altă parte ei încearcă să-şi creeze o viaţă imaginară bună consumînd substanţe halucinogene. Cel mai ieftin produs folosit de aceşti copii traumatizaţi este prenadezul, iar efectul consumului acestuia este unul cu urmări din cele mai grave. La Centrul de plasament ,,Azur" din Victoria şi nu doar aici consumul de prenadez nu poate fi stopat. De ani de zile copiii instituţionalizaţi sînt victime sigure ale acestei substanţe, iar personalul plătit pentru a-i supraveghea şi îngriji este neputincios în faţa acestui flagel.

Şi-a vărsat nervii pe geamuri
 

     Un nou caz revoltător înregistrat la Azur s-a petrecut săptămîna trecută cînd un elev de 17 ani a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov, la secţia de neuropsihiatrie, ca urmare a consumului de prenadez. Adolescentul a fost deposedat de sticluţa cu substanţa halucinogenă iar reacţia lui a fost una apropiată de nebunie. Tînărul a rupt un picior de la o masă cu care a lovit cu putere preţ de căteva minute în geamurile termopan de la parterul centrului. Totul s-a petrecut în jurul orei 21.00 din ziua de 3 martie cînd cinci geamuri au fost făcute ţăndări. Şocaţi, angajaţii centrului au sunat la 112. La faţa locului au ajuns reprezentanţii de la Serviciul de Ambulanţă Victoria şi oamenii legii. ,,Ne-a şocat, speriat, a avut o stare de nebunie pentru cîteva minute. A fost de nerecunoscut. Acest tînăr nu este un copil problemă, dar a avut un moment de furie. Elevul a intrat pe poarta căminului în jurul orei 20.30, cînd portarul l-a percheziţionat şi i-a confiscat sticluţa cu prenadez. De aici a început scandalul. Elevul s-a supărat, l-a înjurat pe portar şi apoi de necaz a rupt un picior de la o masă şi cu el a spart cinci geamuri termopan de la parterul imobilului. Totul s-a petrecut rapid, nimeni nu se aştepta la o astfel de reacţie" au spus angajaţii centrului. Băiatul a fost internat la secţia de neuropsihiatrie pentru investigaţii. Băiatul de 17 ani s-a ales şi cu dosar penal pentru distrugere.

Dependenţi de prenadez
 

     Conducerea centrului recunoaşte că băieţii consumă halucinogene şi nu pot fi opriţi. ,,Aşa se ,,descarcă" unii băieţi cînd au probleme, lovesc în mobilier, în uşi şi în acest caz în geamuri. Asta este prima reacţie de a se răzbuna. După cîteva momente de furie aceştia se liniştesc ca şi cînd nu s-a întîmplat nimic. Nimeni nu s-a aşteptat ca acest băiat să reacţioneze aşa de violent. Avem o problemă cu inhalarea voluntară de vapori de prenadez şi încercăm să o rezolvăm. Unii conştientizează şi vor să fie ajutaţi, alţi nu realizează riscurile. Aceştia recunosc că inhalează vapori de prenadez de plăcere, dar în acelaşi timp spun că aşa uită de toate problemele. Inhalînd acei vapori ei cred că au o viaţă ireală şi în acest fel fug de realitate. Acest tînăr consumă prenadez pentru că a simţit că nu este iubit. Nu are o legătură strînsă cu familia lui şi peste un an el părăseşte această instituţie. Nu a mai fost acasă de cel puţin doi ani şi se simte singur. Nu a avut o legătură strînsă nici cu mama şi nici cu bunica. În urmă cu cîteva zile am vorbit cu fratele lui care şi el a crescut în centrul de la Victoria, dar acum se află în Anglia. Ar vrea să-şi ajute fratele, însă copilul nu este încîntat de această variantă. Alţi băieţi se plîng că au fost mutaţi de la un centru la altul şi s-au săturat de instabilitate. În momentul în care nu le convine ceva reacţia lor este să strice obiectele din jurul lor" a spus directorul interimar de la ,,Azur" Szekeres Janos Sandor.

Consiliaţi la Centrul Antidrog Braşov
 

     Conducerea de la Azur spune că elevii sînt incluşi într-un program de consiliere derulat de Centrul Regional de Pregătire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov. Miercuri, 9 martie 2016, 12 elevi cu vîrste de la 14 la 18 ani de la Centrul de plasament ,,Azur" au fost transportaşi cu un microbuz la sediul Jandarmeriei Braşov unde au urmat cursuri de prevenire a consumului de vapori de prenadez, prevenirea violenţei şi abandonul şcolar. ,,La sfîrşitul lunii februarie a.c., la Centrul ,,Azur" au ajuns patru reprezentanţi de la Centrul Regional de Pregătire, Evaluare şi Consiliere Antidrog care le-au explicat tinerilor riscurile la care se expun inhalînd vapori de prenadez. Elevii au fost consiliaţi în grup şi apoi individual. Prin diverse activităţi cu psihologul unităţii şi cu specialiştii de la Centru Regional de Pregătire, Evaluare şi Consiliere Antidrog ne dorim ca băieţii să aibă mai multă încredere în ei, să accepte că provin din familii dezorganizate şi să nu mai consume astfel de substanţe. În urma vizitei de la sediul Jandarmeriei Braşov, băieţii au fost încîntaţi şi relaxaţi. Este o luptă grea şi sper să fie cu final fericit" a mai spus directorul Szekeres.

Victimă a halucinogenelor
 

     Lucian Farcaş din clasa a XI-a s-a aruncat duminică 25 octombrie 2015 de la etajul II al internatului Colegiului ,,Aurel Vijoli" avînd în mînă punga cu prenadez, iar după cinci zile de comă a decedat. A fost o moarte violentă cauzată de impactul cu caldarîmul. Cazul băiatul decedat în incinta unei unităţi şcolare se află şi astăzi în cercetarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Făgăraş şi nu a fost încă finalizat. Acest nefericit incident a scos la iveală o serie de nereguli care se petrec la Colegiul Aurel Vijoli şi la Centrul de Educaţie Incluzivă, dar şi la nivel de sistem. Debandadă, consum de droguri, copii care frecventează şcoala doar în catalog, în realitate nu dau pe la cursuri, personal educativ care nu-şi face treaba deşi este plătit cu salarii mult îmbunătăţite prin sporurile aferente specificului unităţii, copii duşi la muncă pe tarlalele angajaţilor şcolii. Oricum elevii spun că mai mulţi adolescenţi din internatul în care Lucian Farcaş şi-a găsit sfîrşitul consumă halucinogene fără ca nimeni să-i poată opri. ,,Nu există un centru de dezintoxicare unde să-i internăm" a spus psihologul Centrului. Victima era instituţionalizată la centrul ,,Azur" de la Victoria şi frecventa cursurile la Făgăraş. ,,Copiii noştri de la Victoria urmează cursuri la şcoala specială de la Făgăraş şi locuiesc în cămin. Şcoala are obligaţia să supravegheze copiii. Am primit prin fax o adresă de la Şcoala specială din Făgăraş (n.r. Centrul de Educaţie Incluzivă) să ne retragem copiii din instituţie pentru că sînt obraznici, nu ascultă şi se droghează. Motivînd că nu mai fac faţă pentru că nu au personal suficient. La începutul anului şcolar am făcut demersuri să transferăm toţi elevii din Făgăraş la Victoria. Atunci s-a intervenit şi s-a făcut mare scandal că nu se mai formează clase, că rămîn profesorii fără posturi şi am decis să rămînă elevii de liceu din anii terminali. Aceste şcoli trăiesc în mod artificial. În catalog copiii nu au absenţe, dar ei nu merg la orele de curs, se plimbă prin oraş, prin curtea şcoli şi nu învaţă nimic, iar angajaţii din această instituţie nu-şi fac treaba. Noi le-am predat aceşti copii în grija lor şi acum ne spun că nu au suficient personal de supraveghere. Mă întreb unde era personalul atunci cînd copiii se drogau? Acum le este frică întrucît au văzut ce tragedie s-a întîmplat " a spus imediat după incident directorul general de la DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă.

La Azur alţi doi copii s-au aruncat de la etaj
 

- Marţi, 27 septembrie 2011, ora 15.15 Adrian Constantin Calangea de 18 ani s-a aruncat de la etajul II al centrului Azur din cauza neînţelegerilor cu personalul. Adrian a scăpat cu viaţă, dar a rămas cu sechele. ,,M-am aruncat pe geam din cauză că nu mă înţelegeam cu colegii din cameră, aceştia mereu mă băteau. În ziua cănd am decis să mă arunc o educatoare era în preajma mea. A zis că o să îmi arunce toate lucrurile mele la gunoi, că trebuie să facă în cameră curăţenie. I-am spus că o să mă arunc şi eu de pe geam dacă face acest lucru. Ea nu a spus decăt: nu ai decăt să te arunci, să vedem. Atunci m-am supărat foarte tare şi m-am aruncat de la etajul doi al camerei mele. Acum regret că am făcut acest lucru, mă simt foarte rău, mă doare spatele, am fost operat la ambele picioare" declara Adrian după incident.
- Gheorghe Lurcsa de 16 ani instituţionalizat la Azur a avut mai multe tentative de a se arunca de la etaj. În data de 24 iunie 2011, Lurcza s-a aruncat de la etajul II al centrului. Reprezentanţii centrului spuneau atunci că elevul a vrut să ia o pătură de pe geam, a alunecat şi a căzut.

Comments
Comentariu nou Cautare
eu   |15-03-2016 12:27:27
domnu bozgor ce face acolo?
Anonim   |16-03-2016 17:23:47
Face si el...ce poate.
Inger prizonier in sistem  - Minciună!!!   |04-06-2017 20:10:55
Acest tânăr nu sa aruncat, îl cunosc foarte bine. Da îl cunosc din 2014. El
sa lăsat de droguri cu ajutorul meu. Adevărul l-am aflat în 2016 de la un
tânăr care a asistat la aceasta tragedie. El a fost aruncat de către 4 tineri
aflați în stare de infanteziere. Cei 4 tineri fumaseră o subțană
halucinătoare pe urmă au inhalat vapori de prenadez. Ei au intrat în faza de
halucinătoare şi din păcate Lucian sa aflat acolo. Tineri lau văzut a find
el o pasere bolnavă si lau aruncat pe geam repetând fraza " zbori puiu
mami, zbori''. O întrebare care va da de gândit. De ce a fost înmormântat
creştineşte? Din câte ştiu că oameni care se sinucid nu sunt
înmormântați creştineşte.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 504 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4140742

Informatii utileZiare