After school vs. desfiinţarea grădiniţelor din Dridif şi Voivodeni |
![]() |
Luni, 16 Iulie 2018 18:31 | ||||||
Nu s-a renunţat la închiderea a două grădiniţe Dacă se va susţine desfiinţarea grădiniţelor din Voivodeni şi Dridif, decizia va afecta proiectul ,,After school” mergînd pînă la retragerea finanţării. ,,În comuna Voila nu se va desfiinţa nicio unitate şcolară” spune hotărît primarul Gheorghe Osalciuc. La sfîrşitul anului şcolar, directorul Școlii Gimnaziale Voila susţinea că pe lista unităţilor şcolare propuse pentru închidere la nivelul judeţului Braşov se aflau şi două unităţi din comuna Voila. Deşi nu s-a spus explicit care sînt unităţile şcolare propuse pentru desfiinţare, cadrele didactice din comună vorbeau despre grădiniţele din Voivodeni şi Dridif. La Grădiniţa din Voivodeni au încheiat anul şcolar 17 copii, iar la cea din Dridif 16 copii. Părinţii spun că dacă unităţile şcolare se vor desfiinţa, îşi vor duce copiii la şcoli din Făgăraş nicidecum la sediul de comună. Directoarea şcolii Daniela Şerban vorbeşte cu convingere de necesitatea închiderii celor două grădiniţe venind cu o justificare financiară. ,,Mi s-a spus că nu mai avem bani pentru plata salariilor aferente trimestrului IV şi că trebuie să luăm o decizie. Din 5 grădiniţe cîte avem în comună trebuie să rămînă doar 3. Încă nu ştim care vor fi desfiinţate, vom lua o decizie în consiliul de administraţie al şcolii” a spus la sfîrşitul anului şcolar directoarea Daniela Şerban. La Dridif educatoare este Bianca Urs, titulară pe post. Şcoala are centrală termică, apă şi canalizare. Şi la Voivodeni funcţionează doar grădiniţa şi a avut în anul şcolar ce s-a încheiat 17 copii, educatoare fiind Roxana Dobrin. ,,Nu se va face economie la buget”
Primarul comunei, Gheorghe Osalciuc, nici nu vrea să audă de închiderea grădiniţelor. ,,Primăria se va implica în activitatea şcolilor din comună, ne interesează educaţia copiilor noştri şi nu sîntem indiferenţi unde învaţă ei. Nu se pune problema desfiinţării grădiniţelor de la Dridif şi de la Voivodeni, mai ales că au un efectiv numeros. Nu se face economie desfiinţîndu-le. Nu se mai plătesc doi dascăli, dar transportul cine-l suportă, reparaţiile la maşini cine le suportă, salariul şoferului cine-l plăteşte? Sînt cheltuieli care cad în sarcina bugetului local şi depăşesc nivelul salariilor care ar dispărea. Vom găsi soluţii ca grădiniţele să nu se închidă. Dacă acceptăm să le închidem, aşa vor rămîne mult timp de aici încolo. Aşa s-a întîmplat şi în 2005 cînd s-au închis multe şcoli din ţară. Dacă nu avem grijă de copiii noştri, să le oferim condiţii să înveţe, atunci ce viitor vom mai avea? O decizie de desfiinţare a celor două grădiniţe ne va afecta şi proiectul after school şi nu voi accepta acest lucru” a spus primarul comunei Voila. Inspectorul şcolar general adjunct, Ion Negrilă, spune că nu se pune problema desfiinţării grădiniţelor din Voiodeni şi Dridif dacă au un număr suficient de copii. ,,IȘJ Braşov nu impune desfiinţarea unităţilor şcolare, mai ales că funcţionarea lor depinde de numărul de copii, finanţarea depinzînd de acest lucru, adică plata pe elev. Școala Voila trebuie să se asigure că va avea numărul de copii care să-i permită funcţionarea. Dacă va rămîne fără buget de salarii în ultimele luni, IȘJ Braşov poate să facă o rectificare bugetară pentru a acoperi necesarul. Dar există şi condiţii. Consiliul profesoral şi consiliul de administraţie al şcolii trebuie să găsească soluţii pentru a avea copii la şcoală. Nu poţi propune spre desfiinţare o grădiniţă care are copii şi merge bine” a spus prof. Ion Negrilă care a declarat că 17 copii la o grădiniţă înseamnă un număr suficient pentru a funcţiona. Aceeaşi sursă a susţinut că o şcoală funcţionează sau se închide în funcţie de managementul acelei şcoli. ,,Trebuie să caute şi să găsească soluţii, să aducă la şcoală copii, să discute cu părinţii şi să-i convingă că şcoala este aceeaşi şi la Voila şi la Făgăraş, actul educativ să fie de calitate, să aibă rezultate bune la examene, să reşcolarizeze elevi, să apeleze la proiectul a 2-a şansă, să bată satele pentru a-şi atrage elevi, sînt cîteva exemple. Cînd eram la şcoala din Voila director aveam 400 elevi la gimnaziu, iar acum nici măcar jumătate nu mai sînt. Nu cred că au dispărut copiii din comună ci s-au orientat spre alte şcoli. Deci soluţia se găseşte tot la şcoală” a explicat Ion Negrilă, inspectorul general şcolar adjunct (Lucia Baki)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |