Pericolul de pe DJ 105B |
![]() |
Luni, 23 Iulie 2018 17:52 | ||||||
trăiesc în continuare cu teama că pot fi, în orice moment, victime ale prăbuşirii copacilor de pe malul apei. Sînt o serie de arbori înalţi care s-au înclinat peste măsură şi prezintă pericolul prăbuşirii lor peste şosea şi case. De la accidentul nefericit petrecut la sfîrşitul lunii iulie, mai precis în data de 26 iunie 2018, cînd un tei de peste 10 metri s-a rupt şi în cădere a accidentat o femeie şi a avariat un autoturism şi o casă, nu s-a luat nicio măsură. Primăria Voila a remis Consiliului Judeean şi Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri o adresă prin care le cere să se implice în rezolvarea problemei copacilor din zonă pentru a opri un dezastru. ,,Vă aducem la cunoştinţă că pe DJ 105 B pe direcţia Sîmbăta de Jos-Sîmbăta de Sus, pe parcursul pîrîului Sîmbăta atît pe malul stîng cît şi pe malul drept se află arbori ce pun în pericol siguranţa cetăţenilor. Vă comunicăm că în anul 2016, 2017, Primăria Voila a solicitat Ocolului silvic de la Voila şi Arpaş sprijin pentru a marca arborii din această zonă, dar fiind Herghelia de la Sîmbăta de Jos cu parcul şi castelul Brukenthal este o problemă pentru obţinerea avizelor de la Ministerul Culturii, SGA, etc. Vă rugăm să faceţi toate demersurile ce se impun către toate instituţiile implicate pentru obţinerea avizelor în vederea exploatării în regim silvic a arborilor. Solicităm implicare în regim de urgenţă întrucît situaţia din data de 26 iulie 2018 se poate repeta în orice moment” este adresa Primăriei Voila.
Copaci de peste 10 m care stau să cadă Sînt zeci de copaci pe malul pîrîului Sîmbăta, care din cauza alunecărilor de teren sînt înclinaţi. ,,Sînt chiar pe buza apei şi stau să cadă. Unii dintre ei au şi 20 metri înălţime, abia poţi să-i cuprinzi, iar dacă se prăbuşesc ajung pînă în grădină. Casele noastre sînt în mare pericol. Și noi, cei care locuim pe această stradă sîntem în pericol. Aşa cum s-a rupt acel tei, oricare dintre frasini pot să păţească la fel” au spus locatarii de pe această stradă. Nimeni nu îşi revendică această zonă şi nu-şi bate capul să taie copacii. Cosmin Drăgan, directorul Hergheliei de lipiţani, spune că arborii se află în afara gardului hergheliei şi nu este problema unităţii pe care o conduce, fapt ce se vede în teren. ,,Nu pot să iau o decizie în cazul acestor copaci pentru că nu e teritoriul hergheliei. Și în plus legislaţia este foarte strictă în cazul tăierii copacilor” explică Drăgan. Primăria Voila nu poate interveni întrucît acea porţiune se află în administrarea Apelor Române. Ocolul silvic poate doar marca la solicitarea proprietarilor. Prin urmare arborii ce stau să se prăbuşească rămîn între adresele remise între instituţiile publice. Asta în condiţiile în care drujbarii ţării taie în voie pădurile fără să se mai gîndească la legislaţie sau la aşa zisa exploatare cu respectarea regimului silvic. Frasin de 250 de ani, înalt de 30 m Aceşti copaci au fost cîndva parte a parcului din preajma castelului Brukenthal. Urme ale acestui frumos parc al contelui Samuel von Brukenthal se mai văd şi astăzi. Un frasin tronează chiar în faţa castelului şi este vechi de peste 250 de ani. ,,Este cel mai bătrîn copac din parc. Are circumferinţa de 6 metri şi înălţimea de 30 m. Mai sînt încă doi frasini vechi, unul dintre ei fiind cel mai drept, aproape perfect şi nu are nicio ramură pînă spre vîrf. Fără aceşti copaci, parcul nu ar mai fi atît de frumos. Este un lemn valoros” a spus Cosmin Drăgan, directorul hergheliei. Un parc la fel frumos, dar mult mai mare se poate vedea şi la castelul din Avrig. Acolo sînt însă stejari seculari. (L.B.)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |