Site icon Monitorul de Făgăraș

Vocile Ţării Făgăraşului: Făgărăşenii păstrează tradiţia şi taie porc de Crăciun

Când vine luna decembrie în majoritatea gospodăriilor din Ţara Făgăraşului se aude guiţatul porcului dus la sacrificare. Nici nu se mai aşteaptă ziua de Ignat, aşa cum impune tradiţia,  şi localnicii se pregătesc pentru tăierea porcului imediat după 1 decembrie. Tăiatul porcului este o sărbătoare în familiile de făgărăşeni pentru că se adună acasă cu mic cu mare, iar gospodinele prepară gustoasele bunătăţuri folosind reţetele păstrate din bătrâni. Se prepară cârnaţi, caltaboşi, tobă, apoi se pregătesc afumătorile pentru bucatele  care se pun la fum. Cu cămările pline se întâmpină sărbătorile de iarnă. Nu toţi localnicii mai sacrifică porci de Crăciun, sunt puţini dintre ei care spun că  starea de sănătate nu le mai permite să consume carne de porc şi au înlocuit-o cu peşte sau pasăre. Dar sunt făgărăşeni care spun, cu părere de rău, că nu-şi permit să taie porc de Crăciun din cauza banilor, având venituri prea mici pentru  a suporta o astfel de cheltuială. Alţii se justifică prin faptul că locuiesc la bloc şi nu au condiţii pentru această activitate. Dar cei mai mulţi spun că tradiţia trebuie dusă mai departe şi nici nu se gândesc să nu crească porci şi să-i taie în preajma Crăciunului.

Tradiţia de Ignat

Se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat.  Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice. În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Mai mult, locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.   Ignatul cade întotdeauna în plin post al Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică. După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături, şi se stropeşte cu ţuică fiartă.   Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii despre tradiţia tăierii porcilor, iar opiniile lor sunt cuprinse în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Florea Gheorghe, 50 de ani, Ucea de Sus

Dorina Popa, 38 ani, Victoria

Păduraru Petru, 72 ani, Victoria

Coman Ioan, 63 ani, Cîrţişoara

Ignat Gheorghiţă, 72 ani, Victoria

Popescu Cornel, 65 ani, Victoria

Rednic Samuilă, 74 ani, Voila

 Gheorghe Moldovan, 55 ani

Moroşan Sandu, 69 ani, Făgăraş

Zlatea Maria, 71 ani, Făgăraş

Corina Langa, 43 ani, Făgăraş

Itu Ionela, 35 ani, Făgăraş

 

 

Exit mobile version