Mănăstirea Făget-Boholţ de pe dealul Galaţiului va organiza   sâmbătă,  21 mai a.c., de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, hramul bisericuţei de lemn.  Slujba religioasă se va desfăşura  la altarul construit lângă bisericuţa de lemn.  La  ora 8.00 se va sfinţi apa (aghiazma), va urma maslul după care se va oficia  liturghia de un sobor de preoţi. Aşa cum susţine stăreţia mănăstirii, se va   organiza  o masă pentru participanţii la hram aşa cum este obiceiul  mănăstirii. ,,Sunt așteptați la această mare sărbătoare a mănăstirii noastre cât mai mulți credincioși“ a spus stareța locașului de cult.

Mănăstire  edificată în 27 de ani

Cei care ajung odată la mănăstirea Făget-Boholţ  cu siguranţă mai revin.  Este un loc cu multă linişte, un loc primitor în care te poţi reculege.  Cele două măicuţe care au înfiinţat acest lăcaş de rugăciune  au demonstrat că prin credinţă, încredere şi muncă pot realiza orice.  Într-un vârf de deal, fără apă, fără curent electric, fără alte utilităţi  au ridicat pentru început un paraclis din lemn unde se puteau ruga. A fost sfinţit chiar de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.  Era prin 1994. Cu paşi mici, dar siguri şi cu perseverenţă au ajuns să clădească  o  frumoasă biserică, chilii şi o gospodărie din care să se întreţină. Biserica ,,Naşterea Maicii Domnului” este împozantă, iar acum se pictează.  Viețuitoarele mănăstirii lucrează cot la cot cu muncitorii atunci când au în plan vreo lucrare.   Sunt cinci măicuţe şi preotul la această mănăstire.  Aici, în fiecare an, la hram participă foarte multe persoane.

Un colţ de rai

Mănăstirea Făget- Boholţ este ultima reconstruită în Ţara Făgăraşului din lunga listă a obştilor distruse de generalul Bukow,  la 1760,  din ordinul Mariei Tereza.  Mănăstirea are două hramuri, biserica veche din lemn, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar biserica nouă, Naşterea Maicii Domnului, praznic fixat la 8 septembrie.   Locul pe care urma să se edifice mănăstirea a fost ales folosindu-se de ceea ce a spus părintele Arsenie Boca atunci când se afla la Mănăstirea Brâncoveanu.  Părintele Arsenie  a venit cu un căruţaş, cu carul şi caii spre Boholţ.

  •  ,,La acel drum, părintele s-a oprit în deal. Era dimineaţă, l-a lăsat pe căruţaş să doarmă, iar caii să se odihnească. A plecat prin pădurice şi a revenit abia seara. Nu mă întrebi unde am stat, l-a întrebat părintele pe căruţaş. Am fost la fraţii mei de la mănăstire şi sunt mulţi de aceea am stat până seara. Să ştii că aici se va deschide o altă mănăstire mare” a relatat maica Pantelimoana de la Mănăstirea Făget Boholţ.

La o jumătate de veac de la acea întâmplare, pe Dealul Galaţiului s-a clădit o frumoasă mănăstire, cele două măicuţe de aici reuşind să învingă sistemul, criza şi orice obstacol pentru a vedea un vis împlinit.  Mănăstirea are un larg orizont asupra  întregii Ţări a Făgăraşului, de la Perşani până la Victoria.    (Lucia Baki)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here