Site icon Monitorul de Făgăraș

Coada calului. Totul despre beneficiile și contraindicațiile ceaiului de coada calului

ProTV

Cunoscută sub denumirea științifică de Equisetum arvense, coada calului a fost utilizată în scopuri medicinale din timpuri străvechi, încă de pe vremea Romei și Greciei antice.

Coada calului este o plantă perenă din familia de ferigi Equisetaceae, singura familie de plante supraviețuitoare ale ordinului Equisitales.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și diuretice, coada calului ar putea avea o serie de beneficii asupra sănătății, cum ar fi susținerea sănătății oaselor și reducerea retenției de apă. Iată ce conține această plantă și la ce poate ajuta consumul de ceai de coada calului.

Coada calului – generalități

Coada calului crește în regiunile climatice temperate, în special cele din Europa, America Centrală și de Nord. Tulpina sa, care prezintă numeroase ramificații dense, se dezvoltă din primăvară până toamna.

În compoziția plantei se regăsesc numeroase substanțe bioactive benefice, în special antioxidanți, cum ar fi flavonoide. Potrivit Healthline, antioxidanții sunt compuși care au un efect protectiv asupra sănătății, prin proprietatea lor de a contracara acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule responsabile de creșterea stresului oxidativ și deteriorarea celulelor din organism, favorizând apariția afecțiunilor cronice.

De asemenea, un compus care se remarcă în compoziția acestei plante este acidul silicic, descrie aceeași sursă. Acesta este alcătuit din silicon și oxigen, fiind considerat răspunzător de efectele pozitive asupra părului, pielii, unghiilor și oaselor.

Coada calului este consumată în special sub formă de infuzie (ceai), însă se găsește și sub formă de capsule sau tinctură. De asemenea, în mod tradițional, ceaiul de coada calului mai este utilizat pentru efectuarea băilor de șezut.

Deși planta posedă numeroase proprietăți și beneficii potențiale, este important de știut că nu au fost efectuate suficiente studii care să le confirme.

Ceaiul de coada calului

Ceaiul de coada calului este cea mai comună formă de consum a acestei plante medicinale. Acesta se prepară infuzând o lingură de frunze uscate de coada calului într-o cană de apă fierbinte, timp de cel puțin 10 minute.

Care sunt beneficiile și contraindicațiile infuziei de coada calului:

Beneficiile ceaiului de coada calului

Consumul regulat de ceai de coada calului poate avea următoarele beneficii:

Contraindicații ceai de coada calului

VeryWellHealth și WebMD ne informează că ceaiul de coada calului are o serie de contraindicații:

Pe lângă acestea, literatura de specialitate evidențiază încă o contraindicație a ceaiului de coada calului. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury a raportat un caz de hepatotoxicitate după consumul zilnic de ceai de coada calului timp de 2 săptămâni, în cazul unui pacient cu afecțiuni hepatice preexistente. Astfel, autorii au concluzionat că acest produs nu trebuie utilizat de către persoane diagnosticate cu afecțiuni ale ficatului.

Potrivit articolului Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects, persoanele cu afecțiuni renale și cele cu hipotensiune trebuie să evite, de asemenea, ceaiul de coada calului.

Aceleași surse ne informează că ceaiul de coada calului nu trebuie consumat de persoane care iau anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul HIV/SIDA, diureticele, antidiabeticele orale și unele medicamente pentru inimă. Din cauza interacțiunilor posibile cu diferite substanțe farmaceutice, întreabă întotdeauna medicul sau farmacistul înainte a utiliza un produs naturist.

Pentru că această plantă are în compoziția sa cantități mici de nicotină, sursele menționate anterior recomandă evitarea acesteia de către persoanele care utilizează plasturi/gumă cu nicotină, dar și de către cele care încearcă să renunțe la fumat.

Este important să discuți cu medicul înainte de a începe să utilizezi orice produs naturist. De asemenea, niciun supliment alimentar nu înlocuiește tratamentul recomandat de specialist sau un stil de viață sănătos.

Pentru a evita deshidratarea și alte efecte adverse ale ceaiului de coada calului, cum ar fi deficitul de tiamină, specialiștii atenționează că infuzia nu trebuie utilizată pe termen lung. Articolul Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects recomandă un consum de până la 2 căni pe zi, nu mai mult de o săptămână continuu.

Băi de șezut cu coada calului

Băile de șezut (Sitz) sunt o formă de terapie utilizată pentru ameliorarea unor simptome resimțite în zona intimă, cum ar fi mâncărimile, durerea și iritația, arată Debra Stang în articolul “Sitz Bath”. Acestea se efectuează prin menținerea șezutului scufundat în apă caldă timp de 15-20 de minute, de câteva ori pe zi.

Conform articolului Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects băile de șezut cu coada calului pot ajuta la ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare. Pentru a efectua o baie Sitz cu această plantă, poți utiliza chiar ceaiul de coada calului sau apă caldă în care ai adăugat trei mâini de plantă uscată.

Cu toate acestea, băile de șezut cu coada calului nu înlocuiesc consultația și tratamentul pentru infecțiile urinare, ci pot fi utilizate doar ca adjuvant.

Așadar, ceaiul de coada calului poate avea o serie de beneficii unice pentru organism. Totuși, nu uita că este esențial să urmezi un stil de viață echilibrat și să te adresezi medicului pentru orice problemă medicală.

Exit mobile version