Site icon Monitorul de Făgăraș

Rețete italiene. Spaghetti alla carbonara, poveste și mit, cu variante pentru toate gusturile

FOTO: G4Food

Paste carbonara, mai precis spaghetti alla carbonara – probabil rețeta care stârnește cele mai multe controverse și descătușează cele mai multe energii legat de originea sa; totodată, rețeta a cărei legendă depășește cu mult granițele istoriei  sale simple și de dată relativ recentă. Asta, și pentru că a devenit în scurt timp foarte populară și se pretează la multe variante și interpretări.

Pentru cine nu știe deja, pe lângă spaghetti, rețeta de paste alla carbonara prevede folosirea un preparat care provine din carnea de porc (în România rețeta a fost adaptată folosind de regulă bacon, e OK), o brânză învechită, ouă și mult piper.

Un pic de istorie

Prima rețetă de spaghetti alla carbonara a apărut în Italia în 1954 în revista La cucina italiana. Numele rețetei apare menționat pentru prima dată în Italia în 1950 și era atribuit bucătăriei din zona Roma, dar fără ca ea să fie explicată. Prima rețetă publicată la nivel mondial este anterioară celei italiene; conform unei reconstituiri, ea apare în 1952 în Statele Unite, apoi și în altele, în anii imediat următori. Prima rețetă americană avea pe lista de ingrediente pancetta/bacon, iar următoarele, de-a lungul timpului, ingrediente foarte diferite de versiunea fals tradițională de astăzi: ciuperci, scoici, ardei iute, usturoi, ceapă, prosciutto de diferite feluri, unt, smântână, alte brânzeturi. Până la acel moment, în Italia pastele se găteau de regulă cu sos de roșii, cu sau fără carne în el, cu brânzeturi, cu legume, cu ierburi aromatice și condimente.

Conform curentului de gândire dominant, rețeta ar fi fost  inventată o dată cu debarcarea soldaților americani în Italia în 1944. Combinația bacon&ouă fiind una obișnuită în dieta americană, se crede că cele două au fost asociate pastelor peste care italienii puneau brânză. Însă, într-o rețetă din 1931, dintr-o zonă din apropierea Romei, aparent pentru prima dată se amestecau pastele cu ouă, brânză și un preparat din carne de porc. Ceea ce ar infirma ideea originii americane, doar că nu erau spaghetti, ci alt format de paste.

Are sau nu legătură cu cărbunii?

Multe variante au fost practicate în bună pace de atunci până astăzi, în Italia și în Statele Unite în egală măsură, și nu numai. Au căpătat chiar o dimensiune simbolică celebrele spaghetti alla carbonara, întruchipau renașterea postbelică, iar caracterul său adaptabil și ușurința de a folosi ingredientele locale avea să-l consacre pe mai multe continente. Atât de popular a devenit acest fel de mâncare, că are i-a fost dedicată chiar și o zi din calendar, Carbonara day, pe 6 aprilie.

La fel ca și rețeta în sine, neclară este și originea numelui: unele explicații merg pe ideea că ingredientele se procurau pe piața neagră precum cărbunele în acea perioadă; altele asociază cantitatea importantă de piper cu case se asezonează pastele în farfurie cu praful de cărbune. Cum documente scrise nu există, și în privința numelui predomină legenda.

Guanciale vs. pancetta

Mai nou, odată cu radicalizarea creată de rețele sociale, tabăra ultraortodoxă consideră că rețeta de spaghetti alla carbonara este obligatoriu să conțină guanciale, și nu pancetta/bacon, brânză pecorino, și nu parmigiano, ou și piper. La modul cel mai absolut, NU unt și NU smântână. Diferența dintre ele? Il guanciale este un preparat care se obține din falcă de porc (guancia = falcă) și este mai gras decât pancetta, care se obține din zona abdominală (pancia = abdomen). Pancetta este însă practic sinonim cu bacon, pentru că și acesta se obține din aceleași bucăți de materie primă.

Pasul de la pancetta la guanciale l-a reprezentat includerea pentru prima dată a acestei rețete într-o culegere destul de exhaustivă de rețete naționale, în 1960. Un fel de oficializare, efectul cărților de bucătărie de tip manual. Deși, aceeași rețetă prevede pe lista de ingrediente și panna/smântână dulce, fapt care azi ar echivala cu excomunicarea din comunitatea membrilor cultului carbonara.

Practic, în afară de ou și spaghetti, din anii ’50 până astăzi niciun ingredient nu apare în toate rețetele, ceea ce practic face din această rețetă de paste un fel de template, pe care fiecare îl poate personaliza în deplină libertate și cu consimțământul comesenilor. Sau, dacă vrem să ne simțim artiști, ea e un fond neutru pe care, precum un pictor, fiecare își poate pune amprenta în funcție de propria personalitate.

Cea mai simplă rețetă de spaghetti alla carbonara

În afară de ingrediente, sau mai mult decât ele, o carbonara reușită depinde de cum le facem. Secretul este ca în final să obținem o textură cremoasă fără să folosim smântână, motiv pentru care oul nu trebuie să se coaguleze complet, ci să rămână de consistență omogenă.

Mai jos varianta mea personală, prefer să nu folosesc guanciale pentru că este extrem de gras pentru standardul meu personal, însă oricine e liber să experimenteze. Nu e nevoie de mai mult de 30 de oameni, merită, pentru a aduna oamenii la o masă.

Ingrediente pentru 4 porții

Cum procedăm

Ce folosim în loc de bacon pentru carbonara vegetariană

Pentru iubitorii dietei vegetariene, se poate obține un rezultat comparabil ca reușită menținând exact procedeul dar folosind în loc de bacon boabe de fasole fiartă și scursă, trase rapid la tigaie și aromatizate cu un strop de sos de soia sau Worchester. Alternativ, ciuperci tăiate în felii grosolane, mari, preparate similar. Sau, pentru inițiați, cu cuburi de tempeh pregătit în același fel.

Nu e un capăt de țară dacă cineva adaugă o lingură de smântână, dar în mod normal nu e nevoie. Se poate experimenta și cu caș de oaie învechit  – brânza pecorino nu e foarte diferită, sau cu cașcaval dulce. Variante care nu sunt de oferit în niciun caz unor amici italieni, nu se știe niciodată care din ce congregație gastronomică face parte. Preferabil, o porție de mici și muștar, cu pâine pe vatră și castraveți în saramură.

E relativ puțin instagramabilă rețeta de spaghetti alla carbonara, dar mâncarea reală înseamnă întâi gust, arome, texturi, senzații, emoție, componenta vizuală e abia pe ultimele locuri. Exact în aceeași măsură în care viața bate filmul, bucătăria bate orice social media.

Exit mobile version